Missä pieni brasilialaislapsi viettää ensimmäiset vuotensa?

Päivähoitojärjestelmä on työssäkäyvän aikuisen unelma Brasiliassa. Käytännössä lapsia hoitavat sukulaiset tai joku työtön naapuri. Joskus äiti ei voi ottaa työpaikkaa vastaan, koska ei ole paikkaa lapsille.

Brasilian pääkaupungin laitamilla sijaitsevassa köyhässä Águas Lindas de Goiásin kunnassa äidit käyvät töissä reilun tunnin bussimatkan päässä keskustassa. He hoitavat varakkaiden perheiden lapsia ja koteja, siivoavat toimistoja ja työskentelevät ravintoloissa. Kunnallista päivähoitoa ei ole, minimipalkasta ei ole varaa maksaa yksityistä hoitoa.

Ratkaisuna on usein niin sanottu perhepäivähoito. Joku naapureista hoitaa muiden lapset pientä korvausta vastaan, sillä aikaa kun äidit ovat töissä. Pienille lapsille päivät ovat pitkiä, usein aamuviidestä iltaseitsemään.

Millaisissa paikoissa näitä lapsia hoidetaan? Naapurin koti on monelle pienelle brasilialaiselle ensimmäinen kontakti kodin ulkopuolella. Äitiysloma on neljä kuukautta ja jo niin pienet vauvat jätetään vieraan tädin hoiviin.

Lapsen oikeus laadukkaaseen päivähoitoon

Villa Cristã kansalaisjärjestö on toiminut Águas Lindasin maaseudulla jo useita vuosia. Nyt Suomen suurlähetystön tuella ja Boobambu – Academia de Criançan osaamisen avulla Villa Cristã on kouluttanut näitä hoitotätejä, hyväntekeväisyysvaroin toimivien orpokotien henkilökuntaa ja yksittäisiä lastenhoitajia. Tavoitteena ovat osaavat, jaksavat ja innostuneet perhepäivähoitajat, jotka tietävät, miten lapsia hoidetaan ja mitä päivähoidossa tehdään.

Lapsen kehityksen ja terveyden tukeminen hänen ensimmäisinä elinvuosinaan vaikuttaa merkittävästi lapsen tulevaisuuteen.  Ei ole samantekevää missä pieni lapsi viettää ensimmäiset vuotensa.

Hanke toteutetaan Suomen suurlähetystön paikallisen määrärahan tuella. Perhepäivähoitajat kouluttaa Boobambu Academia de Criança ja koulutuksen järjestää kansalaisjärjestö Villa Cristã. Ensimmäinen ryhmä valmistui toukokuussa 2015 ja hankkeessa seurataan nyt heidän osaamisen toimeenpanoa päivähoidon arkipäivässä.