Miten toimia Brasiliassa, jos itsellä tai läheisellä on koronavirusta muistuttavia oireita?

Miten toimia Brasiliassa, jos itsellä tai läheisellä on koronavirusta muistuttavia oireita?

Koronaepidemia herättää kysymyksiä ja voi aiheuttaa epävarmuutta ja monenlaista huolta. Perehtyminen jo etukäteen menettelyyn virusoireiden iskiessä ja hoitoon hakeutumiseen Brasiliassa, auttaa selviytymään eteenpäin ja helpottaa omaa sekä läheisten sopeutumista tilanteeseen.

Vaikka oletkin Brasiliassa, suosittelemme, että tutustut Suomen Terveyden ja hyvinvointilaitoksen – THL:n verkkosivuilta löytyvään artikkeliin, jonne on koottu ohjeita, miten voit omalla toiminnallasi hillitä koronaviruksen leviämistä ja lievittää siitä aiheutuvaa huolta sekä miten toimit, jos sairastut tai läheisesi sairastuu. Nämä yleisohjeet pätevät paikasta riippumatta lukuun ottamatta testausta ja sairaalahoitoon hakeutumista. THL on koonnut koronatietoa myös useilla eri kielillä.


Tarkista myös matkavakuutuksesi turvan laajuus ja kesto, jos matkasuunnitelmasi muuttuu tai on jo muuttunut koronaviruspandemian johdosta. Ilman matkavakuutusta mahdolliset sairaanhoito- ja ambulanssilentokulut Brasiliasta Suomeen tulevat matkailijan itsensä maksettaviksi. Ole yhteydessä omaan vakuutusyhtiöösi.


Pidä säännöllisesti yhteyttä lähipiiriisi sekä Brasiliassa että Suomessa. Läheisten on hyvä tietää mikä on yleistilanteesi, mitkä ovat matkasuunnitelmasi ja tarvitsetko mahdollisesti muuta apua? Puhu huolistasi ihmisille, joihin luotat.

On hyvä kirjata paperille muistiin Suomessa olevien lähiomaisten yhteystiedot, jotta ne ovat myös brasilialaisen tuttavasi tai lähipiiriisi kuuluvan tiedossa yllättävän tilanteen varalta. Pidä myös kaikki tärkeät asiakirjat (passi, lentolippu ym.) helposti saatavilla.


Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) tekemistä, jolloin saat ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteet sähköpostiisi ja tekstiviestinä.

Tarvittaessa ota yhtyettä Suomen São Paulon-konsulaattiin sähköpostitse: [email protected].
Asiakaspalvelu on toistaiseksi suljettu, hätätapauksessa varaa palveluaika sähköpostitse.
Puhelinpalvelu ma-pe klo 9-12, puh: +55 11 3061 0938.

Virka-ajan ulkopuolella ole yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen 24/7:
sähköposti:
[email protected] tai puhelimitse +358 9 1605 5555 (puhelut tallennetaan).

 

Yleistä tietoa koronavirustilanteesta Brasiliassa
 

Brasilian terveysministeriön verkkosivuilta löytyy kattavasti viranomaistietoa koronaviruspandemiasta sekä toimintaohjeita kansalaisille (portugalin kielellä).

 • Brasilian terveysministeriö / Ministério da Saúde - coronavirus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
   
 • Eri osavaltioiden viranomaistiedotteiden linkit löytyvät artikkelin lopusta.
   
 • Valtakunnallisia puhelinneuvontalinjoja koronavirukseen liittyen

  Brasiliassa on avattu koronavirus-mobiilisovellutus ja puhelinnumero, joista brasilialaiset ja ulkomaalaiset saavat mm. neuvoja ja ohjeita liittyen koronavirukseen sekä tiedot lähimmistä terveydenhuoltopisteistä. Mobiilisovellus on ladattavissa Android ja iOS puhelimiin.
 1. Disque-Saúde 136 –numerosta on valittavissa Covid19 alanumero, josta saa englanninkielellä ajankohtaista tietoa virukseen liittyen.
   
 2. ”Coronavirus-SUS” –niminen mobiilisovellus sisältää vinkkejä koronan ennaltaehkäisyyn ja tietoja viruksen oireista ja leviämistavoista. Sovellus sisältää myös listan virukseen liittyvistä vääristä tiedoista sekä kartan lähellä olevista terveysyksiköistä.

 

Brasilian terveysministeriön ohjeet hoitoon hakeutumiseen
 

 • Hakeudu hoitoon ainoastaan, jos sinulla on vakavia oireita kuten hengenahdistusta ja/tai yleistilasi heikkenee.
  - Procure um serviço de saúde apenas se apresentar falta de ar.
   
 • Alkuhoito tapahtuu lähimmässä UBS-terveydenhoitopisteessä, etsi ”Cororanvirus-appista” itseäsi lähin hoitopiste ja hakeudu sinne.
  - Atendimento inicial é feito em unidade da rede primária de saúde (UBS- Unidade Básica de Saúde), procure no APP Coronavirus a unidade mais próxima à você.
   
 • Jos tutkimuksista käy ilmi, että hoitoon hakeutunut kärsii vakasta akuutista hengitysongelmasta ja/tai hapenpuutteesta ohjataan potilas joko sairaalan vuodeosastolle tai teho-osastolle hoitoon.
  - Se for caracterizada a Síndrome Respiratória Aguda Grave (SRAG), o paciente será direcionado à internação para tratamento em leito de enfermaria ou UTI (Unidade de Terapia Intensiva).
   
 • Koronavirustutkimus tehdään ainostaan vakaville sairaustapauksille, samoin toimitaan myös yksityisellä sektorilla.
  - A coleta de amostra para diagnóstico só é indicada aos casos graves, mesmo na rede privada.
   
 • Koronaviruksen laboratoriotutkimukset tehdään maan 27 keskuslaboratoriossa, jotka löytyvät linkistä:
  - Análise da amostra é feita nos 27 laboratórios centrais do país: https://portalarquivos2.saude.gov.br/images/pdf/2020/April/15/laboratorios-covid-19.pdf(Linkki toiselle verkkosivustolle)
   
 • Sairaalat, joissa on teho-osasto UTI
  - Hospitais com UTI no Brasil: https://www.saude.gov.br/images/pdf/2020/marco/11/Hospitais-Coronavirus.pdf(Linkki toiselle verkkosivustolle)
   

SAMU – Ambulanssi

Koko maan kattavasta hätänumerosta 192 voit tilata ambulanssin. Ambulanssin tulo saattaa kestää, joten varaudu tähän. Ambulanssi kuljettaa henkilöt lähimpään perusterveydenhuoltopisteeseen osavaltiosta riippuen (UPA – Unidade de Pronto Atendimento tai UBS- Unidade Básica de Saúde).

 

Brasilian eri osavaltioiden viranomaistiedotteet