Laadukasta opetusta... kaikille!

Teksti: Deborah Trevizan
Kuvat: Suomen suurlähetystö

Suomen todellisuus on toinen, mutta asiantuntemusta voidaan hyödyntää Brasiliassa

Runsaslukuinen yleisö Suomen suurlähetystössä 17.5.2012 Hieman yli viisi miljoonaa asukasta. Viralliset kielet suomi, jota puhuu 92% ja ruotsi, 6%. Demokratiaan perustuva, tasa-arvoinen ja vakaa yhteiskunta. Maa tarjoaa sosiaalisen turvan ja korkealaatuisen terveydenhuollon koko kansalle. Mutta mikä kiinnittää eritysesti maailman huomion, on koulutusjärjestelmä, joka on menestynyt erinomaisesti kansainvälisissä mittauksissa.

Mikä on Suomen koulutuksen salaisuus? Tätä tuli ryhmä Suomen koulutusalan ammattilaisia selvittämään brasilialaisyleisölle suurlähetystössä järjestetyssä tilaisuudessa 17. toukokuuta. Runsaslukuinen yleisö edusti liittovaltiotason poliitikkoja, opetusviranomaisia, sekä yksityisten että julkisten koulujen johtajia ja muita koulutuksen parissa työskenteleviä.

Erilainen, mutta ei saavuttamaton

Tilaisuuden avasi suurlähettiläs Jari Luoto, joka kertoi ajankohdan olevan erinomainen Brasialle ja muille maille oppia Suomen kokemuksesta. ”Brasilialaiset ovat ilmaisseet tarpeen sijoittaa koulutuksen laatuun ja yhteistyö Suomen on erinomainen keino”, sanoo suurlähettiläs.

Marco Antonio de Bona Rossi, São Paulo Rotarysäätiön johtaja esitteli Suomen koulutusjärjestelmän erikoispiirteitä brasilialaisesta näkökulmasta. Rossi on jo vuosia tutkimus Suomen koulutusta ja pitänyt luentoja eri puolilla maailmaa. ”Huomiota herättävintä on opettajien kunnioitus. Yhteiskunta perustuu osaamiseen ja Suomessa pedagoginen vapaus on laajinta koko maailmassa”, vakuuttaa Rossi.

Kokemustenvaihtoa

Vas. Titta Maja, Emilia Ahvenjärvi, Jan-Markus Holm ja Jari Luoto Miten brasilialaiset koulut voivat sitten hyötyä Suomen osaamisesta? Tätä esitteli Jan- Markus Holm, Educlusterin toimitusjohtaja Jyväskylän yliopistosta. EduCluster tarjoaa työkaluja koulutusjärjestelmän parantamiseen ja hallintoon, sekä opettajankoulutukseen. EduCluster tarjoaa myös kokonaispaketin suomalaisesta koulusta.

Jan-Markus Holmin mukaan Brasilian haaste on maan koko ja alueelliset erikoisolosuhteet. Mutta hän vakuuttaa, että on mahdollista luoda ohjastusta kehitykseen. ”Parasta olisi aloittaa opettajista, heidän tulisi olla ylpeitä työstään ja he tarvitsevat osaamista työnsä tueksi”. Asiantuntijan mukaan EduClusterilla on paketteja tähän. ”Ideana on luoda yhteistyötä johtajien ja opettajien välille”, kertoo Holm.

EduClusterin ohjelmat ovat tarjolla kouluille ja oppilaitoksille. EduCluster perustaa työnsä yhteistyösopimukseen, jossa huomioidaan jokaisen asiakkaan tarpeet. Suurlähettiläs Jari Luodon mukaan yhteistyö on mahdollista. ”Nämä ohjelmat suunnitelmaan jokaisen maan ja jokaisen koulun erityistarpeiden mukaan. Ne onnistuvat, koska eivät ole valmiita paketteja, vaan prosesseja”, sanoo suurlähettiläs.

Kiusaamisen vastaisuus

Juha Olli, KiVa-koulu Suomi on edelläkävijä myös koulukiusaamiseen puuttumisessa. Turun yliopistossa kehitetty KiVa-koulu perustuu tieteelliseen tutkimukseen ja sen tulokset ovat vakuuttavia. KiVaan kuuluu materiaalipaketti ja se tarttuu kiusaamistapaukseen ja tekee ennaltaehkäisevää työtä.

Juha Ollilla on vastuussa KiVa-koulun viemisestä maailmalle. ”Suomessa teemme ennaltaehkäisevää työtä. Jos kiusaamista esiintyy, koulutettu opettaja käsittelee tapauksen heti”, selittää Ollilla.