Pohjoismaiset kirjat menestyvät Brasiliassa

Kiinnostus suomalaiseen ja pohjoismaiseen kirjallisuuteen on kovassa nousussa Brasiliassa, kertoo Vikings of Brazil –kirjallisuusagentuurin toimitusjohtaja Pasi Loman. Stieg Larssonin ja Sofi Oksasen tapaiset kirjailijat ovat avaamassa ovia muillekin pohjoismaisille kirjailijoille ja sitä kautta tietoisuus pohjoismaisesta kirjallisuudesta ja kulttuurista on paranemassa Brasiliassa. 

Kontaktien puute ja pelko siitä että brasilialaiset kustantajat eivät löytäisi kääntäjiä pohjoismaisille kirjoille ovat olleet pääsyitä siihen, että menestys Brasiliassa on aiemmin ollut heikkoa verrattuna esim. Saksaan ja Ranskaan, missä suomalaiset ja pohjoismaiset kirjat ovat jo pidempään menestyneet hyvin.

Pasi Loman, Vikings of Brazil Suomalainen Pasi Loman ja hänen brasilialainen vaimonsa, Lilia, perustivat Vikings of Brazil agentuurin – ainoa pohjoismaiseen kirjallisuuteen erikoistunut brasilialainen kirjallisuusagentuuri – nimeomaan tarjomaan nämä kaksi palvelua, kontaktit ja käännökset. He ovat aloittaneet yhteistyön useiden pohjoismaiden suurimpien kustantajien ja agentuurien kanssa, kuten esimerkikisi Otava, Stilton, Grand Agency, Gyldendal, Aschehoug, Lindhart og Ringhof ja Forlagid. Ja näillä lääkkeillä menestystä on tullut heti.

Vikings of Brazilin menestys on yllättänyt jopa agentuurin perustajat. ”Tavoitteenamme oli koko ensimmäisen vuoden aikana myydä noin viisi kirjaa, mutta reilussa neljässä kuukaudessa olemme myyneet jo 24 kirjaa,” kertoo Pasi Loman. Ostavien kustantajien joukossa on ollut sekä pieniä että ihan Brasilian suurimpia kustantajia, kuten Companhia das Letras ja Novo Século.

Se ei yllätä ketään, että myyytyjen ja julkaistujen kirjojen joukossa on paljon rikoskirjoja, onhan ”Scandi Crime” suosittua ympäri maailmaa. Mutta ilahduttavaa on ollut se, että Vikings of Brazil on onnistunut myymään monenlaisia kirjoja lastenkirjoista tietokirjoihin. Pian julkaistava Kari Narsin Miten miljoonia huijataan, esim. lienee ensimmäinen Brasiliassa julkaistava suomalainen tietokirja.

Usein samoista kirjoista on myös ollut useampi kustantaja kiinnostunut ja oikeudet on myyty huutokaupassa. Esimerkiksi Ilkka Auerin Nicholas North-trilogian ostoa harkitsi peräti viisitoista kustantajaa. Rohkaisevaa on myös se, että jo julkaistut pohjoismaiset kirjat, kuten Sofi Oksasen Puhdistus, ovat saaneet näyttävää huomiota Brasilian päämedioissa.

Brasilian markkinat vallatuaan Vikings of Brazil suunnittelee jo toimintansa laajentamista muihin Latinalaisen Ameriikan maihin, ja on jo alkanut edustamaan useita Brazilian parhaista kirjailijoista, kuten Cristovão Tezza ja Ziraldo, pohjoismaisilla markkinoilla.

www.vikingsbr.com.br/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Vikings of Brazil -esitteen kansi, jossa viikinkejä Vikings of Brazil -esitteen takakansi