Minister Väyrynen träffade Bulgariens politiska ledning

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen träffade Bulgariens vice premiärminister, utrikesminister Ivailo Kalfin under sin resa i Bulgarien måndagen den 3 september. Ministrarna jämförde det regionala samarbetet kring såväl Östersjön som Svarta havet och regionernas möjligheter att utnyttja EU:s grannskapspolitik.

Värd för minister Väyrynens besök i Bulgarien var ekonomi- och energiminister Petar Dimitrov. Värd för minister Väyrynens besök var Bulgariens nya ekonomi- och energiminister Petar Dimitrov, som mottog sin första utländska gäst. Med parlamentets talman Georgi Pirinski diskuterade Väyrynen de nationella parlamentens möjligheter att påverka beslutsfattandet i EU och samarbetet mellan de nationella parlamenten och Europaparlamentet.

Väyrynen företog sin första exportfrämjande resa tillsammans med en företagsdelegation till Bulgarien den 3-4 september. Onsdagen den 5 september fortsätter resan till Rumänien. Ministern åtföljs av en företagsdelegation på drygt 20 representanter för pappers-, försvars-, logistik-, telekommunikations-, metall-, miljö-, finans- och energisektorn. Ordförande för företagsdelegationen är verkställande direktören för Eltel Networks Corporation Tuomo Rönkkö.

Vid ett möte med Bulgariens finansminister Plamen Oresharski lyfte Väyrynen fram vikten av att verkställa EU:s lagstiftning för att utländska företag skall kunna etablera sig. Oresharski redogjorde för vad Bulgarien kan erbjuda för att locka även finländska investeringar. På tisdagen träffade Väyrynen framstående företrädare för den bulgariska energisektorn vid en lunch hos ambassadör Kauko Jämsen.

Starka band sedan 1800-talet

Ett genomgående tema vid alla möten i Sofia var förutom gemensamma intressen även de gamla relationerna mellan länderna. De överraskande starka emotionella banden mellan länderna har sitt ursprung i 1800-talet då finländare deltog i Bulgariens frigörelse. Under de senaste åren har de emotionella banden stärkts av Finlands insatser för det bulgariska EU-medlemskapet.

I Sofia arrangerade Finpro under ledning av ministern ett företagsseminarium, där även företagsdelegationen som medföljde ministern presenterades för bulgarerna. De handelsekonomiska samarbetsmöjligheterna återspeglades förutom i antalet finländska företag även i det stora intresset för seminariet. Bulgariens och Rumäniens medlemskap i EU sedan början av året och den senaste tidens goda ekonomiska utveckling i länderna skapar nya handels- och investeringsmöjligheter.

Minister Väyrynens tal vid företagsseminariet på engelska(Linkki toiselle web-sivustolle.)