Trygga resor – utrikesministeriets resemeddelande och reseanmälan har blivit allt populärare

Om du planerar att resa utomlands under sommaren  –  kom ihåg 4 R.

Att resa vidgar vyerna, men resan går ändå inte alltid som planerat. För att minimera risken för otrevliga överraskningar lönar det sig att iaktta resesäkerhetens 4 R.

Foto: Brussels Airport

Resemeddelanden

Det är bra att läsa igenom resemeddelandet(Länk till en annan webbplats.) innan du ger dig av. Du får till exempel information om det aktuella politiska läget, eventuella oroligheter, platser det lönar sig att undvika, kulturella skillnader och till och med trafiken.

Du kan söka resemeddelandet för ett land på utrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.) eller mobilsajt m.formin.fi

Du kan också beställa resemeddelanden som RSS-flöde eller som sms på numret 16 358.

Reseanmälan

Utrikesministeriet  kan skicka ut varningar, anvisningar eller annan värdefull information som hjälper dig att klara dig, on du har gjort en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.). Att göra en reseanmälan innebär att man uppger sina personuppgifter, kontaktuppgifter som gäller under resan och uppgifter om resan till ministeriet  i händelse av nödsituationer och krissituationer.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar att man alltid tecknar en privat reseförsäkring(Länk till en annan webbplats.), eftersom det europeiska sjukvårdskortet som kan användas inom EU-området inte täcker specialistvård eller kostnader för hemsändning som krävts vid sjukdoms- och dödsfall.

Resedokument

Kontrollera att dina resedokument(Länk till en annan webbplats.) är i skick innan du reser. Vänd dig till destinationslandets ambassad för att kontrollera bestämmelser angående pass och visum.

Resedokument är pass och identitetskort. Du kan ansöka om dem hos polisen i Finland. Ett körkort är inte ett resedokument eller något officiellt identitetsbevis. Utomlands kan du hämta ett nytt pass vid Finlands beskickning i destinationslandet. Finlands beskickningar beviljar inte ID-kort.

Om världen överraskar på resan, också Nätkonsuln ger råd

Utrikesministeriet har lanserat tjänsten Nätkonsuln. Nätkonsuln finns på Facebook(Länk till en annan webbplats.) och svarar på frågor om resesäkerhet och ger goda råd om man hamnar i knipa utomlands. 

Att ansöka om pass utomlands