Suomi mukana taistelussa kemiallisia aseita vastaan

Nobelin rauhanpalkinto on annettu kemiallisten aseiden vastaiselle järjestölle OPCW:lle. OPCW valvoo kansainvälisen kemiallisten aseiden kieltosopimuksen noudattamista.

Suomi on tukenut teknisesti ja taloudellisesti Nobelin rauhanpalkinnon saanutta järjestöä.

Kuva: Eero Kuosmanen Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pertti Torstila ja OPCW:n pääjohtajan Ahmet Üzümcü osallistuivat Verifinin 40-vuotisjuhlaan. Kuva: Eero Kuosmanen

Suomi on tukenut kemiallisten aseiden kieltosopimusta alusta lähtien. Sopimuksen toimeenpanolle Suomi on tarjonnut sekä teknistä että taloudellista tukea Verifinin kautta.

Verifin on Helsingin yliopiston yksikkö, joka tukee OPCW:ta kehittämällä tutkimusmenetelmiä kemiallisille taisteluaineille ja antamalla alaan liittyvää koulutusta.

Viime aikoina Verifin on esimerkiksi analysoinut Syyriassa tehdyistä kemiallisista iskuista kerättyjä näytteitä. Verifinin pääasiallinen rahoittaja on Suomen ulkoministeriö.

OPCW:n saamaa palkintoa perustellaan järjestön merkittävällä työllä kemiallisten aseiden kieltämiseksi. Nobel-komitean mukaan viimeaikaiset tapahtumat Syyriassa vain korostavat tarvetta tehostaa toimintaa kemiallisia aseita vastaan.

 Muualla verkossa: