Finland utvecklade system för bekämpning av skogsbränder i Burkina Faso

Pressmeddelande 533/2006
19.12.2006

Utvecklingssamarbetet som inleddes 1998 med Burkina Faso i västra Afrika är nu slutfört. Ett resultat av samarbetet är ett effektivt system för bekämpning av skogsbränder, som utvecklades för burkinska förhållanden med hjälp av finländskt kunnande. Det finländska stödet uppgick under dessa åtta år till mer än 4,5 miljoner euro. I genomförandet av projektet deltog den burkinska regeringen och tusentals bybor i fyra län.

Projektet bidrog till bättre levnadsförhållanden genom att utveckla användningen av odlingsmark och naturresurser samt till nya metoder för kontroll av skogsbränder med hjälp av forskning och utveckling.

Projektet hade betydande resultat i synnerhet på bynivå. Människors förmåga att bättre hantera skogsbränder förbättrade enligt utredningar odlingsmarkens produktivitet och därmed levnadsförhållandena på bynivå. Resultaten är betydande även utanför Burkina Faso. Den kunskap och erfarenhet som projektet medfört kan människor i fortsättningen utnyttja även i övriga Sahelregionen och i Afrika överlag.

Under projektets gång utvidgades verksamheten att omfatta sammanlagt cirka 360 byar. Projektet omfattade undervisning och utveckling av tidigare metoder för kontroll av skogsbränder. Scanagri Finland stod för expertisen i projektet.

Människor i Burkina Faso har traditionellt odlat växter. I syfte att förhindra ökenspridning blev det på 1980-talet totalt förbjudet att röja åkermark med hjälp av eld. Detta hindrade dock inte ökenspridningen, och snart kom människor till insikt att en vettig användning av eld är till ekologisk nytta för den känsliga vegetationen i Sahel. Viktigt är dock att planera och kontrollera användningen av eld på rätt sätt.

Projektet arrangerade informations- och utbildningskampanjer, som ökade människors kunskaper om hanteringen av skogsbränder. Informationen omfattade även radiokampanjer, reklaminslag, videodokumentärer, affischer, teaterpjäser, seminarier och olika audiovisuella metoder.

Sammanlagt 368 bykommittéer inrättades i fyra län för att planera, styra och genomföra program för hantering av skogsbränder. I syfte att främja planeringen och genomförandet fick såväl kvinnorna som männen i bykommittéerna utbildning varefter kvaliteten på verksamheten och dess resultat uppföljdes regelbundet. Projektet omfattade utbildning för närmare 1 200 ombudsmän och mer än 12 000 kvinnliga och manliga jordbrukare. Därtill genomfördes ett tiotal undersökningar i olika frågor som berör hantering av skogsbränder.

De små projekten på bynivå har varit en stor succé. De har bidragit till en ökad och allt mångsidigare kompetens när det gäller utnyttjandet av naturresurser och de har samtidigt höjt bybornas inkomstnivå. Med hjälp av små projekt har byborna lärt sig producera och effektivare marknadsföra bland annat honung, tvål, foder och sheasmör samt förbättra metoderna för biodling och fårskötsel.

Närmare upplysningar: attaché Markus Teir, tfn 09 1605 6352, enheten för Öst- och Västafrika, och rådgivare Anu Saxén, tfn 09 1605 6315, avdelningen för Afrika och Mellanöstern