Bulgarien genomför fortsatta reformer på vägen till EU-medlemskap

Den bulgariska ministern med ansvar för EU-ärenden Meglena Kuneva träffade sin kollega Paula Lehtomäki dagen innan kommissionen hade för avsikt att lämna en rapport om Bulgariens EU-medlemskap. "Bulgarien har gjort framsteg i sina reformer, men mycket återstår fortfarande att göra, och det var vi överens om", sade Europaminister Paula Lehtomäki efter ett möte med sin bulgariska kollega med ansvar för EU-ärenden Meglena Kuneva den 25 september.

Kuneva besökte Finland med Bulgariens förvaltningsminister Nikolai Vassilev dagen innan Europeiska kommissionen hade för avsikt att lämna sin nyaste rapport om Bulgariens och Rumäniens EU-medlemskap.

De bulgariska ministrarna var optimistiska inför framtiden. "Reformerna fortsätter, och Bulgarien har något att erbjuda Europa. Vi skulle vara en ansvarsfull, engagerad medlem i gemenskapen, precis som Finland", bedyrade Kuneva.

Lehtomäki avstod från gissningar om innehållet i kommissionens dokument på tisdagen. "Ordförandelandet väntar på kommissionens rapport. Vid det kommande EU-toppmötet kommer vi i varje fall att föra en djupgående diskussion om utvidgningen", sade Lehtomäki.

Ministrarna diskuterade även energifrågor och frågor i anslutning till EU:s utvidgning.

Webbutsändning(Linkki toiselle web-sivustolle.)