Sisäasiainministeriö tiedottaa

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen:

Päätöstä Bulgarian ja Romanian liittymisestä Schengen-alueeseen ei voida vielä tehdä

EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvostossa keskusteltiin tänään 22.9. Bulgarian ja Romanian liittymisestä Schengen-alueeseen. Käytännössä tämä tarkoittaisi sisärajatarkastusten poistamista muiden EU-maiden ja Bulgarian ja Romanian välisiltä rajoilta. – Suomi katsoo, että päätöstä maiden liittymisestä Schengen-alueeseen ei voi vielä tehdä, totesi sisäasiainministeri Päivi Räsänen kokouksessa. – Bulgarian ja Romanian kansalaiset voivat matkustaa edelleenkin Euroopassa EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteen mukaisesti, ministeri totesi.

– Bulgaria ja Romania ovat tehneet paljon työtä liittymisen mahdollistamiseksi. Maiden tilannetta tulee kuitenkin tarkastella kokonaisuutena, ministeri Räsänen sanoi.

Ennen liittymispäätöstä Suomi haluaa nähdä, että Bulgaria ja Romania edistyvät pidemmälle korruption torjunnassa ja oikeuslaitoksen kehittämisessä. – Valtioilla on yhä kehittämistarpeita näissä asioissa, ministeri painotti.

Suomen kanta on selkeä ja johdonmukainen. – Sääntöjä tulee sitoutumisen lisäksi myös noudattaa. Laajamittaisen korruption olemassaolo vaarantaa sääntöjen noudattamisen. Edistyminen korruption torjunnassa ja oikeusvaltion kehittämisessä lisäisi keskinäistä luottamusta Schengen-alueella. Luottamus on olennaisen tärkeää Schengen-järjestelmässä.

Suomi ei myöskään tue kompromissiehdotusta, jonka mukaan sisärajatarkastuksen poistettaisiin tänä vuonna ensin ilma- ja merirajoilta ja myöhemmin maarajoilta. – Valtioiden tulee olla täysin Schengen-valmiita silloin, kun sisärajatarkastusten poistaminen aloitetaan, Räsänen totesi.

Komissio on valmistellut lainsäädäntöehdotukset Schengen-alueen hallinnoinnista. Suomi pitää tärkeänä, että Schengen-järjestelmän vahvistamista ja tehostamista koskevat uudistukset etenevät. – Tämä lainsäädännöllinen kehitys on osa Schengen-kokonaisuutta, ministeri sanoi.

Suomi sitoutuu siihen, että Bulgarian ja Romanian liittymisvalmiutta tarkastellaan säännöllisesti. Ministeri Räsänen arvioi, että liittymistä voitaisiin tarkastella uudestaan ensi vuoden alkupuolella.

Lisätietoja: ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, 040 720 2216