Maija Hirven harjoittelukertomus Brysselistä

Syyskuun alussa alkanut harjoitteluni Suomen suurlähetystössä Brysselissä lähenee loppuaan ja on aika kirjoittaa muutama sana ajastani täällä. Kokemukseni suurlähetystössä on ollut todella antoisa ja motivoiva. Olen päässyt tekemään kiinnostavia tehtäviä ja näkemään suurlähetystön arkea.

Maija Hirvi työskenteli Brysselin suurlähetystössä syksyn 2018.

Työni on koostunut Belgian EU-asioiden, ulkopolitiikan ja sisäpolitiikan briiffeihin osallistumisesta ja niistä raportoimisessa. Olen päässyt myös reissuille Luxemburgiin raportoimaan Luxemburgin kannoista. Omana laajempana projektina olen saanut tutustua syvällisemmin Belgian Afrikka-suhteisiin ja kirjoittaa niistä muun muassa politiikan ja kehitysyhteistyön osalta. Olen auttanut myös Suomeen liittyviin kansalaiskyselyihin vastaamisessa, pienissä käännöstehtävissä ja eri aiheisiin liittyvissä selvitystehtävissä. Suurlähetystössä on järjestetty myös erilaisia tapahtumia, joissa olen päässyt avustamaan ja näin näkemään mitä kaikkea suurlähetystön monipuolisiin tehtäviin kuuluukaan.

Harjoitteluni aikana olen oppinut valtavasti uutta ja saanut uusia ideoita myös tulevaisuuden työuraa ajatellen. Täällä olen todella saanut olla asioiden ytimessä ja ajan tasalla kaikesta, mitä Belgiassa, EU:ssa ja laajemminkin maailmalla tapahtuu. Mukavat työkaverit ovat myös olleet suunnaton etu ja onni. Kaikki pienen suurlähetystön työntekijät ovat ottaneet minut ilolla vastaan ja heti ensimmäisestä päivästä lähtien olen tuntenut kuuluvani joukkoon. Taitoihini on luotettu ja olen saanut työskennellä itsenäisesti, mutta kaikissa asioissa on myös voinut pyytää ja saada apua ja neuvoja. Kokemukseni on kaiken kaikkiaan ollut todella positiivinen.

Elämä Brysselissä on myös vapaa-ajalla sujunut todella mukavasti. Kaupungin monikulttuurisuus ja kansainvälisyys tekevät tänne asettautumisen helpoksi ja useiden harjoittelijoiden ja saman henkisten ihmisten läsnäolo tekevät olon kotoisaksi. Urheilu ja päiväretket junalla toisiin belgialaisiin kaupunkeihin ja ulkomaillekin ovat kuuluneet viikonloppuohjelmaani ja seuraa on löytynyt niin muista harjoittelijoista kuin toisista saman talon suomalaisista.

Oikeustieteen opintojen pariin palaamiseen on taas uutta intoa ja motivaatiota (vaikka täällä viihtyisi pitempäänkin!), kun on saanut harjoittelusta käytännön kokemusta ja päässyt konkreettisemmin tekemään itseä kiinnostavia asioita.

Suosittelen kaikkia kansainvälisyydestä, Belgiasta ja EU:sta kiinnostuneita hakemaan harjoitteluun suurlähetystöön – ja tietysti Brysseliin! ;)