Helsinki on maailman paras paikka asua

Brittiläinen Monocle-lehti on valinnut Helsingin maailman parhaaksi asuinkaupungiksi. Toisen sijan vei Zürich ja kolmannen Kööpenhamina. Monocle kehuu Helsinkiä sen perustavanlaatuisesta rohkeudesta urbaanien ympäristöjen uudelleenajattelussa – ja kyvystä viedä ajattelu toteutukseen asti. 

Listauksessa painotettiin myös kaupunkien ympärivuorokautista toimivuutta, vanhan ja uuden arkkitehtuurin yhdistämistä ja luonnon osuutta kaupunkintilassa.

"Tämä on hieno kunnianosoitus! Ensi vuoden designpääkaupunkina Helsinki on globaali roolimall Senate Square and Buddy Bears. Photo: Jeffreyhsu i siinä, miten kaupunkeja voi designin avulla kehittää. Monoclen nimitys kertoo siitä, että kaupunkimme on jo nyt onnistunut ratkaisemaan monia asioita ihmislähtöisellä tavalla - design on otettu mukaan kaupungin toiminnassa, palveluissa ja rakenteissa. Helsinki on hyvä paikka elää", sanoo itsekin Helsingissä asuva World Design Capital Helsinki 2012 johtaja Pekka Timonen.

“On luontevaa, että nämä nimitykset tulevat yhdelle kaupungille samanaikaisesti. Design on otettu mukaan kaupunkimme strategiassa ja se näkyy joukkoliikenteestä kaupunkisuunnitteluun ja palveluista koulutukseen. Käyttäjälähtöisyys toimii tässäkin - kun asukkaat ja vierailijat otetaan huomioon suunnittelussa, kaupunki paranee. World Design Capital -nimitys kannustaa meitä kehittymään entisestään”, Pekka Timonen sanoo.

Helsinki, talvipuutarha. Foto: Paul Williams Helsinki, talvipuutarha. Foto: Paul Williams
Helsinki yhdessä lähikaupunkiensa Espoon, Vantaan, Lahden ja Kauniaisten kanssa on maailman designpääkaupunki vuonna 2012. Nimityksen takana on Teollisen muotoilun maailmanjärjestö ICSID (International Council of Societies of Industrial Design). Nimitystä designpääkaupungiksi tavoitteli yhteensä 46 kaupunkia.

Monoclen The Liveable Cities Index 2011 on listannut vuodesta 2007 lähtien 25 maailman parasta kaupunkia asua. Vuonna 2007 Helsinki sijoittui kuudenneksi ja on vuodesta 2008 lähtien ollut viidennellä sijalla.

Lue lisää:
Uutinen Monoclen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) sivuilla
Tyler Brule pohtii kaupunkien asuttavuutta Financial Timesissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)