Finland och Förenta staterna intensifierar sitt samarbete för att främja digitaliseringen i tillväxtländerna

Samantha Power, generaldirektör för Förenta staternas biståndsmyndighet USAID och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari offentliggjorde den 19 oktober sitt mål att i samarbete främja utvecklingsländernas ekonomiska produktivitet, jämlikhet och mänskliga rättigheter genom digitalisering.

Power och Skinnari, som träffats i Washington, undertecknade en avsiktsförklaring om samarbete som erbjuder partnerländernas regeringar, det civila samhället och företag stöd för den politiska planeringen och genomförandet av digitaliseringen.

Syftet med samarbetet är att påskynda den digitala omvälvningen och främja målen för hållbar utveckling. Målet är att alla ska ha möjlighet att utnyttja de fördelar och möjligheter som en öppen och trygg digital miljö erbjuder.

"Vi måste satsa mycket mer på att införa ny teknik i utvecklingsländerna så att människor och företag kan arbeta, lära sig och umgås med varandra effektivare än tidigare. Samtidigt måste man säkerställa att tekniken stärker människors ställning och inte begränsar deras rättigheter. Finland delar gärna med sig av sina erfarenheter och sitt kunnande i världen tillsammans med våra amerikanska kolleger”, säger minister Skinnari.

Ett viktigt verktyg i detta är finansieringen av företagsprojekt. Finlands utvecklingsfinansiär Finnfund har redan en tid investerat i digital infrastruktur och digitala tjänster i Afrika, Asien och Latinamerika. Finnfunds investeringar förbättrar tillgången till data och digitala tjänster till rimligt pris, särskilt på landsbygden.

”Jag är personligen mycket entusiastisk över den nya samarbetsnivån med USAID. Jag uppskattar generaldirektör Powers engagemang för att stärka ställningen för människor i utvecklingsländerna, särskilt kvinnor, med hjälp av digitalisering”, säger minister Skinnari.

Avsiktsförklaringen (på engelska) (pdf, 115, 47 Kt)

Mer information:

Kirsi Airio, utvecklings- och utrikeshandelsministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 574 1729. Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].