Kaksi kuukautta Turussa

Kun vastaanotin viran Alagoasin yliopistossa, en arvannut, että päätyisin Suomeen. Virkaanastumisseremoniassa rehtori kannusti meitä kansainvälistymään. Yliopistolla on sopimus Coimbra-ryhmän kanssa ja siihen kuuluu useita eri maita. Yllätyksekseni minun tutkimusalaani täydellisesti vastaava partneri löytyi Suomesta, Turusta.

Lähetin sähköpostia ja aloin järjestellä matkaa. Olin nuorena lukenut kirjan, joka kertoi Suomesta ja sen historiasta. Ihailin myös jääkiekkoilija Sakua Koivua. Asuin kaksi vuotta Montrealissa ja Saku Koivu oli silloin Montreal Canadiensin paras pelaaja. Suomi oli siis jo jollain tapaa elämässäni.

Saapuminen Suomeen ja Turkuun

Saavuin Helsinkiin, josta jatkoin seuraavana päivänä Turkuun. Olin menossa Åbo Academiin. Turussa puhutaan sekä suomea että ruotsia. Opin, että Turku on ruotsiksi Åbo ja Helsinkiä kutsutaan nimellä Helsingfors. Kielikysymys ei ollut mikään ongelma, sillä puhuimme englantia ja solmin yhteyksiä myös suomenkieliseen Turun yliopistoon. Tämän yliopistokaupungin kaduillakin kaikki puhuivat tydellistä englantia.

Heti saavuttuani pääsin osallistumaan mielenkiintoiseen tilaisuuteen, jossa eräs opettajista sai professorin arvonimen. Oli hyvin kiinnostavaa nähdä seremonia. Ja kuva kylmistä suomalaisista suli saman tien, skoolasimme yhdessä professorin kunniaksi, skål!

Saavuin maaliskuussa ja talvi alkoi olla ohi. Huhtikuussa Turun halkova Aura-joki alkoi sulaa. Viikonloppuisin vierailin lähikaupungeissa, joihin pääsi erinomaisen rautatieverkoston avulla nopeasti.

Turku on eurooppalaisittain keskikokoinen kaupunki. Se tarjoaa kuitenkin saman verran erinomaisen laatuisia palveluja kuin brasilialainen metropoli. Gastrnomia, kulttuuri ja urheilutarjonta Turussa on nimittäin valtavaa.

Tutustumista lähiseutuun ja Turkuun

Kävin Venäjällä kaksi kertaa, sekä työn että vapaa-ajan merkeissä. Kävin myös Kööpenhaminassa ja ymmärsin miksi Suomen sijainti on strateginen. Matkustajalaivoilla voi helposti vierailla naapurimaissa.

Turulla on opiskelijoille paljon tarjottavaa, paljon erilaisia oluita ja mahtava kirjasto. Joka kadunkulmassa voi ihailla arkkitehtuuria. Turun tuomiokirkko oli minulle mahtava kokemus.

Solidaarisuutta vailla vertaa

Suomalaisia on erilaisia, ihan niin kuin brasilialaisia, kanadalaisia tai amerikkalaisia. Minua kohtaan suomalaiset olivat käytännöllisiä, huolehtivia, kohteliaita ja ystävällisiä.

Suomesta sanotaan, että se on kaukana ja kylmä. Siellä on todellakin kylmä, mutta hyvällä tavalla. Eikä se ole kaukana, 2 tuntia lentokoneella Amsterdamista. Kaksi tuntia lisää 12 tunnin lennon jälkeen ei ole mitään. Ilmaston kylmyyden korvaa uskomattomat luonnonmaisemat, vertaansa vailla oleva järjestys ja, jos vierailijalla on onnea, solidaarisuus, jota tropiikin asukkaat voivat vain kadehtia.