Utrikesministeriet har fått pris för Finlandsfrämjandet i kategorin bästa användning av sociala medier – Finland-emojier med i Unicode

Webbplatsen för Finlandsfrämjandet ThisisFINLAND(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) har fått pris för bästa användning av sociala medier i en tävling för lands- och platsvarumärken i London den 11 november 2016 för Finland-emojierna. City/Nation/Place är den mest betydande konferensen inom främjandet av lands- och platsvarumärken och varje år delas det ut pris för bästa platsvarumärke.

I kategorin för bästa användning av sociala medier tävlade också staden Philadephia och staten Israel i finalen. Finland-emojierna presenterades ingående under City/Nation/Place-konferensen i ett program som sammanställts av mediegruppen National Geographic. Det finländska arbetet för platsvarumärken var mycket synligt framme detta år eftersom också Helsingfors stads arbete för att förnya sitt varumärke tävlade i kategorin för bästa varumärkesstrategi.

”Finland har många starka sidor och en och annan svaghet, precis som alla länder. Vår ärliga och inte allt för polerade attityd till Finlandsfrämjandet har gett oss aldrig tidigare skådad uppmärksamhet, stora mängder nya kontakter, nya samarbetsformer och även priser. Det här internationellt ansedda priset är ett stort erkännande för vårt lilla team för Finlandsfrämjandet”, säger chefen för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati Petra Theman.

Finland-emojier i Unicode

Finland-emojierna är så kallade stickers så att de ska se lika ut på alla slag av enheter.

Två av emojierna (yllesockor och bastu) har nu kommit med bland Unicode-emojierna. Det innebär att de finns färdigt på emoji-tangentbordet på alla enheter (med lite olika utseende beroende på tillverkaren) och tillgängliga i teckenurvalet för textmeddelanden och för alla sociala mediekanaler.

Finland var det första landet i världen som gav ut nationella emojier när de offentliggjordes i december 2015. Emojierna publicerades i en julkalender på utrikesministeriets webbplats för Finlandsbilden ThisisFINLAND(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Emojierna har nått närmare 200 miljoner människor runt om i världen. En samling sommar-emojier publicerades på finskhetens dag i maj 2016.

Nu ingår 49 emojier i samlingen. Appen Finland emojis kan laddas ner gratis i Google Play för Android-enheter och i App Store för Ios-enheter. De kan också laddas ner i bildformat på webbplatsen ThisisFINLAND, på adressen finland.fi/emoji(Länk till en annan webbplats.).

Finland-emojierna har ritats och formgivits av Art Director Bruno Leo Ribeiro vid kommunikationsbyrån Hasan & Partners i samarbete med utrikesministerie