Lentoyhteydet Brasiliasta sekä tietoa Suomeen saapuville Covid-19 pandemian aikana

Koronarajoitukset ulkorajaliikenteessä päättyvät 30.6.2022. Rajatarkastuksissa palataan koronapandemiaa edeltävään tilanteeseen. Brasiliasta saapuvilla matkustajilla pitää edelleen olla tavanomaiset matkustusasiakirjat eli passi, ja jos oleskelu Suomessa ylittää 90 päivää, oleskelulupa.

 

Suomeen saapuvia henkilöitä koskevat kaikissa tapauksissa edelleen maahantulon tartuntatautilain mukaiset velvoitteet ja terveysviranomaisten ohjeet. Tutustu niihin THL:n verkkosivuilta: Matkustaminen ja koronaviruspandemia(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Koronarajoitusten päättyminen 30.6.22 alkaen koskee Suomen rajoja. Lentojen vaatimukset ja lennonvaihtomaiden rajoitukset voivat olla edelleen voimassa ja saattavat muuttua pandemiatilanteesta riippuen. Tarkista aina lentojen ajankohtainen tilanne ja jatkoyhteydet Suomeen suoraan lentoyhtiöltäsi sekä kauttakulkuvaatimukset vaihtomaan viranomaisilta.

Maahanpääsyrajoitukset 30.6 saakka

Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan, ja samoin jokaisella on oikeus lähteä Suomesta. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenet (puoliso ja lapset) pääsevät maahan kansallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Brasilialaisten matkustus Suomeen
 

Rokotetut matkustajat

26.7.2021 alkaen Suomeen voivat saapua kaikista maista henkilöt, joilla on esittää todistus saadusta ja hyväksyttävästä täydestä covid-19-rokotussarjasta, joka on annettu vähintään 7 päivää ennen matkaa. 15.2.2022 alkaen koronavirustestiä ei enää vaadita maahanpääsyn edellytyksenä. 
VALTIONEUVOSTO – Maahantulon rajoitukset(Linkki toiselle verkkosivustolle)
 

Rokotustodistukset

Brasiliassa saaduista Covid-rokotuksista voi saada todistuksen Conecte SUS(Linkki toiselle verkkosivustolle) -sivuston kautta. Täyden rokotussarjan saaneet voivat tulostaa todistuksen sivustolta suoraan myös englannin kielellä. Täyden rokotussarjan antama todistus on voimassa 9 kuukautta. Sen jälkeen edellytetään tehosterokotusta. Tehosterokotteen jälkeen todistus on voimassa toistaiseksi.
THL - Suomessa hyväksytyt rokotteet(Linkki toiselle verkkosivustolle)


Rokottamattomat tai osittain rokotetut matkustajat

Rokottamattomat Brasilian kansalaiset voivat tulla Suomeen vain välttämättömästä ja perustellusta syystä, kuten perhesyyt ja seurustelusuhde. 

Voit tarkastaa maahantuloon oikeuttavat poikkeuskategoriat Rajavartiolaitoksen sivuilta. Välttämätön syy arvioidaan tapauskohtaisesti rajatarkastuksessa saadun selvityksen perusteella. Rajavartiolaitoksen sivuilta löydät aina päivitetyt maahantulo-ohjeet:
RAJA (voimassa 30.6.2022 saakka) - Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Osittain rokotettuja ja rokottamattomia matkustajia koskevat edelleen ohjeistukset covid-testeistä ja kontaktien välttämisestä.
Lue lisää Suomeen saapumisesta, testeistä, rokotteista ja matkailijan kontaktien välttämisestä:
THL - Koronavirusohjeet(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Terveystarkastukset

Suomeen saapuvia matkustajia koskevat voimassa olevat tartuntatautilain mukaiset terveysturvallisuustoimet. Vaatimukset koskevat myös Suomen kansalaisia, Suomessa pysyvästi asuvia ja välttämättömillä syillä matkustavia. Vaatimuksiin voivat kuulua esimerkiksi terveystarkastukset tai koronatestaukset. Lisätietoja THLn koronavirusohjeista (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Laki tartuntatautilain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Valtioneuvosto 15.10.2021)

Lentoyhteydet Suomeen

Varmista aina lentojen tilanne, maahantuloon liittyvät vaatimukset ja rajoitukset suoraan lentoyhtiöltä ja läpikulkumaan viranomaisilta. Nämä ohjeistukset saattavat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla! Emme vastaa muiden maiden viranomaisten asettamista matkustusrajoituksista.

Lisätietoja São Paulon ja Rio de Janeiron saapuvista ja lähtevistä lennoista:

Tietoa korona-aikana matkustamiseen

Hyödyllisiä neuvoja korona-aikana matkustamiseen voit löytää Finavian kysymys-ja vastaussivulta:
FINAVIA - Lentomatkustus koronan aikana(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Kun matkustat Suomeen, hyödynnä FINENTRY - palvelua.
FINENTRY - Matkustamassa Suomeen?(Linkki toiselle verkkosivustolle)


Muita hyödyllisiä linkkejä:
REOPEN-EU - Yleiskatsaus Euroopan maiden terveystilanteeseen (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Usein kysytyt kysymykset

1. Voiko ulkomailla asuva suomalainen matkustaa Suomeen?
Kyllä, Suomen kansalaisella on aina oikeus palata kotimaahan.

2. Voiko Brasiliassa asuvat perheenjäsenet tulla vierailulle Suomeen?
Suomen kansalaisen perheenjäsenillä (puoliso ja lapset) on oikeus tulla Suomeen riippumatta perheen asuinmaasta.

Suomen asukkaan rokottamattomat brasilialaiset sukulaiset voivat tulla Suomeen perhesiteisiin liittyvän erityisoikeuden perusteella. Tässä tapauksessa sukulaisiksi lasketaan: puoliso, lapset, vanhemmat, appivanhemmat ja isovanhemmat mukaan lukien edellä mainittujen perheeseen (puoliso ja alaikäiset lapset) kuuluvat.

3. Voiko Brasilian kansalainen saapua turistina Suomeen kun hän on saanut täyden rokotussarjan?
Kyllä, 26.7.2021 alkaen kaikki vähintään 7 päivää aikaisemmin täyden rokotussarjan saaneet voivat tulla Suomeen. Matkustajalla tulee olla mukana englannin kielinen rokotustodistus.

4. Onko pakko olla rokotus maahanpääsyä varten?
Rokote ei ole pakollinen, mutta se mahdollistaa turistina maahan saapumisen sekä helpottaa terveysturvallisuustoimia. Rokottamattomia brasilialaisia matkustajia koskevat edelleen maahantulorajoitukset.


5. Millainen matkavakuutus tarvitaan Suomeen matkustaessa?
Suomeen ei vaadita matkavakuutusta, mutta suosittelemme lämpimästi sen ottamista.