Brasilian kasvu maatalouden suurviejäksi

Brasilia on yksi maailman suurimmista maataloustuotteiden vientimaista. Maatalouden tuottavuuden kasvu on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että Brasilian maatalousvienti on kasvanut jatkuvasti 1990-luvulta lähtien.

Cerrado

Trooppinen savannialue cerrado. Kuva: Rodrigo A. Barbosa

Maatalous Brasiliassa

Brasilia on pinta-alaltaan maailman viidenneksi suurin valtio, ja sillä on maailman suurimmat makeanveden varannot. Brasilia on maailman suurin kahvin, sokerin ja appelsiinimehun tuottaja ja viejä, sekä maailman toiseksi suurin soijapapujen viejä. Aiemmin maatalous keskittyi maan etelä- ja kaakkoisosiin, mutta 2000-luvulta lähtien maatalouskeskittymä on siirtynyt maan keskiosiin trooppiseen savannialue cerradoon, joka käsittää 22% Brasilian pinta-alasta.

Brasilian maatalous on äärimmäisen keskittynyttä, sillä alle 1% Brasilian maatiloista tuottaa yli puolet maan maataloustuloista. Suuri enemmistö maatiloista on pienviljelytiloja.

Brasilian maatalouden tuottavuuden kasvu

Vaikka maatalouteen käytettävän maan koko on pysynyt suurin piirtein samana 1970-luvulta asti, on maatalouden tuottavuus kasvanut lähes 300%. Tähän on vaikuttanut valtion ja suurten maatalousyritysten tuki sekä maataloustutkimus.

Valtion ja suurten maatalousyritysten tuki

Vuonna 1965 Brasilian ollessa diktatuuri, luotiin luottojärjestelmä, jonka avuin monet pienituloiset maanviljelijät pystyivät hankkimaan koneita parantaen näin maatilojensa tuottavuutta.

Vuosien 1987 ja 1999 välillä uudet demokraattiset hallitukset lakkauttivat monia maatalouspoliittisia ohjelmia, mutta loivat samalla uusia ohjelmia, joilla pyrittiin houkuttelemaan yksityistä sektoria rahoittamaan maataloutta. Suuret monikansalliset maatalousyritykset ovatkin 1970-luvulta lähtien tukeneet keskikokoisia ja suuria maatiloja mm. myöntämällä näille lainoja.

Brasilian valtiontuki maataloudelle on nykyään ainoastaan 5,7% maan maataloustuloista.

Maataloustutkimus

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) on brasilialainen maataloustutkimusta harjoittava valtionyhtiö, jolla on ollut keskeinen rooli Brasilian maatalouden tuottavuuden kehittämisessä. EMBRAPAlla on n. 9600 työntekijää ja se rahoittaa yli 50% maatalouden tutkimuksesta Brasiliassa.

EMBRAPAn suurimpana saavutuksena voidaan pitää maan keskiosissa sijaitsevan trooppisen savannialue cerradon muokkaamista maanviljelykelpoiseksi maaksi. EMBRAPAn kehittämien tekniikoiden avulla vähäravinteista ja hapanta cerradoa voidaan nykyään käyttää maanviljelyyn ja laidunmaana. Cerrado vastaa nykyään 55%:sta koko maan lihantuotannosta.

EMBRAPA on lisäksi mm. kehittänyt Brasiliaan sopivia soijapapu- ja ruoholajikkeita ja Brasiliaan sopivaa suorakylvötekniikkaa.

Brasilian maatalouden viennin kasvu

Brasilian maatalousvienti on kasvanut 1990-luvulta lähtien ja 2000-luvulla edelleen yhä kiihtyvämmällä tahdilla. Vuosien 1990 ja 2011 välillä Brasilian vienti yli kahdeksankertaistui. Tähän on vaikuttanut edellä kuvattu maatalouden tuottavuuden kasvu Brasiliassa ja koko maailman BKT:n kasvu, sillä 1 % kasvu koko maailman BKT:ssa johtaa keskimäärin 1,56% kasvuun Brasilian maataloustuotteiden viennissä. Suuret monikansalliset yritykset ovat lisäksi toistuvasti ostaneet ison osan Brasiliassa tuotetuista maataloustuotteista vientiä varten, ja brasilialaisilla maataloustuottajilla on näin ollen ollut suhteellisen helppo pääsy kansainvälisille markkinoille.

Brasilia on osaltaan ollut täyttämässä kansainvälisillä markkinoilla Yhdysvaltojen ja EU:n maataloustuotteiden viennin heikkenemisen seurauksena syntynyttä tyhjiötä.

Brasilialla edelleen kasvunvaraa

Viime vuosikymmenten rajusta viennin kasvusta huolimatta Brasilialla on vielä paljon kasvunvaraa, sillä Brasilialla on valtavan kokonsa vuoksi jäljellä vielä huomattava määrä maanviljelylle soveltuvaa maata. Suurin osa käyttämättömästä maasta sijaitsee cerrado-alueella.