Julkaistu 2.8.2018 - Muokattu 3.8.2018

Foreign Correspondents' Programme 2018 alkaa

Joukko nuoria toimittajia ympäri maailman aloittavat thisisFINLAND Foreign Correspondents’ -ohjelman maanantaina 6.8. Tavoitteena on lisätä osallistujien kiinnostusta Suomeen.

Elokuun 6. päivä 16 nuorta toimittajaa ja mediavaikuttajaa Amerikoista, Aasiasta, Afrikasta ja Lähi-idästä aloittavat tiiviin kolmiviikkoisen tutustumisen suomalaiseen elämänmenoon ja yhteiskuntaan.

FCP-ohjelmaa on järjestetty vuodesta 1990 lähtien ja sen kautta Suomessa on ehtinyt vierailla yli 400 toimittajaa. Nyt järjestyksessään 25:nnen FCP:n myötä ohjelmaan osallistuneiden maiden määrä nousee 64:een.

Ohjelman tarkoituksena on kasvattaa osallistujien kiinnostusta ja luoda myönteinen suhtautuminen Suomeen. Koulutusohjelma on tärkeä osa ulkoministeriön maakuvatyötä ja keskeinen investointi tulevaisuuden mediasuhteisiin.

Tänä vuonna ohjelmassa on mukana varsin kansainvälinen joukko, jonka 16 jäsentä tulevat kaikki Euroopan ulkopuolelta. Osallistujien kotimaat ovat Brasilia, Egypti, Etelä-Afrikka, Intia, Japani, Kenia, Kiina, Kolumbia, Korea, Libanon, Meksiko, Nigeria, Peru, Singapore, Thaimaa ja Yhdysvallat.

Ohjelmassa tapaamisia, yritysvierailuja ja viikonloppu suomalaisessa perheessä

Toimittajat tutustuvat kolmen viikon aikana suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin, politiikkaan, ympäristöön ja yritysmaailmaan. Ohjelmaan kuuluu poliitikkojen tapaamisia, yritysvierailuja, tutustumista suomalaisen median toimintaan sekä yliopistojen tekemään työhön. Luvassa on myös pyöräilyä kesäisessä Helsingissä, Flow-festivaali, suomalaista ruokaa ja yhdessäoloa – sekä tietysti saunomista.

Suomalaiseen luontoon ja kesäelämään ryhmä pääsee sukeltamaan Lappeenrannassa. Tiedossa on mökkeilyä, melomista, kalastusta, marjojen poimintaa ja järvessä uimista. Yksi aiempien vuosien mieleenpainuvimmista kokemuksista on ollut suomalaisissa perheissä vietetty viikonloppu, joka on ohjelmassa myös tänä vuonna.

Ohjelman kulkua voi seurata ohjelman blogissa (Linkki toiselle web-sivustolle.)ja Facebook-sivulla(Linkki toiselle web-sivustolle.), sekä muualla sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #FCP2018.

Alla lyhyet esittelyt osallistujista.

FCP 2018 osallistujat: Kittidit Thanaditsuwan (vas. ylh.), María Isabel Ortíz Fonnegra, Moustafa Daly, Luna Safwan, Arisa Ido, Nicolas Monteverde Bustamente, Siyu Lei, Peter Balonon-Rosen, Bilkis Olushola Lawal, Kabelo Chabalala, Jeongsoo Hong, Luísa Ferreira dos Santos, Sadie Akhtar, Mariana Limón Rugerio, Geroge Maringa, Yunita OngFCP 2018 osallistujat: Kittidit Thanaditsuwan (vas. ylh.), María Isabel Ortíz Fonnegra, Moustafa Daly, Luna Safwan, Arisa Ido, Nicolas Monteverde Bustamente, Siyu Lei, Peter Balonon-Rosen, Bilkis Olushola Lawal, Kabelo Chabalala, Jeongsoo Hong, Luísa Ferreira dos Santos, Sadie Akhtar, Mariana Limón Rugerio, Geroge Maringa, Yunita Ong
 

Siyu Lei (1993) – Kiina

Siyu Lei on työskennellyt kaksi viime vuotta kehitys- ja viestintäasioiden parissa Myanmarin Yangonissa, jossa työskentely on saanut hänet kiinnostumaan kehittyvien maiden tietoliikenneyhteyksien parantamisesta. Siyu on opiskellut journalismia ja taloustieteitä, ja syksyllä edessä ovat maisteriopinnot kansainvälisten suhteiden parissa. Vapaa-aikanaan Siyu tuottaa sisältöä perustamaansa podcastiin, joka keskittyy feminismin esiintuomiseen kiinan kielellä.

