Kuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla 2021

Kuntavaalien uusi päivämäärä on 13.6.2021. Ennakkoäänestys on mahdollista ulkomailla 2.-5.6.2021. Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä ulkomailla.

Ennakkoäänestyspaikat sijaitsevat Suomen edustustoissa tai niiden toimipaikoissa 75 maassa. Yhteensä ennakkoäänestyspaikkoja ulkomailla on 108.

Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä edustojen lisäksi suomalaisilla aluksilla, jotka liikkuvat Suomen rajojen ulkopuolella ennakkoäänestysajankohtana.

Kuntavaaleissa äänioikeus on sidoksissa ao. kunnassa asumiseen – siten pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa.

Oikeusministeriöllä on yleisvastuu vaalien toimeenpanosta.  

Kuntavaaleissa äänioikeutettu voi käyttää äänioikeuttaan myös kirjeäänestyksessä, jonka järjestämisestä vastaa oikeusministeriö. Äänioikeutettua kehotetaan tilaamaan kirjeäänestysmateriaali myös siinä tapauksessa, että hän suunnittelee äänestävänsä ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä. Niihin maihin, joihin posti ei koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti kulje, kirjeäänestysmateriaalit voidaan lähettää kaupallisella lähettipalvelulla oikeusministeriön kustannuksella. Kirjeäänestyksen määräajat, ohjeet ja materiaalien tilauslomake löytyvät vaalit.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)-sivuilta.

Ennen vaalipäivän muutosta tilattuja kirjeäänestysmateriaaleja ei tarvitse tilata uudelleen vaan jo tilatut materiaalit kelpaavat myös 13.6. järjestettävissä kuntavaaleissa.

 

Ennakkoäänestysajat Belgiassa ovat:

ke-pe   2.-4.6.2021                    klo 13-19

la           5.6.2021                         klo 10-16

 

 

Suomen suurlähetystö
Avenue de Cortenbergh 80
B-1000 BRUXELLES
BELGIUM

 

Ennakkoäänestämistä varten ei tarvitse varata aikaa.