Suomi koulutuksen mallimaana kiinnostaa kovasti Brasiliassa

Suomalaisdelegaatio Brasilian opetusministeriössä

Opetusalan yhteistyö Suomen ja Brasilian välillä lähti räjähdysmäiseen kasvuun opetusministeri Krista Kiurun vierailun jälkeen vuonna 2013. Vaikka suomalainen koulutus oli ennenkin kiinnostanut brasilialaisia, mainittu vierailu yhdistettynä suomalaista koulutusta koskevaan julkisuuteen viimeisten parin vuoden aikana on johtanut koulutusyhteistyötä koskevien yhteistyöpyyntöjen määrän jatkuvaan kasvuun Suomen suurlähetystössä Brasíliassa.

Markkinat suomalaiselle koulutusalan osaamiselle Brasiliassa ovat valtavat. Brasilian valtio tarjoaa opetusta varhaiskasvatuksesta yliopistoon julkisissa, maksuttomissa oppilaitoksissa. Lisäksi maassa on puolivaltiollisia opetuspalveluiden tarjoajia, jotka rahoittavat koulunsa osin valtionavuilla ja osin ammattiliittojen jäsenmaksuilla. Brasiliassa on vielä valtavat yksityiset koulutusmarkkinat kaikilla opintoasteilla.

Suomen opetusalan osaaminen Suomen ja Brasilian kahdenvälisten suhteiden yhtenä ykkösteemana

Suomen maine opetusalan osaajana Brasiliassa on myös korkean tason poliittisten suhteiden edistäjänä merkittävässä roolissa. Korkean tason vierailut eivät ole ainoastaan väline opetusalan yhteistyön edistämiseksi, vaan opetusalaan keskittyvät ministerijohtoiset vierailut itse asiassa tiivistävät Suomen ja Brasilian suhteita kokonaisuudessaan hyödyttäen niitä koko laajuudeltaan. Ministereiden ja korkeiden virkamiesten säännölliset vierailut Brasiliaan ovat siten top-down-kulttuurin omaavassa Brasiliassa erittäin tärkeitä uusien ovien avaamiseksi kaikilla tasoilla – valtion päämiestasosta koulutusalan yrityksiin – ja jo olemassa olevan yhteistyön tiivistämiseksi.

Yksi esimerkki koulutusteeman tärkeydestä Suomen ja Brasilian korkean tason suhteissa oli Brasilian presidentin vierailu Suomeen lokakuussa 2015 usean ministerin kanssa. Delegaation ja presidentin houkutteli sisällyttämään pysähdyksen Suomessa Euroopan kiertueensa aikana juuri Suomen maine koulutussektorin osaajana. Tätä ennen Brasilian presidentti oli vieraillut Suomessa edellisen kerran vuonna 2007.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili 28-henkisen delegaation kanssa Brasiliassa huhtikuun alussa

Brasilian ja Suomen opetusalan yhteistyön tiivistymisen viimeisin merkkipaalu oli opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen vierailu Brasiliaan pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Ministeri toi Brasiliaan mukanaan 28-henkisen delegaation, joka koostui yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja opetusalan yritysten edustajista. Vierailulla tehtiin Team Finland -yhteistyön saralla historiaa, sillä vierailu oli lajiaan ensimmäinen opetusministerin vetämä, nimenomaisesti koulutusvientikärjellä tehty vienninedistämismatka.

Ministeri Sanni Grahn-Laasosen vetämä delegaatio vieraili Brasiliassa 28.–31.3. São Paulossa ja Brasíliassa. Vierailun kärkiteemana oli syventää olemassa olevaa suomalais-brasilialaista koulutus- ja tiedeyhteistyötä ja kartoittaa uusia yhteistyömahdollisuuksia. Suomalaisdelegaatiossa oli erityisosaamista ja kiinnostusta etenkin Brasilian ammatillisen koulutuksen ja yksityiskoulujen kenttää kohtaan, miltä pohjalta vierailuohjelman painopisteet määriteltiin.

Delegaatio Salesiana-yksityiskoulussa Brasíliassa

Delegaation ohjelmaan Sao Paulossa kuului salit täyteen kerännyt koulutusaiheinen seminaari, tapahtuma Brasilian teollisuusliiton (Confederation of Industries) alaisten saopaulolaisten ammatillisen koulutuksen ja peruskoulutuksesta vastaavien toimijoiden kanssa ja vierailuja useissa yksityiskouluissa.