Bilkis Olushola Lawal (1993) – Nigeria

Bilkis Olushola "Shola" Lawal on uraansa aloitteleva nigerialainen freelancetoimittaja, jolla on jo työkokemusta useista eri medioista. Sholan juttuja on julkaistu kansainvälisissä lehdissä kuten Latterly Magazinessa ja hän on työskennellyt video- ja sisältötuottajana verkkomedia Zikokolle. Shola on valmistunut Lagosin yliopistosta joukkoviestinnän maisteriksi. Suomen vierailunsa aikana Shola haluaa tutustua maamme koulutusjärjestelmään. Toinen odottamisen arvoinen asia on tällä hetkellä Oulussa valmentajana toimivan nigerialaisen huippujalkapalloilijan tapaaminen!

Jeongsoo Hong (1991) – Etelä-Korea

Korealainen Jeongsoo Hong työskentelee toimittajana maan toiseksi suurimmassa sanomalehdessä Donga Ilbossa. Viiden vuoden aikana hän on keskittynyt Korean poliittisten ja yhteiskunnallisten asioiden raportointiin. Jeongsoo on aina ollut kiinnostunut pohjoisen Euroopan luonnosta, ihmisistä ja elämäntyylistä. Koreassa kaksi suurta yhteiskunnallista ongelmaa ovat koulutus ja kasvavat tuloerot, joiden ratkaisujen mallimaana Suomi nähdään. FCP-ohjelman kautta hän toivoo pääsevänsä tutustumaan myös siihen, miten Suomessa edistetään äitien ja lasten hyvinvointia sekä ympäristöasioita.

Kabelo Chabalala (1991) – Etelä-Afrikka

Kabelo Chabalala työskentelee kolumnistina eteläafrikkalaisissa The Star ja Pretoria News - sanomalehdissä. Omien sanojensa mukaan Kabelo on filantrooppi, kolumnisti, inspiroiva puhuja ja toimittaja. Kolumneissaan hän käsittelee Etelä-Afrikan yhteiskunnallisia asioita maaseudun kehityksestä koulutukseen. Hän on kiinnostunut yhdenvertaisuuteen ja koulutukseen liittyvistä asioista, ja siksi pitää Suomea kiinnostavana vierailumaana.

George Maringa (1994) – Kenia

George Maringa on kenialaisen televisiokanava KTN News Kenyan toimittaja. Hänelle vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen ja niistä kertominen on sydämen asia. Hän on raportoinut muun muassa Etiopian pakolaiskriisistä. George toivoo saavansa afrikkalaisille tarinoille yhä enemmän kansainvälistä huomiota. Journalismin lisäksi George on innokas musiikin harrastaja. Hetkinä, jolloin hän ei ole metsästämässä uusia tarinoita, hänet löytää laulamasta kuorossa.

Luna Safwan (1990) – Libanon

Luna Safwan on libanonilainen viestinnän asiantuntija, jonka tarinoita on julkaistu useissa eri verkkomedioissa, kuten Syria Deeplyssä, Vice Arabiassa ja SMEX:ssä. Lunalla on tutkinnot journalismin ja painetun median aloilta ja tällä hetkellä hän suorittaa kriminologian maisterintutkintoa. Luonteeltaan hän on utelias ja tutkii mielellään asioita. Hän on ollut mukana monenlaisissa projekteissa, viimeisimmäksi viime vuonna Ruotsissa ihmisoikeuksiin keskittyvässä hankkeessa.

Nicolás Monteverde (1993) – Peru

Nicolas Monteverde on perulainen toimittaja ja freelancevalokuvaaja. Hän työskentelee Perussa hyvin tunnetulle matkustamiseen ja ympäristöön keskittyvälle Rumbos-verkkolehdelle. Nicolás on tehnyt ympäristöongelmien parissa vapaaehtoistöitä ja haluaa omalla aktiivisuudellaan vaikuttaa ympäristön tilaan. Hän voitti vuonna 2016 opiskelijoille suunnatun valokuvauskilpailun, jonka aiheena oli YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kuvaaminen. Tänä kesänä hän on kirjoittanut myös palkitun artikkelin Liman ja Callaon rantojen saastumisesta.

Peter Balonon-Rosen (1992) – USA

Peter Balonon-Rosen on uransa alussa oleva toimittaja New Yorkista, joka on Yhdysvalloissa saanut palkintoja työstään. Hän työskentelee tällä hetkellä National Public Radion radioasemilla ja on mukana tuottamassa talousuutisiin keskittyvää radio-ohjelmaa American Public Medialle. Peterillä on radion lisäksi kokemusta myös kirjoittamisesta, televisiotyöstä, valokuvaamisesta sekä sosiaalisesta mediasta. Suomessa häntä kiehtoo se, miten yhdestä Euroopan köyhimmästä valtiosta on kehittynyt eloisa teknologia- ja startup-yritysten keskus. Peter on käynyt teini-ikäisenä lomalla Suomessa perheensä kanssa.

