Lentoyhteydet Brasiliasta sekä tietoa Suomeen saapuville Covid-19 pandemian aikana

Lentoyhteydet Brasiliasta sekä tietoa Suomeen saapuville Covid-19 pandemian aikana

Koronavirustilanteen vuoksi Suomen ulkoministeriö suosittelee Brasiliaan matkustettaessa noudattamaan erityistä varovaisuutta maassa levinneen koronavirusmuunnoksen takia. Varmista aina lentojen tilanne suoraan lentoyhtiöltä ja vaihtomaan viranomaisilta.

Suomen rajaliikenteessä on tapahtunut matkustukseen liittyviä vapautuksia. 26.7 alkaen, kaikista maista, myös Brasiliasta, voi tulla Suomeen esittämällä hyväksyttävän todistuksen täydestä rokotussarjasta. Rokottamattomat brasilialaiset voivat tulla Suomeen ainoastaan välttämättömästä ja perustellusta syystä.

Pandemiatilanne elää edelleen ja voi muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Lentojen vaatimukset ja lennonvaihtomaiden rajoitukset saattavat muuttua pandemiatilanteesta riippuen. Tarkista aina lentojen ajankohtainen tilanne ja jatkoyhteydet Suomeen suoraan lentoyhtiöltäsi sekä kauttakulkuvaatimukset vaihtomaan viranomaisilta.

Tämän hetkiset maahanpääsyrajoitukset

Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan, ja samoin jokaisella on oikeus lähteä Suomesta. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenet (puoliso ja lapset) pääsevät maahan kansallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Brasilialaisten matkustus Suomeen

26.7.2021 alkaen Suomeen voivat saapua kaikista maista henkilöt, joilla on esittää todistus saadusta ja hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta.
VALTIONEUVOSTO Maahantulon rajoitukset(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Rokottamattomat Brasilian kansalaiset voivat tulla Suomeen vain välttämättömästä ja perustellusta syystä mm. perhesyyt ja seurustelusuhde. Voit tarkastaa maahantuloon oikeuttavat poikkeuskategoriat Rajavartiolaitoksen sivuilta. Välttämätön syy arvioidaan tapauskohtaisesti rajatarkastuksessa saadun selvityksen perusteella. Rajavartiolaitoksen sivuilta löydät aina päivitetyt maahantulo-ohjeet:
RAJA - Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana(Linkki toiselle verkkosivustolle)


Lentoyhteydet Suomeen


Tällä hetkellä kansainvälisiin lentoihin voi tulla muutoksia koronatilanteen mukaan ja jotkut Euroopan maista eivät salli läpikulkuliikennettä Brasiliasta toiseen Schengen-valtioon matkustaville.

Tällä hetkellä Suomen/ EU:n kansalainen tai asukas voi matkustaa Suomeen ainakin Saksan, Ranskan, Alankomaiden, Sveitsin ja Portugalin kautta. Brasilian ja muiden maiden kansalaisten täytyy tarkistaa vaatimukset suoraan lentoyhtiöltä. Rajoitukset läpikulkuliikenteessä voivat olla erilaiset Brasilian kansalaisille ja Suomen/EU:n kansalaisille ja asukkaille.

Varmista aina lentojen tilanne, maahantuloon liittyvät vaatimukset ja rajoitukset suoraan lentoyhtiöltä ja läpikulkumaan viranomaisilta. Nämä ohjeistukset saattavat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla! Emme vastaa muiden maiden viranomaisten asettamista matkustusrajoituksista.

Lisätietoja São Paulon ja Rio de Janeiron saapuvista ja lähtevistä lennoista:

Korona-aikana matkustaminen

Hyödyllisiä neuvoja korona-aikana matkustamiseen voit löytää Finavian kysymys-ja vastaussivulta:
FINAVIA - Lentomatkustus koronan aikana(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Riskimaista saapuva maahantulija ohjataan terveystarkastukseen

Jos olet kahden viikon aikana ennen Suomeen tuloa oleskellut riskimaassa (kuten Brasilia), sinun tulee osallistua maahantulon yhteydessä järjestettäviin terveysturvallisuustoimenpiteisiin. Maahantulijan terveystarkastuksessa tarkistetaan koronatestitodistus, todistus sairastetusta taudista tai annetuista rokotuksista. Riippuen edellä mainituista, sinulle voidaan tehdä koronatesti, joka on maksuton.

