Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om fallet med journalisten Norbert Zongo i Burkina Faso

Pressmeddelande 270/2006
2.8.2006

Europeiska unionen är oroad över att ärendet gällande Norbert Zongo har överlämnats till högre instans i Ouagadougou.

Europeiska unionen anser att klargörandet av mordet på journalisten Norbert Zongo och dem som åtföljde honom den 13 december 1998 fortfarande har grundläggande betydelse för respekten för de mänskliga rättigheterna och rättstatsprincipen i Burkina Faso. Europeiska unionen uppmuntrar därför de rättsliga myndigheterna att intensivt fortsätta att utreda fallet så att rättvisa kan skipas. Europeiska unionen vädjar också till regeringen i Burkina Faso att på alla sätt underlätta arbetet för de rättsliga myndigheterna med att undersöka fallet och se till att sanningen kommer fram.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings‑ och associeringsprocessen Bosnien och Hercegovina samt Serbien, Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

*Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.