Suomi - yllätysten maa

Renata Betti, Brasilian edustaja vuoden 2008 Foreign Correspondents' -ohjelmassa

Renata Betti FCP 2008 Ahvenanmaalla "Tasan vuosi sitten, kun kuljeskelin silloisen työpaikkani Globon käytävillä, näin Suomen suurlähetystön ilmoituksen Foreign Correspondents' -ohjelmasta. Kyseessä vaikutti olevan jonkinlainen kuukauden matka kansainvälisille toimittajille Suomeen. Luin ilmoituksen nopeasti ja huomasin, että täytin ennakkovaatimukset: olin 24-vuotias, opiskelin viimeistä vuotta toimittajaksi ja puhuin englantia. Sen lisäksi paloin halusta tutustua Skandinaviaan.

Päätin hakea ohjelmaan ja aloin opiskella Suomen historiaa. Sain selville joitain mielenkiintoisia asioista tästä maasta, joka sijaitsee Ruotsin ja Venäjän välissä. Huomasin, että maalla on piirteitä, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen. Hieman yli viiden miljoonan asukkaan Suomessa on korkeatasoinen koulutusjärjestelmä, siellä on maailman alhaisimmat korruptioluvut ja yllättävä teknologinen kehitys. Näistä sain muutamia esimerkkejä kirjeeseeni, jossa selitin miksi olin kiinnostunut matkustamaan Suomeen.
 
Renata Betti FCP 2008 eduskunnassa Toukokuun alussa minä ja 17 muuta nuorta ympäri maailmaa saimme tiedon, että juuri meidät oli hyväksytty edustamaan maatamme vuoden 2008 ohjelmassa. Ajatus niinkin kaukaisten maiden kuten Tansanian tai Hong Kongin nuoriin toimittajiin tutustumisesta oli yhtä jännittävää kuin tietoa siitä,että minä edustaisin Brasiliaa. Lähetimme toisillemme sähköposteja kesän mittaan ja kerroimme toisistamme ja odotuksistamme elokuun suhteen, jolloin viettäisimme 24 tuntia päivässä yhdessä.

Heinäkuun lopulla kaikki oli valmista matkaa varten. Silloinen työnantajani Abril oli antanut minulle vapaata, matkaliput oli ostettu ja seuraavan kuukauden ohjelma selvillä. Tiesin, että tapaisimme Suomen presidentin Tarja Halosen ja vierailisimme joulupukin luona Rovaniemellä, jossa ei kesällä ole lainkaan yötä. Ohjelmaan kuului myös vierailu maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan Nokian päämajaan ja paljon muuta. Kaikista odotuksistani huolimatta en olisi ikinä uskonut että tulisin nauttimaan kokemuksesta niin paljon kun lopulta tapahtui.
 
Ohjelman ensimmäisestä päivästä lähtien osallistujat ja järjestäjät tulivat hyvin toimeen ja aloimme toteuttaa suunniteltua ohjelmaa. Matkustimme ympäri maata, tutustuimme paikallisiin yrityksiin, haastattelimme poliitikkoja, vierailimme median, kuten Helsingin Sanomien ja TV-kanava YLEn toimituksissa, keskustelimme Suomessa asuvien kansainvälisten toimittajien kanssa. Kalenterimme oli täynnä ohjelmaa ja kuukauden puolivälissä aikaiset herätykset, pitkälle venyneet illat, matkustaminen ja kiire alkoivat jo hieman painaa. Mutta olimme silti innostuneita kaikista uutuuksista ja jaksoimme ohjelman loppuun asti täynnä energiaa. Neljän viikon kuluttua palasimme kotiin monta tarinaa kerrottavana.

Kun saavuin São Pauloon, keskustelin heti työnantajani kanssa mahdollisista juttuideoista, joita sain Suomen matkan aikana. Onnistuin julkaisemaan omaan alaani liittyvän bisnes-jutun: Nokian menestystarina. Tämän lisäksi monista matkalla saamistani lähteistä on ollut hyötyä niin koulutuksesta kuin teknologiasta kirjoittaessani. Myös muut osallistujat ovat kirjoittaneet juttuja palattuaan ja kuten minä, heissäkin on säilynyt hieman suomalaisuutta tähän päivään asti. Osallistuminen ohjelmaan oli hieno kokemus meille kaikille!"