Suomi brasilialaisen Marcelon silmin

Marcelo Hamaguchi

Kolmen ja puolen vuoden kokemuksella voin sanoa, että Suomessa asuminen voi olla kirjaimellisesti kylmää. Kylmiä kausia kompensoivat kuitenkin ainutlaatuisen kauniit eri vuodenaikojen maisemat. Tyypillinen maisema on laaja tasanko, jossa lukuisat järvet levittäytyvät mänty-, koivu- ja kuusimetsien seassa. Kesällä järvistä nautitaan uimalla niissä, ja talvella ne muuntautuvat jääkentiksi joilla ihmiset hiihtävät, pilkkivät, ja jotkut rohkeat jopa uivat avannossa.

Lappeenrannan yliopisto. Kuva: Marcelo Hamaguchi. Haluaisin tässä kirjoituksessa muistella joitakin mielenkiintoisia hetkiäni Suomessa. Jätin vakituisen työni Brasiliassa aloittaakseni jatko-opinnot Suomessa. Tavoitteenani oli etsiä haasteita ja taitoja maassa, jossa koulutus ja teknologinen kehitys ovat korkealla tasolla. Vuoden 2008 puolivälissä sain hyväksymiskirjeen bioenergialalla tunnetulta professorilta. Saman vuoden lopussa olin jo muuttamassa Lappeenrantaan, Etelä-Karjalaan noin 200 kilometrin päähän Pietarista.

Pilkkimässä. Kuva: M Hamaguchi. Suomessa yliopistojen rakenne on suunniteltu tarjoamaan tehokasta koulutusta pätevien professorien alaisuudessa. Erinomaiset kirjastopalvelut auttavat oppimistulosten saavuttamisessa. Tulos riippuu tietysti jokaisen opiskelijan panoksesta.

 Vapaa-aikaa ei sovi unohtaa. Yksi vapaa-ajan viettotapa on liittyä suomalaisiin opiskelijoihin, jotka juhlivat aktiivisesti haalareissaan opiskelijajärjestöjen lukuisissa juhlissa. Jotkut ensimmäisen vuoteni kokemukset ja löytöretket ovat samankaltaisia kuin Aliandra Barleten. Kulttuurikokemukseni kuitenkin syventyi, kun aloin olla enemmän tekemisissä suomalaisten kanssa, esimerkiksi pelaamalla jääkiekkoa, pesäpalloa ja sählyä, sekä viettämällä paikallisia juhlapyhiä ja lomailemalla kesämökillä.

Suomen yliopistoruoka ei ole mielestäni aivan parasta, mutta suomalaista ruokaa en muuten kritisoi. Maukkaiden sieni- ja lohikeittojen lisäksi minulla oli tilaisuus kokeilla muitakin erikoisia ruokalajeja. Näihin kuuluivat esimerkiksi karjalanpaisti, särä (suolassa kypsennettyä karitsan lihaa tarjoiltuna perunoiden kanssa, löytyy vain tietyistä paikoista kuten Lemin alueelta), loimulohi, savulohi ja paistetut muikut. Poronkäristys perunamuusin ja karpaloiden kanssa on myös ehdottomasti kokeilemisen arvoista.

Olavinlinna. Kuva: M Hamaguchi. Suomessa on paljon myös vierailemisen arvoisia paikkoja. Keskiajan arkkitehtuuri ja huvilatyyliset puurakennukset ovat erityisesti mieleeni. Liikkuessaan ympäriinsä joko teitä tai polkuja, maisemia kannattaa aina katsella. Tänä vuonna sata vuotta täyttävä Savonlinnan oopperajuhla järjestetään kolmetornisessa Olavinlinnassa, joka oli mielestäni erittäin vaikuttava.

Etelä-Savossa voi vierailla myös maailman suurimmassa puukirkossa Kerimäellä. Ja matkustaessani pohjoiseen, en voinut olla vierailematta eksoottisessa Lumilinnassa Kemin kaupungissa. Sen sisällä oli kappeli, ravintola, baari, kauppoja ja jopa huoneita yöpymistä varten, kaikki rakennettu jäästä ja lumesta, jopa juomalasit.

Lumilinna. Kuva: M. Hamaguchi Brasilialaisia, joita kiinnostaa Suomessa opiskelu, suosittelen seuraamaan brasilialaisten yliopistojen uutisia apurahoista ja yhteistyöstä. Suomalaiset ottavat teidän varmasti vastaan avosylin. Sivulta www.studyinfinland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) löytyy yleistä tietoa Suomessa opiskelusta.

Vuonna 2011 kutsuimme professorin Universidade Federal de Minas Gerais -yliopistosta tänne kahdeksi kuukaudeksi, ja kokemus oli molemmin puolin erittäin positiivinen. Tänä vuonna vastaanotamme kaksi hänen opiskelijaansa tänne aloittamaan maisterinopintoja. Jos tavoitteena on tehdä laajempaa tutkimusta, kuten tohtoriopintoja, on hyvä tehdä tutkimussuunnitelma ja löytää aiheen tunteva ohjaaja. Ainoastaan rahoitusvaihtoehdot voisivat olla hieman helpommin saatavilla.

On harmillista, että ollessani täällä Lappeenrannassa, tutustuin vain kahteen muuhun brasilialaiseen opiskelijaan, molemmat eteläisestä Brasiliasta. Haluankin sanoa, että jos pelkäät vielä jopa -30 °C kylmyyttä, ota se vastaan haasteena ja kokemuksena. Sauna-ilta kavereiden kesken kaljaa juoden pelastaa kylmänkin keskellä. Rantoja ja kuumaa ilmastoa saa kokea tarpeeksi Brasiliassa, ja jos tulee ikävä riisiä ja papuja, aina voi improvisoida avaamalla tölkin keitettyjä papuja ja valmistaa ne pannulla makkaran ja sipulin kanssa. Jos baarit ovat liian kalliita, kutsu kaverit kotiisi juomaan kaljaa, minttua tai salmiakkikoskenkorvaa. Hölkyn kölkyn!