Schengen-viisumin oleskelupäivien laskutapaa yksinkertaistetaan

Schengen-alueella tapahtuva lyhytaikainen oleskelu lasketaan uudella tavalla 18. lokakuuta 2013 lähtien. Kun aikaisemmin enimmäisoleskelu ja sen seurantajakso laskettiin kuukausissa, lasketaan se nyt päivissä.  Käytännössä muutos ei merkittävästi vaikuta tavallisten matkustajien liikkumiseen. Muutos perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen 610/2013/EU.

Enimmäisoleskeluaikaa koskeva ilmaisu ”kolme kuukautta” muuttui 90 päiväksi, ja kuuden kuukauden seurantajakson sijasta oleskelua seurataan 180 päivän jaksolla. Sallittu enimmäisoleskelu voi kestää enintään 90 päivää minkä hyvänsä 180 päivän jakson aikana.

Etenkin jos haet monikertaviisumia, kannattaa aikaisemmalla viisumilla käyttämäsi oleskelupäivät tarkistaa Euroopan unionin komission englanninkielisiltä sivuilta löytyvällä laskurilla(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tällä sivulla on myös laskurin käyttöohje.

Laskuri kertoo, kuinka monta päivää voit laskupäivästä lukien oleskella Schengen-alueella. Laskuria voidaan käyttää ainoastaan sellaisten monikertaviisumeiden oleskeluajan laskemiseen, jotka on myönnetty 90 päiväksi käytettävissä vähintään 180 päivän jaksolla.


Uuden laskutavan mukaan huomioon otetaan vain laskupäivää edeltävinä 180 päivänä tapahtuneet oleskelut. Laskuriin ei voi merkitä oleskeluita, jotka ovat alkaneet aikaisemmin kuin 22. huhtikuuta 2013, vaikka oleskelu olisikin jatkunut 180 päivän seurantajakson ajalle. Tätä aikaisempiin oleskeluihin sovelletaan säädösmuutosta edeltävää laskutapaa, jossa oleskelupäivien lasku tapahtuu ensimmäisestä maahantulosta lukien.

Lisätietoja: [email protected]