Nya ambassadörer till Ankara, Ottawa, Sofia och Teheran

Den 13 april tillsatte republikens president följande nya beskickningschefer: :

Nina Vaskunlahti. Foto: UM Utrikesrådet Nina Vaskunlahti till chef för ambassaden i Ankara, Turkiet, från och med den 1 september 2012.

Vaskunlahti har varit avdelningschef för utrikesministeriets östavdelning sedan 2008. Tidigare har hon tjänstgjort som chef för Rysslandsenheten vid östavdelningen och för enheten för närområdessamarbete vid handelspolitiska avdelningen. Hon har också erfarenhet av utrikesministeriets politiska avdelning och avdelningen för utvecklingssamarbete.

Inom Finlands utrikesrepresentation har Vaskunlahti tjänstgjort vid Finlands EU/EG-representation i Bryssel i tre omgångar, den sista som ambassadör i kommittén Coreper 1 för de ständiga representanternas ställföreträdare. Vaskunlahti har också varit minister vid ambassaden i Moskva och tjänstgjort vid ambassaderna i Canberra och Mexico City.

Vaskunlahti har internationell erfarenhet även från Sarajevo, där hon var rådgivare i frågor angående ekonomisk återuppbyggnad åt FN:s höge representant i Bosnien och Hercegovina Carl Bildt. Hon har också verkat som nationell expert vid Europeiska kommissionens generaldirektorat för yttre förbindelser. Vaskunlahti kom till utrikesministeriet 1984.

Charles Murto. Foto: UM Utrikesrådet Kaarlo (Charles) Murto till chef för Finlands ambassad i Ottawa, Kanada, från och med den 1 september 2012.

Murto, som varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1970, flyttar till Ottawa från Helsingfors där han verkat som Finlands nationella säkerhetsmyndighet (National Security Authority, NSA). Han har tidigare tjänstgjort vid utrikesministeriet som ambassadör för säkerhetspolitiska frågor, som direktör för den administrativa avdelningen och innehaft ett flertal olika tjänster vid den politiska avdelningen, protokollavdelningen och presscentret. Murto har också varit utrikesministeriets huvudlärare vid de nationella försvarskurserna.

Murto har varit Finlands ambassadör i Paris, Madrid och Canberra. Han har därtill tjänstgjort vid Finlands ambassad i Jakarta och EG-representationen i Bryssel.

Innan Murto inledde sin diplomatiska karriär arbetade han för Finska pappersburksföreningen Finnpap med att sälja tidningspapper till Storbritannien.

Harri Salmi. Foto: UM Utrikesrådet Harri Salmi till chef för ambassaden i Sofia, Bulgarien, från och med den 1 september 2012.

Salmi har varit Finlands ambassadör i Teheran sedan 2009. Han har tidigare tjänstgjort vid Finlands ambassader i Bonn, Moskva, Budapest, London och som ministerråd i Oslo.

Vid utrikesministeriet har Salmi innehaft olika uppdrag vid press- och kulturavdelningen, vid administrativa, handelspolitiska och politiska avdelningarna samt vid Europaavdelningen, där han först var chef för enheten för Västeuropa och sedan enheten för norra Europa. Under åren 1991–1993 var Salmi utrikeshandelsministerns tjänstemannasekreterare. Salmi kom till utrikesministeriet 1978.

Harri Kämäräinen. Foto: UM Utrikesrådet Harri Kämäräinen till chef för ambassaden i Teheran, Iran, från och med den 1 september 2012.

Kämäräinen flyttar till Teheran från utrikesministeriets östavdelning där han är chef för enheten för Östeuropa och Centralasien. Han har även tjänstgjort vid den handelspolitiska avdelningen. Inom Finlands utrikesrepresentation har Kämäräinen arbetat vid ambassaderna i Warszawa och Riga samt vid Finlands OSSE-representation i Wien och Nato-representationen i Bryssel. Kämäräinen har också internationell erfarenhet av arbete vid sekretariatet för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och som rådgivare för EU:s särskilda sändebud i Sydkaukasien.

Kämäräinen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1987.

För mera information: chefen för personalförvaltningen Vesa Lehtonen, tfn 09 1605 5410