Suurlähettilään tervehdys: ensimmäinen vuosi Abu Dhabissa

Ensimmäinen vuosi suurlähettiläänä Abu Dhabissa tuli tänään täyteen. Tuntuu, että Etihadin koneen laskeutumisesta Abu Dhabin lentokentälle olisi vain hetkinen. Vuosi on ollut työntäyteinen ja erityinen. Jokainen vuodenaika on tuonut isoja yllätyksiä jopa tällaiselle parinkymmenen vuoden uran tehneelle diplomaatille, joka kuvitteli nähneensä jo kaiken.

Kesä 2019 painuu mieleen vauhdikkaana alkuna. UAE:n ja suurlähetystön toiminnan piti hiljentyä kesäkuukausiksi ja uskaltauduin jäämään kylmiltään ainoaksi diplomaatiksi. Sitten tuli muutama yllätys, jotka pitivät lähettilään kiireisenä niin kiireisenä, että sellaiset vaiheet kuin ’perehtyminen’ ja ’asettuminen’ jäivät kokematta. Alueellinen tilanne kärjistyi öljytankkeri-iskuiksi ja saimme kesä-heinäkuussa vieraiksemme kaksi ulkoministeriön tuoretta ministeriä: ulkoministeri Pekka Haaviston ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin.

Ministerivierailut ovat lähetystöjen työn huippukohtia, joiden jokainen yksityiskohta hiotaan ennakkoon tunteja laskematta – niin nämäkin. Vierailut sujuivat hienosti, joskaan eivät paikalliseen tapaan lainkaan käsikirjoitusten mukaisesti. Ne antoivat työhön lentävän lähdön, kun ministereiden siivellä pääsi tapaamaan maan johtoa. Qasr Al Watanin palatsin loisteesta pääsin nauttimaan 7.7. yhdessä mieheni Ramin kanssa, kun esitin valtuuskirjeeni UAE:n pääministeri ja Dubain hallitsija Mohammed bin Rashid Al Maktoumille. Sen myötä sain täysimääräiset valtuudet toimia suurlähettiläänä UAE:ssa. 

Peikko Gulfin tehtaan avajaiset Ras Al Khaimahissa helmikuussa
Peikko Gulfin tehtaan avajaiset Ras Al Khaimahissa helmikuussa.

Syksy meni kuin siivillä. Kiirehdin kokouksista seminaareihin, tapaamisista messuille, matkoilta vastaanotoille. Tapasin valtavan määrän uusia upeita ihmisiä. Suomalaisten yritysten edustajia. Suurlähettiläskollegoita. Suomi-koulujen kantavia voimia. Hallitsijasukua. Emiraattiviranomaisia. Jätin valtuuskirjeeni Qatarissa. Verkotuin. Kirjoitin poliittisia analyysejä. Emännöin illallisia. Esittelin suomalaisia yrityksiä potentiaalisille asiakkaille. Osallistuin seremonioihin. Hoidin osaltani ministeri Skinnarin vierailua Dohaan. Sain tehdä suurlähettilään työtä täydestä sydämestäni.   

Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotto Abu Dhabissa 8.12.2019.

Joulun aika tarjosi mahdollisuuden vetää henkeä ja katsella hiukan ympärille. Kävimme mieheni kanssa Omanissa, Ras Al Khaimahissa ja Mubadala-tennisturnauksessa. Olimme ja hengittelimme rauhassa. Vaikka diplomaattina on tottunut muutoksiin, on jokainen alku vaativa. Olen oppinut luottamaan, että ”ensimmäisen lukukauden” jälkeen palaset loksahtavat kohdalleen. Niin tälläkin kertaa, vaikka opittavana oli uusi maanosa, kulttuuri ja suurlähetystö.  

Suomen Lumi-paviljongin harjannostajaiset Dubai Expo –maailmannäyttelyssä
Suomen Lumi-paviljongin harjannostajaiset Dubai Expo –maailmannäyttelyssä.

