"För Finland är Belgien en bra samarbetspartner"

Riitta Resch, Finlands nya ambassadör i Belgien började på sin post 1.9.2018. Hon kom till Bryssel från Finland där hon arbetade med globala frågor på utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning med frågor i anknytning till den globala emigrationen. 

Riitta Resch är Finlands nya ambassadör i Belgien.

Riitta Resch trädde i utrikesministeriets tjänst år 1982. Hon har stor erfarenhet från utrikesförvaltningens olika sektorer men har speciellt haft uppgifter inom internationella organisationer, särskilt uppgifter inom FN.  År 2016 förde hon kampanjen för Finlands medlemskap i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna för perioden 2022-2024. Hon arbetade även som koordinator av FN:s målsättningar för hållbar utveckling samt som uppföljningsgruppens ordförande för FN:s resolution 1325 om ”Kvinnor, fred och säkerhet”. Före Belgien har Riitta Resch varit ambassadör i Filippinerna och Cypern.

Relationerna till Belgien är enligt Resch goda.  ”Möjligheter till ett bredare samarbete finns säkert, till exempel vad gäller EU-ärenden och handelsförbindelserna. Jag vill även utnyttja Belgiens Afrika-kännedom nu då man även i Finland fäster allt större uppmärksamhet på Afrika”, konstaterar Resch och hänvisar till utrikesminister Timo Soinis uttalande där han lyfte fram Afrika som ett topprojekt i Finlands utrikespolitik, då han i augusti talade på ambassadörsdagarna.

Resch säger sig vara en stark anhängare av multilateralism: ”Jag blir alltid lika entusiastisk då världssamfundet gemensamt får något till stånd.” Som exempel nämner hon vapenhandelsfördraget under en tid, då man egentligen inte har kunnat uppnå någon gemensam syn på vapenkontrollen och då man inom FN mera sällan får till stånd juridiskt bindande avtal. Som ordförande för den finländska delegationen var Resch med om att förhandla fram avtalet ifråga som godkändes i FN år 2013.

Bryssel har blivit bekant för Riitta Resch i och med EU-mötena men det övriga Belgien har förblivit okänt. Den bristen tänker hon åtgärda under de kommande fyra åren förutom genom att göra officiella besök i de olika provinserna i Belgien även genom att resa som turist i olika delar av landet. Resch är en aktiv golfspelare varför även de belgiska golfbanorna blir säkert bekanta under mandatperioden.

För belgare som inte känner Finland är ambassadörens ”hisspitch”: ”Finland är ett litet demokratiskt land som bär sitt internationella ansvar och som har ett öppet samhälle och en utbildning av hög kvalitet. Finlands folk är även ett av världens lyckligaste och i hela Finland finner man vacker och ren natur.”

Riitta Reschs budskap till Belgiens finländska gemenskap är: ”Ta modigt kontakt med ambassaden. Vi finns här för att driva Finlands intressen och tjäna finländarna.”