Mobile Home(less): Ett syriskt hem i ruiner anlände till Europa

Verket Street View (Reassembled), som hör till bildhuggaren Anssi Pulkkinens Mobile Home(less)-projekt får sitt uruppförande i Bryssel bredvid BOZAR och det kungliga slottet den 22 juni. Verket introducerar ruinerna av ett hem som förstörts av kriget i Syrien i vår vardag.

Anssi Pulkkinens ruininstallation Street View (Reassembled) är en del av Finlands Beneluxinstituts och Finlands kultur- och vetenskapsinstituts i Paris, Berlin och London gemensamma Mobile Home 2017(Länk till en annan webbplats.)-projekt, där hemmet presenteras som både ett fysiskt, andligt och symboliskt utrymme och sociokulturellt koncept. Finlands Beneluxinstitut ser det ur hemlöshetens synvinkel: Mobile Home(less).

Foto: Finlands Beneluxinstitut

Pulkkinens Street View (Reassembled) realiseras i en husvagn som en turnerande rörlig installation om ämnena hem, hemlöshet, identitet och tillhörighet till något. Det syriska hemmets ruiner har transporterats i en sjöcontainer genom Turkiet till Europa, där de körs omkring under sommaren i en 13,5 meters långtradare med släp till olika utställningsplatser i Benelux-området och de nordiska länderna.

Verkets många dimensioner är samtalsämnet vid olika diskussionstillfällen och framför allt i den internationella essäsamlingen Home Reassembled – On Art, Destruction and Spaces in Motion som utkommer i höst. Författarna representerar modern konst, arkitektur samt områden av Mellan-Östern-forskning och bland dem finns bland andra Islam-forskaren och professorn Jaakko Hämeen-Anttila, konsthistorikern och professorn Hanna Johansson, äldre universitetslektorn i visuell kultur Max Ryynänen samt den holländska kuratorn och kritikern Vincent van Velsen. Även konstnären Anssi Pulkkinen ger i boken en inblick i utgångspunkterna för sitt verk.

I Finland ses verket i september på Habitare-mässan i Helsingfors Mässcentrum. Temat för denna mässa år 2017 är morgondagens hem. En av Habitares keynote-talare är den syriska arkitekten och författaren Marwa Al-Sabouni, vars artikel om stadsbebyggelse i Syrien också ingår i essäsamlingen Mobile Home(less).

Mobile Home 2017-projektet hedrar Finlands 100 års självständighet och det utgör en del av jubileumsåret Finland 100 år. Verket kan ses i Bryssel på Rue Royal bredvid BOZAR (Länk till en annan webbplats.)och det kungliga slottet 22.6-6.7.2017.

Finlands Benelux-instituts hemsidor (Länk till en annan webbplats.)och Facebook(Länk till en annan webbplats.)-sidan.