THL edelleen suosittelee, että kaikilla Suomeen tulevilla matkustajilla olisi todistus negatiivisesta koronatestistä, alle 6 kuukautta aiemmin sairastetusta taudista tai koronarokotuksesta.

Lue tästä THL:n suositus maahantulon yhteydessä tehtävistä terveystarkastuksista(Linkki toiselle verkkosivustolle) SARS-CoV-2-viruksen leviämisen estämiseksi 10.6.2021 (pdf. 91 kt)

Rokotettujen maahantulo

12.7.2021 alkaen Helsingin lentokentällä ei vaadita PCR-testausta riskimaasta saapuvalta matkustajalta, jolla on todistus hyväksytystä koronavirusrokotussarjasta.  

Suomeen voivat saapua maanantaista 26.7.2021 alkaen kaikista maista henkilöt, joilla on esittää todistus saadusta (vähintään 7 päivää aikaisemmin) ja hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta ennen Suomeen saapumista.

Rokotustodistukset

Brasiliassa saaduista Covid-rokotuksista voi saada todistuksen Conecte SUS(Linkki toiselle verkkosivustolle) sivuston kautta. Täyden rokotussarjan saaneet voivat tulostaa todistuksen sivustolta suoraan myös englannin kielellä. 
THL - Suomessa hyväksytyt rokotteet(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Osittain rokotettuja ja rokottamattomia matkustajia koskevat edelleen ohjeistukset covid-testeistä ja kontaktien välttämisestä.
Lue lisää Suomeen saapumisesta, testeistä, rokotteista ja matkailijan kontaktien välttämisestä:
THL - Koronavirusohjeet(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Kun palaat Suomeen, hyödynnä FINENTRY - palvelua.
FINENTRY - Matkustamassa Suomeen?(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Muita hyödyllisiä linkkejä:

REOPEN-EU - Yleiskatsaus Euroopan maiden terveystilanteeseen (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Usein kysytyt kysymykset

1. Voiko ulkomailla asuva suomalainen matkustaa Suomeen?
Kyllä, Suomen kansalaisella on aina oikeus palata kotimaahan.

2. Voiko Brasiliassa asuvat perheenjäsenet tulla vierailulle Suomeen?
Suomen kansalaisen perheenjäsenillä (puoliso ja lapset) on oikeus tulla Suomeen riippumatta perheen asuinmaasta.

Suomen asukkaan rokottamattomat brasilialaiset sukulaiset voivat tulla Suomeen perhesiteisiin liittyvän erityisoikeuden perusteella. Tässä tapauksessa sukulaisiksi lasketaan: puoliso, lapset, vanhemmat, appivanhemmat ja isovanhemmat mukaan lukien edellä mainittujen perheeseen (puoliso ja alaikäiset lapset) kuuluvat.

3. Voiko Brasilian kansalainen saapua turistina Suomeen kun hän on saanut täyden rokotussarjan?
Kyllä, 26.7 alkaen kaikki vähintään 7 päivää aikaisemmin täyden rokotussarjan saaneet voivat tulla Suomeen. Matkustajalla tulee olla mukana englannin kielinen rokotustodistus.

4. Onko pakko olla rokotus maahanpääsyä varten?
Rokote ei ole pakollinen, mutta se mahdollistaa turistina maahan saapumisen sekä helpottaa terveysturvallisuustoimia. Rokottamattomia brasilialaisia matkustajia koskevat edelleen maahantulorajotukset.


5. Millainen matkavakuutus tarvitaan Suomeen matkustaessa?
Suomeen ei vaadita matkavakuutusta, mutta suosittelemme lämpimästi sen ottamista.