Lukuvuosi Tampereella - unohtumaton kokemus

Teksti ja kuvat: Isabella Birolli Nasser Vieira

Finlandia-talon edessä. Kuva: Isabella Birolli.

Vaihto-opiskelu on yliopisto-opiskelijoiden suuri unelma. En koskaan silti kuvitellut, että minä pääsisin ulkomaille. Toukokuussa 2011 sain kuitenkin tiedon, että olin saanut UNESP-yliopiston stipendin puoleksi vuodeksi. Mietin eri maita ja valitsin Suomen, sillä halusin haasteita.

En tiennyt Suomesta juuri mitään. Se oli kaukainen, kylmä ja kallis maa. Mutta mahdollisuus Erasmus-vaihtoon kiinnosti minua niin paljon, että päätin lähteä. Tämä täysin pelkistetty kuva tuosta mahtavasta maasta muuttui heti, kun minä ja neljä muuta brasilialaista saavuimme Helsinkiin.

Kaikki erilaista

Kun perheeni kyseli, mikä Suomessa oli erilaista, oli mahdotonta mainita vain yhtä asiaa. Kaikki on erilaista Brasiliaan verrattuna. Ja juuri siksi rakastuin Suomeen.

Ruoka oli todella erilaista mutta totuin siihen nopeasti. Erilaiset maut mielyttivät minua. Erityisesti sienet ja lohi, joita söin päivittäin yliopiston ruokalassa.

Ihmeellinen ilmasto

Isabella lumisateessa. Kuva: Isabella Birolli. Ilmasto oli todella ihmeellinen. Olin Suomessa kesän lopun, syksyn ja talven alun. Vuodenajat muuttuvat selkeästi. Kesällä aurinko laski kello 23 ja nousi kello 05. Oli kiva nähdä ihmisiä juoksemassa koiriensa kanssa kello 22.

Lämpötila oli kesällä noin 15C. Se oli sopiva ja en kokenut suurta shokkia. Syksyllä lehdet putoavat puista, päivät lyhenevät, yöt pitenevät ja lämpötila laskee.

Pelkäsin aluksia kylmää, mutta Suomi on täysin varautunut siihen ja vastaanottamaan ihmisiä eri maista. Lämpimiä vaatteita on hyvin saatavilla. Joka paikassa on lämmittimet, busseja kulkee paljon ja aikataulun mukaan. Kadut pidetään puhtaana, jotta ei tapahtuisi onnettomuuksia. Jo toisella viikolla kylmä oli huolistani pienin.

Tampere teki minuun suuren vaikutuksen. Kaupunkia ympäröi kaunis luonto. Hiljaisuus ja jalankulkijoiden kunnioitus on hämmästyttävää. Totuin siihen, että kun laittaa jalan jalkakäytävälle, autot pysähtyvät. Kokeilin tätä myös Brasiliassa eikä lopputulos ollut kovin hyvä.

Sauna – mahtava kokemus

Erityinen piirre Suomessa on saunominen yli 120-asteisessa saunassa. Saunasta juostaan suoraan jäätyneeseen järveen ja sitten takaisin saunaan. Kun näin tämän ensimmäistä kertaa, pidin sitä hyvin outona. Kysyin jopa ohjaajalta eikö siinä voi kuolla lämpötilashokkiin.

Mutta koska olin halukas sukeltamaan suomalaiseen kulttuuriin, minä ja muut brasilialaiset kokeilimme myös avantouintia. Tuloksena mahtava kokemus, kamalaa kiljuntaa ja juoksua saunaan ja järveen, järveen ja saunaan. Suomalaiset nauroivat meidän innostuksellemme. Mutta se oli todella hauskaa! Ja jatkoimme harrastusta useita kertoja. Kertakaikkiaan ainutlaatuista!

Parasta Suomessa

Tampereen yliopiston kyltti. Kuva: Isabella Birolli. Kun muistelen Suomea, muistan kauniit, muuttuvat maisemat. Joka päivä oli jotain uutta, lumisadetta tai auringonpaistetta. Oli ihan sama oliko lämpötila +20ºC vai -30ºC, ihmiset iloitsivat, harrastivat ja kävivät ulkona ihan samalla lailla.

Suomessa parasta on vapaudentunne ja turvallisuus. En kokenut ennakkoluuloja. Palasin usein kotiin aamuyöllä kävellen luonnon keskellä. Jokaisessa paikassa otin tuhat uutta kuvaa ja aina ajattelin kuinka kaunista.

Viisi kuukautta Tampereella ei ollut vain opiskelijavaihto. Se oli mahtava kokemus, jota en koskaan unohda. Kun ajattelen Suomea, hymyilen ja muistelen kauniita päiviä ja ihania ihmisiä. Kuten suomalaiset sanovat: Life is life!