Kolme kuukautta täynnä mahdollisuuksia – korkeakouluharjoittelijana Sofiassa

Oma innostukseni harjoitteluun lähdöstä heräsi viime vuonna, kun veljeni palasi vaihto-opiskelijajaksoltaan Singaporesta ja kertoi omista uskomattomista kokemuksistaan. Matkusteluun hurahtaneelle isosiskolle tämä aiheutti pienimuotoisen kateudenpuuskan ja innosti tutkimaan niitä vaihtoehtoja, joita yliopistolla olisi harjoittelusta kiinnostuneelle tarjota. Oma koulutustaustani on hyvin kielipainotteinen: Olen lukenut pääaineenani suomea kahdessa eri yliopistossa ja tehnyt opintoja myös ruotsin ja englannin kielestä, mutta myös muun muassa kasvatustieteistä. Matkustamisen ja muut harrastukset on tehnyt mahdolliseksi työ Alkossa, jossa työvuosia minulle on ehtinyt kertyä jo kuusi. Omat mielenkiinnonkohteeni, jotka liittyvät kieliin, kansainvälisyyteen ja matkustamiseen, huomioon ottaen, oli valinta harjoittelupaikan suhteen melko selvä. Lukemattomien suurlähetystöihin osoitettujen hakemusten ja melkoisen onnenkantamoisen jälkeen minulla oli edessäni mahdollisuus lähteä harjoitteluun Suomen suurlähetystöön Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan – kaupunkiin, josta minulla ei ollut minkäänlaisia ennakkokäsityksiä. Alkoi piinallinen, noin puolen vuoden mittainen odotus ja valmistautuminen ulkomaille muuttoa varten. Yritin imeä itseeni mahdollisimman paljon etukäteistietoa tästä maasta, jonka moni suomalainen tuntee vain sen Mustanmeren rantalomakohteiden puolesta.

Bulgarian aurinko helli Suomen viileästä syyssäästä tulijaa, kun aloitin kolmen kuukauden harjoitteluni syyskuun puolivälissä. Myös vastaanotto lähetystössä oli kaikin puolin lämmin: Tunsin oloni tervetulleeksi heti ovesta sisään astuttuani. Työilmapiiri oli heti alusta alkaen hyvin myönteinen ja toimiva keskusteluyhteys kollegojen kanssa syntyi vaivatta. Suurlähettilään kanssa käydyn alkukeskustelun jälkeen minulla oli edessäni muutama isompi projekti, joiden parissa tulisin työskentelemään harjoitteluni ajan. Tehtävänäni on päivittää Bulgariassa toimivien suomalaisyritysten lista, sekä tehdä Suomen ja Bulgarian koulutusjärjestelmien eroja ja yhteneväisyyksiä käsittelevä selvitys. Näiden lisäksi olen ollut mukana muun muassa Bulgarian tulevaa EU-puheenjohtajuutta käsittelevissä paneelikeskusteluissa, organisoimassa lähetystön henkilöstön tyhy-päivän ja Suomen 100-vuotisjuhlan ohjelmaa, tehnyt pieniä käännöstöitä suomesta englanniksi, osallistunut kielimessuille ja kirjoittanut uutisia eri aiheista. Toivon vielä jossain vaiheessa pääseväni perehtymään erityisesti passi- ja viisumipalveluihin, joita lähetystömme hoitaa niiden Pohjois-Euroopan maiden puolesta, joilla ei ole omaa edustustoa Bulgariassa.

Varsinaisten työtehtävieni lisäksi minulla on ollut myös mahdollisuus osallistua monenlaisiin kulttuuritapahtumiin, joita Sofiassa on kiitettävästi tarjolla. Olen päässyt muun muassa seuraamaan turkkilaista tanssiesitystä, kuuntelemaan nykyjazzia ja nauttimaan kansainvälisestä kuorokonsertista. Myös Suomen lähetystö on aktiivisesti mukana erilaisten kulttuuritapahtumien järjestämisessä, joista esimerkkeinä tänä syksynä järjestetyt Pohjoismaisen elokuvan viikko sekä muun muassa suomalaismusiikkia tarjonnut Nordic Soundscapes -tapahtuma.

Elämä Sofiassa on sujunut hyvin leppoisasti. Kaupunki on mielestäni sopivan kokoinen, eloisa ja ilmapiiriltään miellyttävä. Asumiskustannukset ovat selvästi Suomen hintatasoa matalammat, eikä ulkona syöminenkään kevennä kukkaroa liikaa. Ravintolatarjonta on yllättänyt monipuolisuudellaan, eikä esimerkiksi kasvisruokaa suosivan ole vaikeaa löytää itselleen sopivia vaihtoehtoja. Kaupunkielämä on melko vilkasta ja pieniä pubeja ja putiikkeja löytyy melkein jokaisesta kadunkulmasta. Ihmiset viettävät huomattavasti enemmän aikaa ulkosalla kuin suomalaiset, ja kaupungin monet puistot ovatkin ahkerassa käytössä aina sään suosiessa.  Yhtenä merkittävänä etuna on myös kaupungin erinomainen sijainti: Viikonloppureissut naapurimaihin, kuten Makedoniaan ja Romaniaan, onnistuvat vaivatta esimerkiksi vuokra-autolla. Myös Bulgaria itsessään tarjoaa monenlaista nähtävää ja koettavaa niin rantamaisemista vuoristoihin. Pienenä miinuksena mainittakoon asiakaspalvelun heikohko taso, joka voi alkuunsa hämmentää tänne tulijaa.

Suomen lähetystön loppuvuosi pitää sisällään monenlaista tapahtumaa niin koulutusaiheisen konferenssien, Suomen oikeusministeriön vierailun kuin suomalaiskirjailijan käännösteoksen julkistustilaisuuden osalta.  Vuoden 2018 kruununa voidaan pitää joulukuista Suomen itsenäisyyspäivän vastaanottoa, jota ainakin itse allekirjoittanut odottaa malttamattomana. Kun tekemistä riittää, kuluu aikakin hyvin nopeasti: Olen hyvin kiitollinen niistä mahdollisuuksista ja erilaisista työtehtävistä, joita lähetystö on minulle tarjonnut. Kuluneet kaksi kuukautta ovat hurahtaneet ohi hetkessä mieluisten työtehtävien, mielenkiintoisen ympäristön ja uusien ystävien parissa. Aion ottaa viimeisestä harjoittelukuukaudestani kaiken irti ja nauttia Balkanin kauniista syyssäästä niin kauan kuin voin. Sen voi tässä vaiheessa jo todeta, ettei paluu Suomeen tule olemaan helppo – niin hyvin olen täällä viihtynyt.

Mona Mäkelä, korkeakouluharjoittelija