Firandet av Finlands 100-års jubileum kulminerar i Bryssel

Närmare hälften av Finlands jubileumsår är bakom oss och festligheterna fortsätter livligt även i Belgien. Under resten av året ordnas förutom olika slags evenemang även flera fester för att fira självständighetsdagen, för att så många finländare som möjligt ska kunna delta i firandet i Belgien.

Foto: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Midsommaren är en av de viktigaste festligheterna i Finland, och nu kan man även i Bryssel fira en riktig midsommar, då Sjömanskyrkan och Suomi-Klubi med gemensamma krafter ordnar den 24 juni en ljusets och högsommarens fest för hela folket.  Det gå inte heller att fira midsommar utan midsommardans och därför ledsagas festfolket "dansande genom decennierna" av bandet Viva Melancolia, som består av musiker som bor i Bryssel. Late Special spelar också upp för dansarna.

Finlands Benelux-institut genomför i samarbete med Finlandsinstituten i Paris, Berlin och London, projektet Mobile Home 2017, som granskar hemmet och dess betydelse, som en del av programmet för Finland 100-årsjubileum. Varje institut närmar sig ämnet från olika synvinklar och begrundar bland annat vilken hemmets betydelse är idag och i morgon, i Finland och ute i världen? Vad är en bra vardag, ett värdefullt liv och en bättre livsmiljö?

Finlands Benelux-instituts syn på ämnet är hemlöshet.  Vid evenemanget Mobile Home(less)(Länk till en annan webbplats.) ställs bildhuggaren Anssi Pulkkinens verk Street Review (Reassembled) upp.   Verket avslöjar ruinerna av ett hem, som förstörts i kriget i Syrien och som dolts bakom nyhetsbilderna, som en del av vår verklighet. Verkets många dimensioner öppnas i juni i debatter och framför allt i en internationell essäsamling som publiceras på hösten, där författarna representerar bland annat modern konst, arkitektur och Mellanöstern-forskning.

Evenemanget Framtidens gran (Länk till en annan webbplats.)uppmanar i sin tur alla finländare och Finlandsvänner att plantera jubileumsårsträd till hundraåringen Finlands ära.  Det är redan en gammal tradition att plantera en gran jubileumsåret till ära: I Brunnsparken i Helsingfors växer en självständighetsgran som såddes 1917 och då Finland år 1967 fyllde 50 år planterades 30 000 hemgranar på gårdarna vid skolor, hem och sommarstugor. Nu följer man även i Bryssel den fina traditionen då en Framtidens gran planteras på Europaskolans gård i september då det nya skolåret inleds.

En verklig kulturhöjdpunkt är då Philharmonia Orchestra från London, med dirigenten Esa-Pekka Salonen, besöker Bozar(Länk till en annan webbplats.) den 27 september. På konsertprogrammet står förutom musik av Kaija Saariaho och Jean Sibelius även islänningen Daniel Bjarnasons violinkonsert som spelas av Pekka Kuusisto.

Bildkonstnär Carita Savolainens utställning ”Katseen kautta” (Via blicken) öppnas den 30 november i Finlands Ambassad. Utställningen består av Caritas målningar och på basen av dem nedskrivna texter, samt danser och musik. Under slutet av året kan arbeten av finländska, i Belgien bosatta, konstnärer ses på ambassaden.

Finländarna brukar vanligtvis börja firandet redan på dagen innan festdagen, och så gör vi också i Bryssel.  Firandet av självständighetsveckan inleds redan den 5 december då alla är välkomna på ”hundraårskaffe” i ambassadens och EU-representationen gemensamma utrymmen.  På självständighetsdagen den 6 december ordnas självständighetsfester: ambassadens, EU-representationens och Nato-representationens fest samt Suomi-Klubbens fest, som riktar sig till den finländska gemenskapen. Självständighetsveckan avslutas med en högmässa i Uppståndelsekapellet den 10 december.

Närmare information om ovanstående och andra evenemang som ordnas under året finns på jubileumsårets Facebook-sida Finland 100 in Belgium(Länk till en annan webbplats.) samt i kulturkalendern på ambassadens internetsidor.

Information om evenemangen finns naturligtvis även på varje arrangörs egna hemsidor och i sociala media.