Koronavirustilanne ja maahantulosäädökset Brasiliassa

Koronavirustilanne ja maahantulosäädökset Brasiliassa

Koronaviruspandemia leviää Brasiliassa tällä hetkellä nopeasti ja kuormittaa terveydenhuoltoa useissa osavaltioissa. Brasilian viranomaiset ovat asettaneet maahantulo- ja muita rajoituksia epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Rajoitukset vaihtelevat osavaltioittain ja kaupungeittain johtuen paikallista eroista epidemiatilanteessa. 

Koronaviruspandemia leviää Brasiliassa tällä hetkellä nopeasti ja kuormittaa terveydenhuoltoa useissa osavaltioissa. Eniten tartuntoja on maan suurista kaupungeista São Paulossa, Rio de Janeirossa, Fortalezassa, Recifessä ja Manausissa, mutta tartuntoja on koko maassa.

Brasilian viranomaiset ovat asettaneet maahantulo- ja muita rajoituksia epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Rajoitukset vaihtelevat osavaltioittain ja kaupungeittain johtuen paikallista eroista epidemiatilanteessa.  Seuraa paikallisviranomaisten tiedotusta.

Maasta on mahdollista poistua kaupallisilla lennoilla, joita järjestetään säännöllisesti, joskin merkittävästi harvennetulla aikataululla. Lisätietoa lentoyhteyksistä löytyy tästä linkistä.

Maahantulosäädökset

Brasilian hallitus on rajoittanut ulkomaalaisten matkailijoiden maahanpääsyä lentokenttien, satamien sekä maarajojen kautta. Ulkomaalaisten maahantulo lentokenttien kautta on kielletty, mutta transit-alueella voi vaihtaa konetta.  Maahantulo satamien tai maarajojen kautta on sallittu ainoastaan, jos henkilö tarvitsee lääketieteellistä apua tai poistuakseen lentoliikenteen kautta kotimaahansa.

Maahantulo on kuitenkin sallittu muun muassa seuraaville: Brasilian kansalaiset, oleskeluluvan omaavat, maassa olevien Brasilian kansalaisten perheenjäsenet, kansainvälisten järjestöjen työntekijät sekä maahan akkreditoidut ulkomaalaiset virkamiehet.

Kesäkuun lopulla voimaan tulleen päätöksen mukaan Brasiliaan matkustavan henkilön on esitettävä ennen lennolle pääsyä terveysviranomaisen tai paikallisen lääkärin antama lääketieteellinen lausunto, joka todistaa, ettei matkustajalla ole koronavirustartuntaa (SARS-CoV-2/covid-19).  Lisäksi päätöksessä on mainittu lentokentät, joiden kautta maahantulon on tapahduttava. 


Päätös 340/30.6.2020, voimassa 30 päivää:

Suomalainen voi oleskella Brasiliassa 90 vrk viisumivapaasti. Maahantuloasioista vastaava Polícia Federal on keskeyttänyt viisumien, jatkoviisumien sekä oleskelulupien myöntämisen pandemian ajaksi. Lisäksi Brasiliassa olevien matkailijoiden viisumivapausajan laskenta on keskeytetty poikkeusajan ajaksi.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Viranomaisten asettamat rajoitustoimet vaihtelevat osavaltioittain ja kaupungeittain. Koko maassa on voimassa kokoontumisrajoituksia, ja joissakin kaupungeissa on määrätty ulkonaliikkumiskieltoja epidemiatilanteen hallitsemiseksi. Tilanteet muuttuvat nopeasti, joten on tärkeää seurata tiedotusvälineitä ja paikallisviranomaisten ohjeita.

Myös rajoitukset julkiseen liikenteeseen vaihtelevat alueittain. Osavaltioiden välistä linja-autoliikennettä on paikoitellen rajoitettu, ja myös paikallisliikenteeseen kohdistuu joissakin kaupungeissa rajoituksia. Koska tilanteet muuttuvat nopeasti, tulee viimeisin tieto selvittää paikallisviranomaisten tiedotteista.

Maan sisäisiä lentoja järjestetään säännöllisesti, mutta niiden määrää on vähennetty huomattavasti.

Terveys

Brasiliassa alueelliset erot koronavirustilanteessa ovat suuria. Joissakin osavaltioissa terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittunut, eikä tehohoitopaikkoja tällä hetkellä riitä kaikille niitä tarvitseville. Maassa on kuitenkin myös useita osavaltioita, joissa tartuntoja on tällä hetkellä vähän.

