Inreserestriktionerna i trafiken över de yttre gränserna fortsätter till den 13 mars

Enligt statsrådets beslut av den 10 februari ska inreserestriktionerna vid de yttre gränserna fortsätta gälla fram till den 13 mars 2022.

Enligt de ändrade restriktionerna behöver personer som kommer från länder utanför EU och Schengenområdet och som har en full vaccinationsserie inte längre visa upp ett intyg över ett negativt covid-19-test. Ett giltigt intyg över full vaccinationsserie eller över genomgången covid-19 högst sex månader tidigare är dock, med vissa undantag, är fortfarande en förutsättning för inresa. Kravet gäller personer födda 2006 eller tidigare.

Inresa är också i fortsättningen tillåten utan restriktioner för invånare i länder och regioner på EU:s gröna lista. På den gröna listan finns länder som har sjukdomsläget tillräckligt under kontroll och från vilka Europeiska unionens råd har beslutat tillåta fritt resande till EU:s territorium.

Kravet att uppvisa de intyg som fastställs i lagen om smittsamma sjukdomar och regionförvaltningsverkens beslut om obligatoriska hälsokontroller gäller fortfarande alla resenärer.

Närmare information om inreserestriktionerna finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och om hälsosäkerhetsåtgärderna på THL:s webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Resenärerna ska också notera att många länder och transportföretag kräver ett negativt covid-19-testresultat, ett intyg över tillfrisknande eller ett vaccinationsintyg för att resenärerna ska få komma ombord eller in i landet. Resenärerna ska själva ta reda på vilka intyg myndigheterna i destinationslandet, flygbolagen eller rederierna kräver.

 

Mer information:
Gränsbevakningsväsendet ger allmänheten råd om gränstrafiken vid inresa till Finland per telefon och e-post. Betjäning ges på finska, svenska och engelska vardagar kl. 8–16 på numret 0295 420 100. Frågor kan också sändas per e-post till adressen [email protected].
  
Om du har frågor om vilka vacciner som godkänns, om kraven på testning eller karantän, kan du kontakta statsrådets telefontjänst för coronainfo på numret 0295 535 535 eller läsa mer på Institutet för hälsa och välfärds webbplats.