Suomi valittiin Unescon maailmanperintökomitean jäseneksi

 

Suomi valittiin Unescon maailmanperintökomitean jäseneksi Pariisissa 19. marraskuuta järjestetyssä vaalissa. Siihen osallistuivat maailmanperintösopimuksen osapuolet, joita on yhteensä 190. Komiteaan valittiin 12 uutta jäsentä. Ne ovat Filippiinit, Jamaika, Kazakstan, Etelä-Korea, Kroatia, Libanon, Peru, Portugali, Puola, Suomi, Turkki ja Vietnam. Suomen jäsenyys komiteassa kestää neljä vuotta.

Suomi ilmoitti ehdokkuudestaan joulukuussa 2012 ja on sen jälkeen kampanjoinut aktiivisesti. ”Olen erittäin iloinen, että tekemämme työ johti hyvään lopputulokseen. Maailmanperintökomitean vaali on yksi YK-järjestelmän arvostetuimpia ja kilpailluimpia vaaleja. Noin puolet ehdokkaista tuli valituiksi. Haluan kiittää opetus- ja kulttuuriministeriötä sekä ympäristöministeriötä erinomaisesta yhteistyöstä Suomen ehdokkuuden edistämisessä. Erityisesti kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen henkilökohtainen rooli on ollut merkittävä", sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Suomea edustavat jatkossa Unescon maailmanperintökomiteassa Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet sekä Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen. Myös ulkoministeriö tulee osallistumaan komitean työskentelyyn. 

Maailmanperintökomitean päätehtäviä ovat päättää maailmanperintöluetteloon vuosittain valittavista uusista kulttuuri- ja ympäristökohteista ja seurata maailmanperintökohteiden tilaa. Listalla on tällä hetkellä noin 1000 kohdetta ja vuosittain listalle valitaan noin 25 uutta kohdetta. Valintoihin kohdistuu suurta mielenkiintoa muun muassa siksi, että maailmanperintökohteen statuksella on suurta merkitystä matkailunedistämisen kannalta. Suomessa on seitsemän maailmanperintökohdetta.

Lisätietoja:
YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikön päällikkö Katri Viinikka, ulkoministeriö puh. 040 753 2730,
ministerineuvos Anne Huhtamäki, Suomen pysyvä Unesco-edustusto, Pariisi, puh. +33 777 466 271,
kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh. 040 768 1284,
pääjohtaja Juhani Kostet, Museovirasto, puh. 040 128 6001,
luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen, Metsähallitus, puh. 040 045 9574




 

UNESCO:n päämaja Pariisissa. Kuva: Michel Ravassard ©UNESCO Unescon päämaja Pariisissa. Kuva: Michel Ravassard ©UNESCO
UNESCO