Brasíliassa delegaatio puolestaan tapasi samaisen teollisuusliiton pääkonttorilla liiton edustajia ja keskusteli identifioiduista suomalaisia ja brasilialaisia kiinnostavista aiheista digitaaliset ratkaisut, opettajankoulutus, ammatillinen koulutus ja johdon koulutus. Pääkaupungissa ohjelmaan kuului lisäksi luonnollisesti tiiviit keskustelut tiede-, teknologia- ja innovaatioministeriön edustajien kanssa. Brasilian opetusministeriön kanssa järjestetyssä kansainvälisessä workshopissa puolestaan puitiin opettajankoulutuksen onnistumisia ja haasteita sekä jaettiin kokemuksia opintosuunnitelman uudistamisesta Brasiliassa ja Suomessa.

Vaikka matkan tärkeänä teemana suomalaisnäkökulmasta oli koulutusvienti, kulkee Brasiliassa koulutusvienti ja koulutusyhteistyö tiiviisti käsi kädessä eikä niitä voi erottaa toisistaan. Siten mahdollinen koulutusvienti voi Brasiliaan harvemmin olla esimerkiksi yksittäisiä teknologisia ratkaisuja, vaan innovatiivistenkin koulutusratkaisujen pohjana on lopulta niiden perustuminen syvään suomalaiseen koulutusalan osaamiseen ja tutkimukseen, jota löytyy etenkin suomalaista yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Suurlähetystö pitikin tärkeänä ja onnistuneena ratkaisuna sitä, että matkalla oli mukana sekä opetusalan yritysten edustajia että korkeakouluedustajia.

Matkalla verkostoiduttiin myös suomalaisten kesken

Brasilian Team Finland jatkaa koulutusyhteistyön edistämistä

Onnistuneen delegaatiovierailun merkki on suurlähetystölle ja Finpron Latinalaisen Amerikan toimipisteelle tulleet jatkotyöstämistä vaativat tukipyynnöt. Suomalaisten toimijoiden pysyvänä tukijalkana toimiminen on työmme ytimessä jatkossakin ja jatkamme ilolla tiimityönä koulutus- ja tiedeyhteistyön eteenpäin viemistä Brasiliassa. Kokemuksemme suurlähetystössä on, että jotta koulutusvienti sen monessa eri muodossa etenee Brasilian kokoisilla markkinoilla, tarvitaan suurlähetystön ja Finpron vahvaa läsnäoloa ja yhteydenpitoa brasilialaisiin: pelkkä kiinnostus puolin ja toisin ei vielä tuo kauppoja tai tiedeyhteistyön verkostoja, vaan henkilökohtaista säännöllistä kanssakäymistä tarvitaan. Monesti myös brasilialaiset haluavat ensin tutustua ja kehittää yhteistyötä, ja vasta seuraavassa vaiheessa he harkitsevat tutulta kumppanilta tietyn koulutustuotteen tai -palvelun ostamista. Siksi toivotamme myös suomalaiset Brasiliasta kiinnostuneet jatkossakin lämpimästi tervetulleiksi edistämään uusia tuttavuuksiaan tai syventämään jo olemassa olevia kumppanuussuhteita!

Suurlähetystömme on myös tämän vuoden alusta pystynyt palvelemaan koulutusyhteistyöstä kiinnostuneita toimijoita entistä tehokkaammin, kun Jarkko Wickström aloitti suurlähetystön koulutus- ja tiedeyhteistyön koordinaattorina tammikuussa. Jarkon nimittäminen on konkreettinen osoitus siitä, millaisiksi suurlähetystö arvioi koulutus- ja tiedeyhteistyön mahdollisuudet Brasiliassa: niin kiinnostaviksi, että keskitämme suurlähetystön voimavaroja entistä enemmän tämän tärkeän kentän edistämiseen!

Ks. myös artikkeli matkasta Team Finland -sivustolla seuraavasta linkistä: http://team.finland.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri-grahn-laasonen-brasiliassa-suomalaiselle-koulutusosaamiselle-riittaa-kysyntaa(Linkki toiselle web-sivustolle.)