Epidemiatilanteen vaihdellessa suuresti eri osavaltioiden välillä myös annetut ohjeistukset terveydenhuoltoon ja suojautumiseen vaihtelevat alueittain. Osassa suojamaskien käyttö on pakollisista julkisilla paikoilla ja liikennevälineissä sakon uhalla. Kuumemittauksia saatetaan tehdä esimerkiksi kauppojen sisäänkäyntien yhteydessä, mutta mitään yleisiä säädöksiä asiasta ei ole. Voimassa olevista rajoituksista ilmoitetaan paikallislehdissä, viranomaistiedotteissa sekä osavaltioiden verkkosivuilla.

Brasilian terveysministeriö on avannut koronavirus-mobiilisovelluksen ja puhelinnumeron, joista brasilialaiset ja ulkomaalaiset saavat mm. neuvoja ja ohjeita liittyen koronavirukseen sekä tiedot lähimmistä terveydenhuoltopisteistä. Mobiilisovellus on ladattavissa Android ja iOS puhelimiin.

  1. Disque-Saúde 136 –numerosta on valittavissa Covid19 alanumero, josta saa englanninkielellä ajankohtaista tietoa virukseen liittyen.
  2. ”Coronavirus-SUS” –niminen mobiilisovellus sisältää vinkkejä koronan ennaltaehkäisyyn ja tietoja viruksen oireista ja leviämistavoista. Sovellus sisältää myös listan virukseen liittyvistä vääristä tiedoista sekä kartan lähellä olevista terveysyksiköistä.

Lisätietoja:

Palvelut

Saatavissa olevat palvelut vaihtelevat osavaltioittain ja rajoituksia puretaan tai lisätään epidemiatilanteen muuttuessa. Lähtökohtaisesti hotellit, ravintolat, museot, kulttuuritilat ja puistot ovat suljettu ja massatapahtumat ovat peruttu. Myös kauppojen ja kauppakeskusten aukioloa on rajoitettu monin paikoin tai ovat ne ovat kokonaan suljettu.

Useissa osavaltioissa viranomaiset työskentelevät rajoitetusti tai etänä, pankkikonttorit ottavat vastaan asiakkaita rajoitetusti, päiväkodit, koulut ja yliopistot on suljettu.

Avoinna ovat ruoka-, liha-, hedelmä- ja leipäkaupat, apteekit sekä bensa-asemat. Ravintolat voivat myydä takeway-annoksia ovelta tai ruokaa voi tilata appien kautta. Sisäänpääsy kauppohin ja pankkeihin saattaa olla rajoitettua, ja jonotus on järjestetty kadulle. Kuumemittauksia tehdään sisäänkäynnissä ja käsien desinfiointi saattaa olla pakollista. Yli 60-vuotiaille, raskaina oleville ja liikuntarajoitteisille on monissa paikoissa oma jono ja nopeutettu sisäänpääsy.

Edustuston asiakaspalvelu

Suomen Brasílian-suurlähetystön, São Paulon -konsulaatin sekä Rio de Janeiron -kunniapääkonsulaatin asiakaspalvelut ovat suljettuna 14.6.2020 asti

Asiakaspalveluiden ollessa suljettuna São Paulon konsulaatti ei vastaanota oleskelulupahakemuksia. Passihakemuksia otetaan vastaan vain hätätapauksessa, ja muut konsuliasiakkaat ainoastaan ajanvarauksella. Ennen edustustoon saapumisesta varmista sen aukiolo sekä mahdolliset liikkumisrajoitukset puhelimitse. Muissa kuin konsuliasioissa ole yhteydessä sähköpostitse: [email protected]

Konsuli- ja maahantuloasioihin liittyvät tiedustelut sekä ajanvaraus São Paulossa:

  • Sähköpostitse: [email protected]

  • Puhelimitse: ma–pe klo 9–12, puh. +55 11 3061 0938

  • Poikkeavista aukioloajoista (arkipyhät) löytyy edustuston verkkosivuilta 

Ajanvaraus Rio de Janeirossa:

Suurlähetystö Brasíliassa

  • Puhelinpalvelu: ma-pe klo 9-12, puh. +55 61 3443 7151

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivä syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle tiedotteita ja kyselyjä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.