Puheviestinnän opiskelija Emma Virkkunen oli kolmen kuukauden korkeakouluharjoittelussa Suomen suurlähetystössä Brasiiliassa keväällä 2016. Seuraavassa voit lukea Emman harjoittelukokemuksista.

Hakeminen ja valinta

Hain korkeakouluharjoittelijan paikkaa Aarresaaressa näkemäni harjoittelupaikkailmoituksen perusteella. Hakijan toivottiin olevan opintojen loppuvaiheessa tai vastavalmistunut. Aluksi epäröin mahdollisuuksiani, koska viimeistelen vasta kandidaatintutkielmaani. Hakemuksen ja CV:n lähettämisen jälkeen sain kuitenkin jo pian kutsun haastatteluun. Haastattelu toteutettiin puhelimitse portugaliksi, mikä toi siihen oman erityisen lisän – minua ei ole koskaan haastateltu edes englanniksi. Suurlähetystön puolelta paikka varmistettiin nopeasti haastattelun jälkeen. Valinnan jälkeen hakijasta tehdään perusmuotoinen turvallisuusselvitys, mikä osui kohdalleni juuri joulun alla ja vei hieman tavallista enemmän aikaa. Sain tiedon hyväksytystä turvallisuusselvityksestä tammikuun toisella viikolla ja työharjoitteluni alkoi 22.2.2016.

Matkat ja asuminen

Matkat Brasiliaan kustannetaan itse ja tätä varten hain apurahaa omalta yliopistoltani. Brasiiliassa minua oli kentällä vastassa suurlähetystön kiinteistönhoitaja. Harjoittelijan vuokra-asunto sijaitsee suurlähetystön compoundilla. Minuutin työmatka ja pihapiirin aktiviteetit olivat compoundilla asumisen parhaat puolet.

Emma olympiasoihtua vastaanottamassa Paranoá-järvellä

Työ – organisointia ja tasavertaisia tehtäviä kollegoiden kanssa

Sain varsin lentävän lähdön harjoitteluuni, koska heti ensimmäisenä työpäivänä osallistuin Suomen suurlähettilään kanssa Brasilian ulkoministeriössä Itamaratyssa olympialaisvalmisteluista järjestettyyn kokoukseen. Suomen suurlähetystö Brasiiliassa on melko pieni, joten pääsin tekemään töitä lähes jokaisella osa-alueella. Sainkin varsin kattavan kuvan diplomaattityöstä, vaikka harjoitteluni kesti vain kolme kuukautta. Osallistuin raportointivelvollisuudella EU- ja turvallisuuskokouksiin. Suurin työharjoittelun aikainen projekti oli kuitenkin Suomen opetusministerin koulutusvienninedistämisvierailu Brasiliaan harjoitteluni puolivälissä. Ensimmäisen puoliskon harjoittelustani sainkin tehdä töitä logististen asioiden parissa ja osallistua koulutusvierailun valmistelukokouksiin. Itse vierailu oli kaikkine muuttuvine palasineen varmasti yksi työharjoitteluni ikimuistoisimmista kokemuksista.

Suurlähetystössä kannustetaan harjoittelijoita opintotaustan mukaisiin työtehtäviin. Oma suuntautumiseni puheviestinnän lisäksi kohdistuu politiikan – ja sukupuolentutkimuksen sivuaineopintoihin. Koko harjoitteluni ajan osallistuin EU:n ihmisoikeus- ja viestintäkokouksiin. Luonnollisena jatkumona pääsin osalliseksi toteuttamaan suurlähetystön sisäistä ja ulkoista viestintää, mikä sisältää sekä Facebookin että Twitterin päivittämistä, mediaseurantaa ja uutisten kirjoittamista niin suurlähetystön kotisivuille kuin intranetiin.

Vaikka työ oli itsenäistä, niin apua sai tarvittaessa aina. Työkaverit olivat mitä mukavimpia enkä koskaan tuntenut olevani "vain" harjoittelija, työpanostani arvostettiin ja sain siitä myös palautetta. Harjoittelussa pääsin sisälle Brasilian sisäpoliittisista kiemuroista (ja varsin kiemuraista olikin koko harjoitteluni ajan!), opin enemmän diplomaattityöstä sekä omista työtavoistani. Oli hienoa huomata, että lujalla asenteella ja hyvillä vuorovaikutustaidoilla pääsee jo pitkälle!

Sain korkeakouluharjoittelusta paljon arvokasta työkokemusta tulevaisuutta varten. Brasiiliasta jään eniten kaipaamaan suurlähetystön hyvää työilmapiiriä ja mahtavia työkavereita!

Juhlistamassa IDAHOT-päivää