Sadia Akhtar (1993) – Intia

Intialainen Sadia Akhtar on multimediatoimittaja New Delhistä, ja työskentelee kirjeenvaihtajana Hindustan Timesille. Hän on kirjoittanut juttuja muun muassa naisten ja lasten oikeuksista ja ohjannut dokumentin Tiibetin pakolaisista Intiassa. Sadia on työskennellyt useille medioille ja kertoo tarinoita paitsi tekstin myös kuvien, videon ja datan avulla. Journalismi on hänelle keino empatian ja ymmärryksen levittämiseen.

Arisa Ido (1990) – Japani

Arisa Ido on työskennellyt Huffington Post Japanilla vuodesta 2016. Hänen työtehtäviinsä lehdessä kuuluu artikkelien kirjoittaminen sekä blogien editointi. Hän on myös käynnistänyt menestyksekkään projektin nimeltään "Ladies Be Open", joka kannustaa naisia puhumaan avoimemmin töihin vaikuttavista henkilökohtaisista asioista. Arisa odottaa innolla matkaa Suomeen oppiakseen, millainen japanilaisten unelmamaa todellisuudessa on.

Kittidit Thanaditsuwan (1991) – Thaimaa

Kittidit Thanaditsuwan on toiminut viimeiset viisi vuotta thaimaalaisen Nation TV -uutiskanavan ulkomaan uutisten toimittajana ja uutisankkurina. Hän jakaa aktiivisesti tuottamiaan juttuja sosiaalisen median kanavillaan, ja hänellä onkin yli 12 000 seuraajaa Youtubessa ja Twitterissä. FCP:een osallistuminen tarjoaa Kittiditille mahdollisuuden tutustua Suomeen monelta eri kantilta, ja perehtyä myös maan ongelmakohtiin. Puhdas ympäristö, erinomainen koulutus, sukupuolten välinen tasa-arvo ja lehdistönvapaus tekevät Suomesta hänen mielestään ihannemaan.

María Isabel Ortiz Fonnegra (1994) - Kolumbia

Kolumbialainen María Isabel Ortiz Fonnegra työskentelee toimittajana El Tiempo -sanomalehdessä maan pääkaupungissa Bogotássa. Rakkaus lukemiseen, kirjoittamiseen ja tarinoihin saivat hänet valitsemaan journalismin omaksi alakseen. Kielet ovat hänen toinen erityinen kiinnostuksen kohteensa, ja kielitaitonsa avulla hän onkin päässyt työskentelemään mielenkiintoisten tarinoiden parissa myös Kolumbian ulkopuolella.

Mariana Limón (1994) – Meksiko

Mexico Cityssä asuva Mariana Limón on Chilango-sanomalehden toimittaja. Hänellä on kokemusta niin painetun kuin verkkomedian parista sekä audiovisuaalisesta journalismista. Mariana on valmistunut journalismin alalta vuonna 2016. Aihepiirit, joista hän on toimittajana kiinnostunut ulottuvat poliittisista ja taloudellisista, yhteiskunnallisista asioista kulttuuriin ja lifestyleen. Suomi on Marianalle inspiroiva maa, jossa ihmiset ovat iloisia ja elämänlaatu hyvä.

Yunita Ong (1993) – Singapore

Singaporelainen Yunita Ong työskentelee maan ainoassa talouteen keskittyvässä sanomalehdessä The Business Timesissa.  Yunita on valmistunut kauppatieteiden ja talousjournalismin maisteriksi vuonna 2017. Suomessa häntä kiinnostaa erityisesti talouden ja yritysmaailman tavat toimia sekä Suomen ja Singaporen ajattelutapojen erot. Yunitan vapaa-ajan aktiviteetteihin kuuluvat jooga, HIIT, museoissa käyminen sekä huolellinen ihonhoito.

Moustafa Daly (1991) – Egypti

Moustafa Daly on töissä englanninkielisessä verkkolehdessä Cairo Scenessä, joka tekee juttuja kiistanalaisista aiheista, jotka muuten jäävät yhteiskunnassa vähemmälle huomiolle. Moustafa haluaa toimittajana antaa äänen heille, joita ei yhteiskunnassa yleensä kuunnella. Suomessa hän ihailee vapautta ja tasa-arvoa ja odottaa mahdollisuutta oppia lisää suomalaisesta yhteiskunnasta, sekä tavata toimittajia ympäri maailman.

Luísa Ferreira dos Santos (1989) – Brasilia

Luísa Ferreira dos Santos on brasilialainen toimittaja ja copywriter, joka asuu Recifen rannikkokaupungissa. Tällä hetkellä hän työskentelee freelance-toimittajana ja kirjoittaa omaa matkailuun keskittyvää blogiaan Janelas Abertas ("avoimet ikkunat"). Luísan sydäntä lähellä ovat ihmisoikeudet, koulutus ja innovointi, ja hän odottaa innolla, mitä Suomella on tarjota näihin teemoihin liittyen. Brasilian lisäksi Luísa on opiskellut Argentiinassa, Espanjassa, Ranskassa ja Unkarissa.

 
 
Artikkelin on kirjoittanut: Terhi Suominen / Ulkoministeriön viestintäosasto