Brasiliaa ja Intiaa yhdistää halu kehittyä

Brasilian ja Intian välinen kauppa on kasvussa. Mailla on vielä mahdollisuuksia tiivistää suhteitaan monilla aloilla.

Vaikka Brasiliaa ja Intiaa erottaa maantieteellinen välimatka, niitä yhdistää yleiset demokraattiset arvot ja vahva halu kehittyä. Molemmat maat ovat isoja kehittyviä maita, tärkeitä tekijöitä alueillaan, vakaita, rikkaita etnisesti ja kulttuurisesti ja niissä on miljardien dollareiden taloudet.

Intian ja Brasilian suhteet ovat tiivistymässä sekä poliittisesti että taloudellisesti. Molemmat maat ovat sekä BRICS- (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina, Etelä-Afrikka) että IBSA-maita (Intia, Brasilia, Etelä-Afrikka). Brasilian kannalta IBSA-yhteistyö on toimivaa erityisesti poliittisissa asioissa, kun taas BRICS on Brasilian kannalta etenkin taloudellisen yhteistyön foorumi.

Brasilian ja Intian välinen kauppa kasvoi viime vuonna 20 prosenttia ollen vuonna 2011 9,28 miljardia yhdysvaltain dollaria. Kasvun ansiosta Intiasta tuli vuonna 2011 Brasilian 11. tärkein kauppakumppani nousten yhden sijan vuoden takaisesta sijoituksesta.

Kahdenvälisen kaupan kasvua selittää Intian 43 prosentin kasvu Brasilian tuonnissa. Intia oli vuonna 2011 Brasilian yhdeksänneksi suurin tuojamaa. Brasilian vienti laski 8 prosenttia 3,2 miljardiin dollariin ja Intiasta tuli Brasilian 18:sta tärkeimmän vientimaan.

Investointeja monilla aloilla

Brasilialaiset yritykset ovat investoineet Intiassa autoteollisuuteen, kaivostoimintaan, kenkäteollisuuteen sekä biopolttoaine-, energia- ja IT-aloilla. Intia on investoinut Brasiliassa erityisesti lääke-, energia- ja IT-alalla sekä myös autoteollisuuteen, maatalouteen, kaivostoimintaan ja tekniikkaan. Brasilian erikoistuminen ja tietotaito trooppisen maataloustuotannon saralla olisi Intialle potentiaalisesti käyttökelpoista osaamista. Maat ovat sopineet tiivistävänsä maatalouden tutkimusyhteistyötä.

Kunhan Brasilia alkaa käyttää hyväkseen löytämiään laajoja öljyvarantoja, Intia tulee todennäköisesti olemaan yksi tärkeimmistä asiakkaista. Sama koskee rautamalmia, josta Brasilialla on maailman suurimmat varannot.

Intialainen rautayritys Arcelor Mittal on jo aloittanut laajat investoinnit Brasiliaan. Myös lääketeollisuudella on tarjottavana enemmin yhteistyömahdollisuuksia. Intia ja Brasilia tekevät nykyään myös puolustusyhteistyötä erityisesti militaaristen varusteiden teknisen tutkimuksen ja kehityksen parissa.

Haasteita maiden välisessä taloudellisessa yhteistyössä ovat paikallisten markkinoiden heikko tuntemus, maantieteellinen etäisyys ja siitä aiheutuvat logistiset kulut, kieli, kotimainen säännöstely ja makrotalouden epävakaisuus.

Maiden välinen yhteistyö

Maiden päämiehet ovat tehneet virallisia valtionvierailuja säännöllisesti. Maiden välisen strategisen yhtiestyön sopimuksen uudistamista 2010 on pidetty ratkaisevan tärkeänä maiden välisissä suhteissa. Sopimus solmittiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Viimeisin valtiovierailu oli maaliskuussa, kun presidentti Dilma Rousseff vieraili Intiassa pääministeri Manmohan Singhn kutsusta.

Intia ja Brasilia ovat pyrkineet lisäämään maiden välistä liikkuvuutta. Maat sopivat vuonna 2011 kahdenvälisestä lentopalvelusopimuksesta, jonka tarkoituksena on helpottaa ja kannustaa liikematkailua, turismia ja vaihto-opiskelua. Maiden väliset pitkään jatkuneet lentoyhteysongelmat on osittain ratkaistu lisäämällä lentoja.

Myös maiden välinen akateeminen yhteistyö on lisääntynyt. Intia on saanut brasilialaisessa Getulio Vargasin säätiössä Sao Paulossa professuurin ja Intian Jawaharlal Nehrun yliopistossa on vastaavasti brasilialainen professuuri. Brasilian tiede- ja teknologia-alojen vaihto-opiskeluohjelma vie brasilialaisia Intiaan opiskelu- ja tutkimusvaihtoon. Maat vahvistivat entisestään tiede- ja teknologiayhteistyötä järjestämällä ensimmäisen kahdenvälisen tieteen ja teknologisen yhteistyön sekakomission tapaamisen maaliskuussa 2012.

Tulevaisuuden mahdollisuudet ja haasteet

Mailla on monia mahdollisuuksia tiivistää suhteitaan. IBSA on Brasilian kannalta toimiva yhteistyöfoorumi, jonka energiatyöryhmä tuo esiin mitä todennäköisimmin hyödyllisiä näkemyksiä. Brasilia on yksi puhtaimman energiamatriisin omaavista isoista talouksista. Suurin osa sen sähköstä tuotetaan vesivoimaloissa, ja siitä on tulossa johtava maa ilmastonmuutosta vastaan käytävässä taistelussa. Resurssinälkäinen Intia taas tarvitsee kipeästi investointeja sen energiainfrastruktuuriin, jossa Brasilia voi tarjota ratkaisevan tärkeää osaamista.

Haasteita maiden välisessä taloudellisessa yhteistyössä ovat paikallisten markkinoiden heikko tuntemus, maantieteellinen etäisyys ja siitä aiheutuvat logistiset kulut, kieli, kotimainen säännöstely ja makrotalouden epävakaisuus.

Brasilian vuoden 2014 World Cup-kisat, vuoden 2016 Olympialaiset, Petrobrasin investointisuunnitelmat ja kaivossektorin kokonaisinvestointisuunnitelmat seuraaviksi 20 vuodeksi tarjoavat lukuisia vienti- ja investointimahdollisuuksia intialaisille yrityksille. Brasilialaiset yritykset vuorostaan voivat hyödyntää Intian kasvavia investointimahdollisuuksia ja kuluttajamarkkinoita.
 

kauppa