Tanskalle Latinalaisen Amerikan strategia

Tanska julkisti uuden Latinalaista Amerikkaa koskevan strategiansa Brasilian presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan valtiovierailun yhteydessä 13.9.2007. Prioriteetteina on ympäristöyhteistyön tiivistäminen sekä kandenvälisen kaupan ja tanskalaisten investointien lisääminen mantereella.

Strategiassa Latinalaiseen Amerikkaan viitataan termillä "mahdollisuuksien manner". Yhteistyö ympäristöpolitiikan alalla kuten myös kaupallinen yhteistyö keskittyy pitkälti Tanskan kanssakäymiseen Brasilian, Meksikon, Argentiinan ja Chilen kanssa. Kehitysyhteistyön painopisteinä jatkavat Bolivia ja Nicaragua.

Strategian julkistamistilaisuudessa pitämässään puheessa Tanskan ulkoministeri Per Stig Møller totesi Latinalaisen Amerikan olevan kehittymässä hyvään suuntaan, niin demokratian kuin talouskasvunkin osalta. Mantereen valtiot ovat tiiviimmin mukana kansainvälisessä yhteistyössä, ja alueen painoarvo on selvässä nousussa. Tähän nähden on Møllerin mukaan tärkeää, että Tanska luo toimivat suhteet alueelle talouden, kulttuurin ja politiikan aloilla.

Kehitysyhteistyöministeri Ulla Tørnæs valotti omassa puheessaan strategian kehitysyhteistyöhön liittyviä tavoitteita. Tørnæsin mukaan Tanskan pyrkii kehitysavun kautta paitsi vähentämään köyhyyttä myös tukemaan alueen demokraattista kehitystä ja edistämään ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Tørnæs näkee kehitysavun yhtenä keinona edistää taloudellista yhteistyötä maiden välillä. Onnistunut kehitysyhteistyö avaa ovia tanskalaisille yrityksille ja rakentaa mahdollisuuksia laajempaan taloudelliseen yhteistyöhön.

Strategia löytyy verkosta Tanskan UM:n sivuilta: www.um.dk(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

kauppa
ympäristö