Musiq’3-festivalen bjuder på nordiska stämningar

Under veckoslutet i månadsskiftet juni-juli är det möjligt att i Bryssel dyka ner i nordiska stämningar på Musiq’3-festivalen. Då kan man lyssna på finländska konstnärer och kompositörer under tre dagar på 10 konserter.

Foto: Egidio Santos
Kimmo Pohjonen.

Festivalen öppnas på fredagen av Kimmo Pohjonen, som också går under namnet ”dragspelets Hendrix” och som med sitt verk Breath tillsammans med dansaren Tero Saarinen nyligen tjusat publiken i Kanada och Finland.

Öppningen sker tillsammans med den unga franska violinisten Edgar Moreau och de framför en kombination av jazz, rock och klassisk musik som får en att tappa andan.

Kimmo Pohjonen uppträder en andra gång på lördag i sin egen visuellt och vokalt häpnadsväckande konsert.

Foto: Antti Kemppainen.
Helsingin kamarikuoro.

Helsingfors kammarkör, som är Finlands enda kammarkör med enbart professionella sångare, uppför den 2016 avlidna kompositören Einojuhani Rautavaaras år 1971 komponerade ortodoxa Vigilia-kyrkomusikverk i två delar. Verkets första del Vesper uppförs på fredag kväll och den andra delen Matutin på lördag morgon. Helsingfors kammarkör kan höras ännu i en tredje konsert på lördag kväll då kören bland annat sjunger verka av renässanskompositören Carlo Gesualdo.

Foto: Ulla Nikula
Kreeta-Maria Kentala.

Den konstnärliga ledaren för den år 2011 grundade Musiq’3- festivalen, Benoit Debuyst, förundrar sig över de finländska konstnärernas och kompositörernas mod och tilltagsenhet att bryta och överskrida de olika musikgenrernas gränser. Som ett gott exempel nämner han Kreeta-Maria KentalasSide by Side–inspelning, där Kentala förenar Bach och folkmusik från Kaustby.

Foto: Gregor Hohenberg
Iiro Rantala.

Också jazzpianisten Iiro Rantala är ett intressant exempel på mångsidighet; förutom jazz har han komponerat bland annat en pianokonsert, musicals och en opera. I Bryssel vill han med sitt spelande visa sin högaktning för jazzens stora namn, Charlie Parker, Oscar Petersen och Toots Thielemans.

Den yngre generationens pianist Joonas Ahonen spelar på två konserter: på lördag tillsammans med den belgiska Taurus-kvartetten och på söndag har han en egen konsert med bland annat musik av Jean Sibelius och Magnus Lindberg.

Foto: Albert Scoma.
Joonas Ahonen.

Olli Mustonen, som är en av våra internationellt mest kända pianister, har samlat kring sig en kvintett speciellt för Musiq’3-festivalen, som förutom hans egen komposition även ska framföra Dmitrij Sjostakovitjs' pianokvintett. Lilli Maijala ska spela altviolin.

Den nordiska stämningen på festivalen skapas inte bara av finländska konstnärer. Under festivalen finns det möjlighet att höra Jean Sibelius’ och Aulis Sallinens musik samt finländska folksånger som framförs av musiker från andra länder.

På festivalens slutkonsert på söndag spelar den belgiska toppviolinisten Lorenzo Gatto Sibelius’ violinkonsert och till slut hör vi Sibelius’ Finlandia i tolkning av orkestern Brussels Philharmonic.

Festivalens hela program 29.6.-1.7: Festival Musiq’3/RTBF(Länk till en annan webbplats.) och Flagey(Länk till en annan webbplats.)

kultur