Kunniakonsulimme Mustanmeren alueella: Krassimir Ganchev

"Missä hätä on suurin, siellä apu on lähinnä". Krassimir Ganchev on toiminut Suomen kunniakonsulina Mustanmeren alueella jo maaliskuusta 2006 lähtien. Hän avustaa suomalaisia matkailijoita Varnan, Burgasin, Dobrichin ja Schumenin alueella. Matkailijamäärien ollessa kasvussa, kunniakonsulin apua tarvitaan yhä useammin. Apua voi tarvita esim. sairastapauksen yllättäessä. Myös ryöstön kohteeksi joutuneet voivat turvautua kunniakonsulin apuun, samoin kuin matkustusasiakirjansa kadottaneet. Ganchevin apuna toimii kapteeni Guerchev.  Ganchev on Suomen ainoa kunniakonsuli Bulgariassa. Asiointikieli heidän kanssaan on englanti.

Ganchev nimitettiin kunniakonsuliksi suurlähettiläs Taisto Tolvasen toimikaudella Bulgariassa. Ganchevin toimi aikaisemmin mm. Nokian palveluksessa.  Hänellä on vahva Suomi tuntemus, myös liiketoiminnasta Suomen ja Bulgarian välillä. Hän on vahvasti sitoutunut edistämään Suomen etuja Bulgariassa. Jotta oppisimme tuntemaan hänet paremmin ja hänen toimintansa kunniakonsulina, pyysimme Ganchevia vastaamaan muutamiin kysymyksiimme.

  1. Mikä on parasta kunniakonsulin tehtävässä?

Toimiminen suomalaisen kulttuurin ja ajatusmaailman parissa ovat olleet suurimmat motivoijani kunniakonsulin työssä. Mahdollisuus oppia suomalaisuudesta ja tehdä bisnestä suomalaisten kanssa ovat olleet urallani ja työssäni merkittäviä asioita.  Kunnioitan suomalaisia arvoja ja suomalaiset ovat toimineet esimerkkinä minulle.

  1. Mistä Suomi on alueellasi tunnettu?

Suomalaiset tunnetaan Mustanmeren rannikolla paremmin kuin maan sisäosissa, lähinnä turismin ansiosta. Alueella on vain vähän pysyvästi asuvia suomalaisia. Suomi tunnetaan pääasiallisesti erinomaisesta koulutusjärjestelmästä ja korkeasta elintasosta. Lisäksi bulgarialaiset tietävät, että Joulupukin kotimaa on Suomi (Lappi on hyvin suosittu).

  1. Mikä Suomeen liittyvä aihe tai asia ansaitsisi alueellasi enemmän huomiota?

Kaksi asiaa, jotka hyvin merkittäviä: Suomen antama tuki nuorille yliopisto-opintojen aikana sekä Suomi mahdollisena  merenkulkukumppanina (merenkulku, laivanrakentamot, merimiehet, meripelastus, purjehdus)

  1. Mitä alueellasi on tarjottavana suomalaisille ihmisille tai yrityksille?

Luonto ja vieraanvaraisuus ovat tunnusomaisia alueellemme. Sen lisäksi merellä on hyvin suuri merkitys ihmisille täällä ja se yhdistää meitä toisiimme. Liiketoimintaan liittyen on muutama mahdollisuus: IT, kädentaidot, huonekalujen valmistus, telakkateollisuus, puun- ja metallin jalostus, maatalous.

  1. Mistä suomalaisesta ilmauksesta tai sanasta pidät eniten?

TERVETULOA – kuulostaa hauskalta bulgariaksi ja edustaa suomalaista kulttuuria parhaimmillaan.

  1. Onko jotakin muuta, mitä haluaisit kertoa suomalaisille, erityisesti juuri ennen turistisesonkia, kun suomalaisia saapuu alueellesi lomailemaan?

"Dance instead of drinking, otherwise you will miss the point of the party"