Minister Väyrynen: Brasiliens havs- och offshoreindustri erbjuder finländskt näringsliv betydande möjligheter

Pressmeddelande 292/2009
12.11.2009

Minister Väyrynen inbjöd oljebolaget Petrobras ledning till Finland. Minister Väyrynen inbjöd oljebolaget Petrobras ledning till Finland.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen betonade den finländska offshore- och havsteknologikompetensens internationella toppkvalitet efter att han onsdagen den 11 november träffat Jose Sergio Gabrielli, chef för det brasilianska oljebolaget Petrobras. Världens tredje största oljebolag Petrobras har sitt högkvarter i Rio de Janeiro och bolaget har gjort upp investeringsplaner på rentav 175 miljarder US-dollar för åren 2009-2013.

”Finländsk kompetens inom olika sektorer av havsklustret håller mycket hög internationell kvalitet och många av våra företag är världsledande på sina områden. Petrobras investeringsplaner erbjuder finländska företag goda möjligheter att delta i investeringarna. Jag anser att mötet med Petrobras ledning var mycket viktigt, och det vittnar även om Petrobras uppskattning för finländsk kompetens”, betonade Väyrynen.

Väyrynen inbjöd Petrobras ledning till Finland för att presentera finländska företag inom havsklustret och för att föra mer detaljerade samtal om eventuellt samarbete.

Vid Väyrynens samtal med brasilianarna framträdde också skogssamarbetet. Mötena med representanter för såväl Petrobras som jord- och skogsbrukssektorns forskningscentral Embrapa behandlade ett tätare samarbete inom skogsenergi. Finland och Brasilien har redan tidigare undertecknat ett protokoll inom sektorn, och nu enades man om att konkretisera det snabbare.

Rio de Janeiro var den sista etappen på minister Väyrynens knappt fyra dagar långa resa för att främja exporten till Brasilien. Resan fokuserade särskilt på att främja finländsk skeppsbyggnads- och offshorekompetens. Sektorerna spelade en central roll även vid möten och seminarier i São Paulo och i huvudstaden Brasília. I Väyrynens resa deltog en företagsdelegation på 20 personer.

Närmare upplysningar: biträdande avdelningschef Pekka Puustinen, tfn 040 481 9892, och ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375