Lehdistötiedotteet, 19.6.2012

Suomen ajamat tavoitteet etenivät Rion kokouksessa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
YMPÄRISTÖMINISTERIÖ
MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ

Tiedote 152/2012
19.6.2012

YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen (Rio+20) loppuasiakirjasta päästiin sopuun 19. kesäkuuta Rio de Janeirossa. Vaikeiden neuvottelujen jälkeen isäntämaa Brasilian esitys kokouksen päätöksiksi hyväksyttiin viimeisessä valmisteluistunnossa yksimielisesti ennen kuin varsinainen korkean tason vaihe käynnistyi.

Rion kokouksen teemoja ovat vihreä talous suhteessa köyhyyden poistamiseen ja kestävän kehityksen kansainvälisen hallinnon tehostaminen. Loppuasiakirja on valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen tulevaa toimintaa ohjaava poliittinen julistus.

”Tuloksen aikaansaaminen tällaisessa prosessissa on tervetullut, sillä aina ei siihen vastaavissa tilanteissa päästä. Odotettu tulos jättää kuitenkin todellisen merkityksen avoimeksi, se määräytyy siitä kuinka vahvaa ja aitoa sitoutuminen asiakirjan hyviin tarkoituksiin on”, toteaa ulkoministeri Erkki Tuomioja.

"Luonnon kantokyvyn rajojen tunnustamisen kannalta asiakirja on selvästi puutteellinen, vaikka esimerkiksi merten suojelussa edettiin. Vihreä talous löysi kuitenkin tiensä ensimmäisen kerran kansainvälisen yhteisön yhdessä hyväksymiin asiakirjoihin. Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman hyväksyminen ja kestävän kehityksen tavoitteiden asettaminen erillisellä valmistelulla vuonna 2015 ovat kovimpia saavutuksia", arvioi ympäristöministeri Ville Niinistö.

Suomenkin kädenjälki näkyy loppuasiakirjassa

Suomen kärkihankkeet Rio+20-prosessissa olivat vesi ja vaihtoehtoiset hyvinvointimittarit. 

”Positiivista on, että kokous vahvisti aikaisemmat sitoumukset puhtaasta vedestä ja sanitaatiosta ihmisoikeuksina. Naisia ja tasa-arvoa koskevat kirjaukset sen sijaan jättivät toivomisen varaa erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien osalta”, kehitysministeri Heidi Hautala toteaa.

”Myös Suomen ajamat, bruttokansantuotetta täydentävät hyvinvoinninmittarit ovat loppuasiakirjassa ja niiden ympärille näyttäisi olevan muodostumassa poliittista tahtoa ideoiden viemiseksi myös käytäntöön”, Hautala sanoo.

Suomen tavoitteista Riossa ei toteutunut YK:n ympäristönohjelma UNEP:n muuttaminen kansainvälistä ympäristöpolitiikkaa koordinoivaksi ympäristöjärjestöksi, vaikka UNEP:n roolia vahvistettiinkin.

Rio+20-huippukokous on samassa kaupungissa vuonna 1992 pidetyn ympäristö- ja kehityskonferenssin seurantakokous.

Lisätietoja:
Tiedottaja Pasi Nokelainen, ulkoministeriö, puh. +358 50 339 5860 tai +55 21 9372 5731, [email protected] ja [email protected].