Ändringar i de konsulära tjänsterna utomlands

Utrikesministeriet har begärt utlåtanden om ett förslag till regeringens proposition som gäller en ändring av lagen om konsulära tjänster. Det kommer att ske förändringar i de tjänster som erbjuds vid ambassader och konsulat.

De konsulära tjänsterna är den substansuppgift som mest sysselsätter beskickningarna och den totala efterfrågan på dem ökar hela tiden. Statsförvaltningens produktivitetsprogram minskar emellertid både personal och anslag. Det kräver att de konsulära tjänsterna planeras så att utrikesförvaltningen också i fortsättningen kan sköta sina lagstadgade uppgifter.

I propositionen föreslås att beskickningarna i framtiden endast ska sköta ärenden som rör förfrågningar om adresser och ämbetsbetyg om det finns särskilda skäl. Ett särskilt skäl kan vara att myndigheterna i ett land inte lämnar ut information till andra än diplomatiska representanter.

I praktiken betyder det att den som behöver denna typ av information från utlandet, till exempel för en bouppteckning, i första hand själv eller genom ett ombud ska vara i kontakt med de utländska myndigheterna. Detta underlättas av att utrikesministeriet och beskickningarna också i framtiden i enlighet med sin rådgivningsskyldighet ger råd om hur de här ärendena ska skötas. Beskickningarna kan också förmedla kontaktinformation till lokala behöriga myndigheter och ombud. I propositionen föreslås också att beskickningarnas tjänster som rör dödsbon ska avskaffas. Beskickningarna ska fortsättningsvis ge kontaktinformation till lokala myndigheter och ombud, som hjälper att sköta ärenden som rör dödsbon.

I propositionen föreslås också möjligheten att lägga ut vissa lagstadgade notarietjänster och assisterande uppgifter i anslutning till dem.

Reformens mål är att de administrativa förfarandena och rutinerna ska bli smidigare, bestämmelserna tydligare och lagstiftningen uppdaterad, bland annat med tanke på EU:s dataskyddsdirektiv. Propositionens mål är också att, inom ramarna för statens produktivitetsprogram, upprätthålla förutsättningarna för god förvaltning inom de konsulära tjänster som hör till utrikesförvaltningens ansvarsområde. Propositionen är ett led i utrikesministeriets pågående projekt för att utveckla de konsulära tjänsterna och i regeringens spetsprojekt för smidigare lagstiftning och avveckling av normer(Länk till en annan webbplats.).

Avsikten är att propositionen ska överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2018. Lagen avses träda i kraft den 1 maj 2019.

Begäran om utlåtande finns till påseende på utlåtande.fi(Länk till en annan webbplats.), där man också kan lämna sitt utlåtande. Även andra än de som nämns i begäran om utlåtande kan ge utlåtanden om ärendet. Utlåtanden ska lämnas in senast den 31 augusti 2018.

Utrikesministeriets nyheter 2.7.2018