Muistathan päivittää tietosi väestötietojärjestelmään!

Ulkomailla asuvilla Suomen kansalaisilla on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa väestötietojärjestelmään(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ulkomailla oleskelun aikana tapahtuneista henkilötietojen muutoksista. Tämä koskee myös Ruotsissa asuvia kaksoiskansalaisia.*)

väestörekisterikeskus Ajoittain kannattaa tarkistaa, että osoite ja muut  väestötietojärjestelmässä olevat tiedot ovat ajan tasalla.
Voit tarkistaa tietosi  Väestörekisterikeskuksen maksuttomassa palvelussa (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)tai pyytää niiden tarkistusta maistraatista.
Muuttuneita tietoja koskevat asiakirjat voit lähettää joko suoraan maistraattiin tai jättää ne Suomen ulkomailla olevan edustuston välitettäväksi.

Asiakirjojen tulee olla alkuperäiset, laillistetut ja käännetyt. Lue lisää maistraattien verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan),  joissa annetaan ulkosuomalaisille ohjeita väestötietoilmoitusten tekemisestä. Lomakkeet(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) löytyvät maistraattien verkkosivuilta ja suomi.fi-palvelusta.(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kun tiedot väestötietojärjestelmässä ovat ajantasalla

  • on passin saaminen nopeampaa
  • voit saada postitse ilmoituksen äänioikeudesta Suomen vaaleissa
  • kaksoiskansalainen voi saada ilmoituksen kansalaisuuden menettämisen uhasta 22-vuotiaana ja ohjeet kansalaisuuden säilyttämisestä
  • miespuolinen kaksoiskansalainen on automaattisesti vapautettu velvollisuudesta tulla kutsuntaan ja varusmiespalvelukseen, jos väestötietojärjestelmästä näkyy, että hän on asunut viimeiset 7 vuotta ulkomailla

*) Suomella on Ruotsin kanssa erillinen sopimus, jonka mukaan Ruotsin viranomaiset ilmoittavat automaattisesti Suomen kansalaisten väestötiedoissa tapahtuneista muutoksista Suomeen. Kaksoiskansalaisia pidetään kuitenkin Ruotsin kansalaisina, joten heidän on itse ilmoitettava muuttuneista tiedoista Suomen väestötietojärjestelmään.