Talvi Abu Dhabissa poikkesi Helsingin talvesta, mutta siihen sisältyi samanlainen lupaus uuden vuoden mukanaan tuomista uusista tuulista. Valmistauduimme Dubai Expoon ja sen merkeissä saimme elinkeinoministeri Mika Lintilän vieraaksemme. Suunnittelimme pohjoismaisia tapahtumia, suurlähetystön virkistyspäivää, Team Finland –tapahtumia, käyntiä Qatarissa ja valtuuskirjeen jättämistä Bahrainissa. Seurasimme Iranin vallankumouskaartin johtaja Suleimanin surman vaikutusta alueen tilanteeseen.

Sitten helmikuun viimeisenä päivänä tulivat ensimmäiset viestit COVID-19 -tartuntojen leviämisestä kansainvälisessä pyöräilytapahtumassa UAE:ssa ja joidenkin suomalaisten osumisesta paikalle. Kuukaudessa tästä maailman kiepsahti uuteen asentoon. Kaikki ihmiskontaktia edellyttävä ohjelma peruttiin ja suurlähetystö siirtyi kokonaan etätyöhön. Tuntui, että koko ihmiskunta vetäytyi koteihinsa.

Suomalaisten kotiuttaminen, koronakriisin yhteiskunnallisten vaikutusten seuraaminen, öljyn hintakehityksen hahmottaminen, talouden tuplashokin analysoiminen ja suurlähetystön etäjohtaminen ovat pitäneet kiireisenä parin kuukauden ajan, vaikka työhuone onkin ollut residenssissä kuuden askeleen päässä omasta sängystä. On täytynyt opetella uusia tapoja tehdä vanhaa tuttua työtä ja pitää yhteyttä kollegoihin. Aikaa on vapautunut, kun töihin ei tarvitse kävellä, iltaisin ei ole diplomaattielämään kuuluvia rientoja ja olemuksen ei tarvitse olla huoliteltu palavereiden rakeisia näyttöjä varten. Aivan uusi kokemus oli valtuuskirjeen kopion esittäminen Bahrainin ulkoministerille virtuaalisesti.

Virtuaalinen valtuuskirjeen jättäminen Bahrainin ulkoministerille toukokuussa 2020
Virtuaalinen valtuuskirjeen jättäminen Bahrainin ulkoministerille toukokuussa 2020.

Nyt kesä on saapunut tänne. Koronakriisin aikana suomalaisten avustaminen on ollut yksi edustuston päätehtävistä. Etätyöstä huolimatta kansalaisia ja muita asiakkaita on palveltu ja tätä jatketaan myös kesäkaudella. Suurlähetystö seuraa yleisemmän koronatilanteen kehitystä positiivisia signaaleja hakien. Tietoa hankitaan webinaareista, tiedotusvälineistä ja Teams-keskusteluista. Varmasti osa näistä uusista välineistä ja tekemisen tavoista jää elämään. Samalla on pakko myöntää, että perinteistä diplomatiaa, jossa kasvokkain rakennetaan luottamussuhdetta, vaihdetaan tietoa ja haetaan yhteisiä intressejä, on valtavan ikävä.

Emme kuitenkaan anna koronakriisin olla tekemisen esteenä. Katse on kohdennettu tulevaan. Dubain Expo 2020 ei ole kadonnut minnekään, vaan avautuu lokakuussa 2021. Viennin edistäminen ja yritysten kansainvälistymisen tukeminen ovat entistäkin tärkeämpiä. Gulfin alueen jännitteet eivät ole kadonneet mihinkään. Tekemistä on.

Toivottavasti pääsemme syksyllä jälleen kohtaamaan kasvokkain. Vaikkapa laulamaan yhdessä kauneimpia joululauluja. Lämmin kiitos puoleltani siitä ystävällisestä ja uuteen tehtävään asettumista tukevasta vastaanotosta, jonka olen saanut ensimmäisen vuoden aikana! Erityiskiitos myös suurlähetystön mahtavalle tiimille ja tärkeille kotijoukoille! Jatketaan siltojen ja yhteistyön rakentamista.