Suomi ei unohdu koskaan

Teksti ja kuvat: Márcio Cassandre

Muodostin ensikäsitykseni Suomesta ja suomalaisista väitöskirjaohjaajani kanssa vaihtamistani sähköpostiviesteistä. Suomessa viettämäni seitsemän kuukauden aikana tuo kuva vahvistui.

Olen hallintotieteiden tohtoriopiskelija ja opettaja Paranán osavaltiosta. Sain mahdollisuuden vaihto-opiskeluun Suomessa, Helsingin yliopistossa, jossa vietin seitsemän kuukautta elokuusta 2011 maaliskuuhun 2012.

Kohdemaa: Suomi

Helsinque no Inverno. Foto M. Cassandre Tohtoriopinnoissani Brasiliassa tutustuin Lev Semenovitch Vygotskyn psykologian ja kasvatustieteiden teorioihin. Opintojen edetessä sain selville, että tutkijoiden kolmas polvi kehittää näitä teorioita edelleen.

Eräs professori yliopistostani oli opiskellut ulkomailla ja rohkaisi minua lähtemään myös. Aloin etsiä tutkijoita, joiden tutkimuskohteena olisivat minua kiinnostavat teoriat. Yllätyksekseni sain vuonna 2009 sähköpostiyhteyden alan merkittävimpään tutkijaan, professori Yrjö Engeströmiin. 

Muutama tunti viestini lähettämisen jälkeen hän vastasi ja oli kiinnostunut keskustelemaan kanssani. Olin hyvin otettu tästä mahdollisuudesta. Sinä päivänä päätin että kohdemaani olisi Suomi, minulle tuntematon maa, joka on kuuluisa kylmästä ja pimeästä talvesta ja yöttömästä yöstä.

Rahoituksen hankinta

Etsin rahoitusta kolmesta lähteestä ja sain sen viimein brasilialaiselta tutkimusrahoituslaitokseta CAPESilta (Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior).

Stidendi kattoi apurahan lisäksi matkaliput ja vakuutuksen. Rahoitus oli hyvin tärkeää suunnitelmien konkretisoitumiselle.

Yöttömät yöt ja helppo kommunikointi

Catedral Luterano em Helsinque. Foto M Cassandre Saavuin Helsinkiin kesällä ja kaupunki oli vielä täynnä kukkia. Se oli siisti, järjestäytynyt ja aurinkoinen. Kaduilla oli paljon ihmisiä ja kulttuuritapahtumia oli ympäri kaupunkia. Ensimmäinen yö oli kummallinen, sillä aurinko nousi jo kello 3 aamulla. Sain heti käsityksen pohjoismaiden luonnon ihmeellisyydestä.

Tutustuin ihmisiin yliopistolla ja kaupungilla ja huomasin, että minulle ei tulisi ongelmaa kommunikaation kanssa. Suurin ongelmani oli ruokakaupassa, koska en ymmärtänyt pakkauksista, mitä ne sisälsivät. Mutta ongelmasta ei koskaan tullut ylitsepääsemätöntä, sillä kohteliaat suomalaiset olivat aina valmiita auttamaan.

Suomalaisten kielitaito oli hämmästyttävää. Lapset, nuoret ja aikuiset puhuvat sujuvaa suomea, ruotsia ja englantia. Kiinnostuin Suomen koulutusjärjestelmästä, joka on maailmanlaajuisesti tunnettu.

Helsingin yliopisto tukee ulkomaalaisia

Helsingin yliopiston puitteet ja opettajat vaikuttivat merkittävästi onnistuneeseen oppimiskokemukseeni. Ulkomaalaisille opiskelijoille on tarjolla paljon tukea, sillä yliopisto tähtää kansainvälistymiseen.

Suurin osa maisteri- ja tohtoriopintojen kursseista on englanniksi. Myös perustutkinto-opiskelijoille on tarjolla englanninkielisiä kursseja. Yliopisto tarjoaa ilmaiseksi Suomen kielen kursseja ulkomaalaisille opiskelijoille. Perustutkinto-opiskelijoille tarjotaan paljon muitakin kieliä. Lisäksi yliopisto tarjoaa paljon urheilumahdollisuuksia.

Yliopistolla tutustuin moniin ihmisiin ympäri maailmaa. Kesäkurssilla oli opiskelijoita 190 eri maasta. Lisäksi opiskelijat saavat aina opettajien ja tutkijoiden apua ilman turhia muodollisuuksia.

Kulttuuri ja luonto

Na Lapônia. Foto M Cassandre Suomalaiset ovat tottuneita antamaan ulkomaalaisille tietoa maastaan. He ovat aina valmiita selittämään maansa politiikkaa, taloutta ja sosiaalisia kysymyksiä.

Sain suomalaisilta kollegoiltani kutsun Lappiin. He halusivat ehdottomasti, että näkisin sen luonnon kauneuden. Majoituimme mukavasti Ylläkselle, joka on kaunis paikka ja täynnä seikkailuja. Murtomaahiihto oli mahtava kokemus.

Ennakkokäsitykseni surullisesta ja negatiivisestä kansasta murtui. Sain maistaa maukasta ruokaa, ihailla kauniita maisemia, tutustua eläimistöön ja kasvistoon, harrastaa talviurheilulajeja, oppia pitämään saunasta ja lisäksi viettää aikaa mukavien suomalaisten seurassa.

Suomen erikoisuuksia

Suomessa minuun teki vaikutuksen miesten ja naisten välinen tasa-arvo. Suomalaiset naiset saivat äänioikeuden ensimmäisinä maailmassa. Lisäksi vaikutuin koulutusjärjestelmästä ja saunojen ja järvien määrästä. Maassa on yli 10 000 järveä ja 2,5 miljoonaa saunaa.

Muiden maiden läheisyys ja helppo liikkuminen maasta toiseen mahdollistivat tutustumisen 14 eri maahan seitsemässä kuukaudessa. Suomessa sain ihailla luonnon kauneutta, kaupunkien järjestäytyneisyyttä, koulutuksen laatua ja erityisesti suomalaisen kohteliaisuutta ja vieraanvaraisuutta.

Olen varma, että opiskeluni Suomessa olivat merkittäviä uralleni. Ne mahdollistivat etenemisen akateemisella uralla ja yhteydenpidon muiden maiden kollegoihin. Opin lisää englantia ja kunnioittamaan erilaisia kulttuureja.

Kaipaan jo takaisin Suomeen - ja haluan varmasti palata sinne vielä joskus!