Brasilian suomalaissiirtokunta juhlistaa 80-vuotista taipalettaan maaliskuussa Penedossa

Penedo 80 anos folder Vuonna 1929 Penedoon, Brasiliaan, perustettu suomalainen siirtokunta viettää 80-vuotisjuhlia maaliskuussa 2009. Alkuperäisiä siirtolaisia on enää muutamia, mutta heidän jälkeläisiään on Penedossa useita kymmeniä. Kaikki eivät kuitenkaan enää puhu suomea. Suomalaisuutta ylläpitää Penedossa toimiva Suomi-klubi. Klubilla järjestetään joka lauantai suomalaiset tanssit.Tanssit ovat jatkuneet katkeamatta 1940-luvulta asti. Penedo onkin tärkeä suomalaisen kulttuurin levittämisen keskus Brasiliassa.

Festival Finlândia: Penedo 80 vuotta

21.-29.maaliskuuta 2009 järjestettävän Festival Finlandia - Penedo 80 anos -tapahtuman tavoitteena on koota Brasiliassa asuvat suomalaiset yhteen ja kertoa myös brasilialaisille matkailijoille suomalaisuudesta ja siirtokunnan historiasta. Penedon kylä on Brasiliassa tunnettu matkailukohde. Suomalaisuuden lisäksi turisteja - niin paikallisia kuin ulkomaalaisiakin - houkuttelevat luonto, rauha ja viielä vuoristoilma. Penedo sijaitsee Rio de Janeiron ja São Paulon välisen Dutra-valtatien varrella aivan Itatiaian kansallispuiston kupeessa.

Tällä hetkellä suomalaisten siirtolaisuuden 80-vuotisjuhlaa vietetään lukuisten kulttuuri- ja urheilutapahtumien merkeissä. Ohjelmaan on suunnitteilla mm. tunnettujen suomalaisten urheilutapahtumien toisintoja, suomalaista sambaa ja kansantanssia, taide- ja valokuvanäyttelyitä sekä musiikkiesityksiä.

Vuoden 2009 aikana julkaistaan myös Penedon perustamisesta kertova teos portugalinkielellä. Kirjan nimi on  “Penedo – uma utopia finlandesa“, ja sen kirjoittaja, Sergio Fagerlande, on suomalaisen siirtolaisen jälkeläinen.

Suomen suurlähetystön sivuilla julkaistaan lisätietoja Festival Finlandiasta kevään aikana.