Apostille käyttöön Brasiliassa 14.8.2016 lähtien

Apostille korvaa Brasiliassa tähän asti käytetyn kolmiportaisen laillistamisprosessin.

Brasilia on liittynyt Haagin yleissopimukseen (Convention de la Haye du 5 octobre 1961), eli ns. Apostille-sopimukseen, ja alkaa soveltaa sopimusta 14.8.2016. Tästä päivämäärästä lähtien asiakirjojen laillistaminen hoidetaan apostille -todistuksella. Apostille  –todistuksella laillistetaan yleisiä asiakirjoja, eli viranomaisten antamia asiakirjoja ja todistuksia, sekä virallisen kääntäjän tekemiä käännöksiä näistä asiakirjoista. Apostille-todistus on välttämätön, mikäli asiakirjalla halutaan olevan oikeusvaikutuksia Suomessa.

Apostille korvaa siis Brasiliassa aiemmin käytetyn kolmivaiheisen laillistamisprosessin. Kolmiportainen laillistamisprosessi on saatettava kokonaan loppuun 12.8 mennessä (kaikki vaiheet; cartório, Brasilian ulkoasiainministeriö ja Suomen suurlähetystö), sillä 12.8 on viimeinen päivä, jolloin ulkoasiainministeriö ja suurlähetystö laillistavat asiakirjoja. Ellei laillistamisprosessin jokaista vaihetta ole saatettu loppuun 12.8 mennessä, mitätöityy prosessi, ja asiakkaan on hankittava asiakirjaan apostille. Mikäli kolmivaiheinen laillistamisprosessi ehditään saattaa loppuun 12.8 mennessä, on se voimassa normaalin tapaan, eikä apostillea tarvita.

Jokaisen osavaltion pääkaupunkien cartóriot (maistraattia vastaava viranomainen Brasiliassa) myöntävät apostilleja. Muualla kuin pääkaupungeissa sijaitsevat maistraatit voivat halutessaan hakea oikeutta myöntää apostilleja. Apostillen hinta vaihtelee eri osavaltioiden kesken, tarkempia tietoja saat osavaltiosi pääkaupungin maistraateista. Koska suurlähetystö ei 14.8 lähtien laillista dokumentteja, eikä myönnä apostille –todistuksia, olethan yhteydessä suoraan paikalliseen maistraattiisi apostilleen liittyvissä kysymyksissä.