Finland House houkutteli 20 000 kävijää avausviikonloppuna Rio de Janeirossa

Rion kesäolympialaisissa Suomen Olympiakomitean johdolla toteutettava historian ensimmäinen Finland House -projekti on saanut lentävän lähdön. Talon avajaisia vietettiin perjantaina 13.8., jossa lähes 300 kutsuvierasta tutustui talon tarjontaan ulkoministeri Timo Soinin johdolla. Vieraiden joukossa oli edustajia Kansainvälisestä Olympiakomiteasta, tulevista olympiakaupungeista, vuoden 2024 olympialaisten hakijakaupunkien hakukomiteoista sekä suomalaisyrityksistä. Tilaisuuden keskeisiä puheenaiheita olivat Olympic Agenda 2020 ja kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen kisajärjestelyissä.

Finland House1

- Rion olympialaisten avajaisissa oli jo nähtävissä kestävään kehitykseen liittyviä viestejä. Suomalaisyritysten kannalta tulevat Aasiassa järjestettävät olympialaiset ovat potentiaaliltaan erittäin suuria. Myös vuoden 2024 hakijamaiden osalta Cleantech Finland hakee jo nyt yhteistyömahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Haluamme tarjota hakijamaille suomalaista osaamista ja uusia ratkaisuja kestävän kehityksen osalta, totesi Cleantech Finlandin toimialajohtaja Ilkka Homanen.

- Huoli ympäristöstä on yhteinen, ja on ilahduttavaa, että kansainvälinen olympialiike haluaa edistää kestävää kehitystä. Finland House on verraton tapa tehdä suomalaista ympäristöosaamista tunnetuksi kisojen yhteydessä, sanoo Wärtsilän johtokunnan jäsen Atte Palomäki.

Viikonlopun avoimet ovet houkuttelivat Finland Houseen noin 20 000 vierailijaa tutustumaan suomalaiseen cleantech- ja koulutusalan osaamiseen sekä tietysti tapaamaan joulupukkia ja tutustumaan ylipäänsä Suomeen. Joulupukki oli itsekin yllättänyt vierailijatulvasta.

Finland House 2

- Lapset ja aikuiset tuntuvat olevan samanlaisia ympäri maailmaa ja joulupukki on joka paikassa hyvin tervetullut vieras. Täällä Riossa olin erityisen ilahtunut seniorikansalaisten innostuksesta tavata pukkia. Oli hienoa olla mukana edistämässä suomalaisosaamisen tunnettuutta Team Finland -hengessä, joulupukki jatkoi.

Finland House -projekti pohjautuu työ- ja elinkeinoministeriön ja Suomen Olympiakomitean väliseen yhteistyösopimukseen. Yrityksistä mukana ovat Danfoss, Wärtsilä, Evac, Hartwall Original Long Drink ja Veikkaus. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuen kautta kymmenkunta eri toimijaa osallistuu suomalaiseen koulutusvientioperaatioon Riossa. Finpron johtamat kasvuohjelmat Cleantech Finland ja Education Export Finland ovat myös mukana. Finland Housessa avataan keskiviikkona mm. Finnish PopUp School, johon eri maiden lapset ovat tervetulleita.

- Olemme erittäin iloisia ja ylpeitä siitä, että ensimmäisten päivien suosio osoittaa Finland Housen mahdollistaneiden kumppaneiden onnistuneen ponnisteluissaan. Olympialaiset keräävät ison huomion ja näin yrityksille sekä muille kumppaneille muodostuu erinomainen mahdollisuus hyödyntää kansainvälistä huomiota liiketoimintansa edistämisessä. Maanantaista eteenpäin Finland Housessa yritykset aloittavat omat operaationsa, iloitsee Olympiakomitean liiketoimintayksikön toimitusjohtaja Samuli Vasala.

Finland House toimii Rion olympialaisten yhteydessä 12.–21.8. 2016 ja siellä voi vapaasti vierailla kahtena viikonloppuna 13.–14.8. ja 20.–21.8. Vierailuajoista saa lisätietoja www.facebook.com/finlandhouseinrio.

Lisätietoja:

Olympiakomitean viestintäjohtaja Jyrki Kemppainen 040 559 7196

Cleantech Finland, Finpro johtaja Ilkka Homanen 044 577 4430

Ulkoasiainministeriön sisältö- ja viestintäasiantuntija Ari Honkanen 050 4425 317