Finlands 100-års födelsedag firas också i Belgien 

Finland fyller 100 år 2017. Jubileumsårets tema är Tillsammans, och också i Belgien sammanställer den finska kolonin jubileumsåret med gemensamma krafter. Det blir alltså en mångsidig dukning av evenemang där den finländska livsstilen presenteras. Alla finländare som bor i Belgien och alla Finlands-vänner är också hjärtligt välkomna till ”hela folkets sommarfest” på midsommardagen den 24.6.

Finlands Beneluxinstitut(Länk till en annan webbplats.) firar Finlands självständighet med fyra projekt. Det ska bli en hedersbetygelse för finsk design i form av en digital utställning av föremål 100objects.fi(Länk till en annan webbplats.), en hyllning till den nya finländska teaterlitteraturen under en pjäsläsningsfestival, bastukvällar med europarlamentariker där de aktuellaste frågorna dryftas samt det moderna konstprojektet Mobile Home(less) (Länk till en annan webbplats.)som behandlar hemlösheten.

I februari kommer de finländska universiteten till Bryssel för att presentera Finlands forsknings-, innovations- och utbildningspolitik på ett högklassigt seminarium som arrangeras av UNIFI r.f. representerande universiteten i Finland, undervisnings- och kulturministeriet, Finlands Akademi, Tekes och de regionala kontoren som verkar i Bryssel. President Sauli Niinistö är seminariets beskyddare.

Ambassaden öppnar från mitten av mars till slutet av april ett fönster mot Finland genom att i fönstren i sina utrymmen hänga upp utställningen 100 Wishes from Finland(Länk till en annan webbplats.), som satts upp av Postmuseet. Utställningen reser sedan från Bryssel vidare till Malaysien.

Till Finlands självständighets ära deltar ambassaden och Finlands EU-representation gemensamt i kampanjen Framtidens gran (Länk till en annan webbplats.)då en granplanta i maj planteras på gården till den permanenta representantens tjänstebostad. Framtidens gran-kampanjen är en fortsättning på granplanteringstraditionen som inleddes då Finland blev självständigt år 1917. Då planterades en självständighetsgran i Brunnsparken i Helsingfors. Då Finland 1967 fyllde 50 år planterades 30 000 hemgranar på gårdarna till skolor, hem och sommarstugor.

I slutet av maj öppnas  en utställning i ambassadens och EU-representationens utrymmen, som presenterar fredsbevarande och krishanteringsverksamheten under 60 år.

Sjömanskyrkan(Länk till en annan webbplats.) och Finland-klubben(Länk till en annan webbplats.) arrangerar gemensamt en ”hela folkets fest” på midsommardagen 24.6. Förutom trevlig samvaro utlovas musik, dans och mat, förstås. De som uppträder på festen är, i Tillsammans-temats anda, finländare som bor i Belgien.

Sjömanskyrkans bibliotek har också inlett Finland 100-läsningsutmaningen som man kan bekanta sig med på bibliotekets Facebook-sidor eller genom att besöka biblioteket.

På hösten fortsätter firandet åtminstone i konserternas tecken. Europaskolans Finlands-avdelning ordnar sin egen fest i slutet av hösten och året avslutas med Finlands Bryssel-representationers gemensamma självständighetsfest 6.12. samt Sjömanskyrkans jubileumsmässa 10.12.2017.

Vi kommer att informera om dessa och andra evenemang som arrangeras under året på en för detta ändamål uppsatt Facebook-sida https://www.facebook.com/Finland100inBelgium/(Länk till en annan webbplats.)  samt i kulturkalendern på ambassadens webbsidor http://www.finlande.be/

Närmare uppgifter om evenemangen finns på nätsidor och sociala media som respektive arrangör upprätthåller.