Brasilian talous ennätysvauhdissa - mutta kuinka käy raaka-aineiden hintojen?

Brasilian talous lyö uusia ennätyksiä, ja kurssinousun pörssissä odotetaan jatkuvan.Syyskuussa tehtiin kaikkien aikojen ennätykset myös sekä viennin että tuonnin osalta. Tuonti kuitenkin kasvoi selvästi vientiä vauhdikkaammin. Koko vuoden kaupan ylijäämäksi ennustetaan 40 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Brasilian vienti on yhä enemmän raaka-aineisiin keskittynyttä. Raaka-aineet kattavat jopa 65 prosenttia kokonaisviennistä. Tähän sisältyy riski. Vaikka maalla nyt menee lujaa, maailmantalouden kasvun mahdollisesti hiipuessa ja raaka-aineiden hintojen alentuessa seurauksena olisi Brasilian viennin arvon lasku.

Brasilian pörssin (Bovespa) yleisindeksi nousi lokakuun ensimmäisenä päivänä 3,1 prosenttia 62,340 pisteeseen, joka on kaikkien aikojen ennätys. Kyseessä oli jo peräti 37. ennätys tänä vuonna.

Dollari laski samalla alimmalle tasolleen sitten vuoden 2000 elokuun. Dollarin kurssin ennustetaan jatkossakin pysyvän selvästi alle kahdessa realissa, vahvan dollarivirran Brasiliaan jatkuessa.

Heikko dollari vaimentaa inflaatiota, mutta kurittaa vientiä

Dollarin jatkaessa heikentymistään alennettiin myös tämän vuoden inflaatioennustetta. Koko vuoden inflaatioksi ennustetaan nyt tasan neljää prosenttia.

Sekä Brasilian vienti että tuonti saavuttivat kaikkien aikojen ennätykset syyskuussa. Tuonti kasvoi kuitenkin selvästi vientiä nopeammin. Brasilian ulkomaankauppa oli syyskussa 3,471 mrd USD ylijäämäinen, viennin arvon ollessa 14,16 mrd USD ja tuonnin 10,69 mrd USD. Kaupan ylijäämä oli 22,3 % pienempi kuin vuosi sitten syyskussa. Brasilian kehitys-, teollisuus- ja kauppaministeri Miguel Jorge arvioi Brasilian koko vuoden kauppaylijäämäksi 40 miljardia dollaria. Viime vuonna ylijäämässä päästiin 46 miljardiin dollariin.

Vaikka dollarin nousu lieventää inflaatiopaineita, se on myrkkyä viennille.

Vientiyritykset ministeriä huolestuneempia

Brasilian viejät tervehtivät syyskuun lukuja uusilla valituksilla siitä, että heikentynyt dollari vaikeuttaa vakavasti Brasilian vientiä ja kotimaista teollisuutta. Vientiyhdistyksen puheenjohtaja José Augusto Castro totesi realin nousun aiheuttavan deindustrialisaatiota ja tavaraviennin vähenemistä. Hän viittasi siihen, että syyskuussa autojen vienti väheni lähes 13 prosenttia ja matkapuhelinten reilut 33 prosenttia.

Dollari saavutti lokakuun alussa alimman tasonsa Brasilian realiin nähden sitten vuoden 2000

Castro arvioi Brasilian tämänhetkisen viennin koostuvan 65 % raaka-aineista tai "näihin rinnastettavista tuotteista". Yleisesti on arvioitu, että suurin uhka Brasilian taloudelle on perushyödykkeiden ja raaka-aineiden yhä kasvava osuus viennistä. Maailmantalouden hidastuessa ja tämän seurauksena raaka-aineiden maailmanmarkkinoiden hintojen pudotessa Castro maalaili jopa mahdollisuutta, että Brasilian kauppatase jopa romahtaisi.

Ministeri Jorge ei kuitenkaan ollut yhtä huolissaan kauppataseen supistumisesta ja tuonnin kasvusta. Hän katsoi sen vain heijastelevan taloudellisen toimeliaisuuden kasvua, kun yritykset investioivat enemmän koneisiin ja laitteisiin.