Hyvä tietää

Asuminen, asunnot

Hankinnat

Itävallassa kaupat eivät ole niin pitkään auki kuin Suomessa. Kaupat ovat pääsääntöisesti avoinna arkipäivisin kello 7.30 - 19 ja lauantaisin kello 7.30 - 18.00. Sunnuntaisin kaupat ovat vain pääasiassa suljettuina.

Ilmasto

Itävallassa on tyypillinen keskieurooppalainen lauhkea ilmasto. Alueellisesti on kuitenkin suuriakin ilmastoeroja. Lämpötilat vaihtelevat maan eri osissa niiden sijainnista ja korkeudesta riippuen.

Joukkoliikenne

Itävallan joukkoliikenne on erittäin toimivaa. Rautatieyhteydet tärkeimpien kaupunkien välillä ovat hyvät.. Maan sisäinen lentoliikenneverkosto suurimpien kaupunkien välillä on melko tiheä. Wienissä kaupungin julkinen liikenne koostuu raitiovaunuista, busseista, maanalaisesta (U-Bahn) ja paikallisjunista (S-Bahn). Julkisiin kulkuneuvoihin on myynnissä erilaisia kerta-, tunti- ja viikko-, kuukausi- ja vuosikortteja, jotka käyvät kaikissa julkisissa kulkuneuvoissa. Joukkoliikenne on halvempaa kuin Suomessa. Takseja on Wienissä tarjolla runsaasti. Taksilla matkustaminen on hieman edullisempaa kuin Suomessa.

Juomarahat

Juomarahan antaminen on osa tapakulttuuria. Kahviloissa ja ravintoloissa palvelu sisältyy yleensä jo laskun loppusummaan, mutta sen lisäksi on tapana antaa tarjoilijalle 5-10 prosentin juomaraha. Taksissa laskun summa pyöristetään ylöspäin. Myös kampaajaa, wc:n hoitajaa, retkibussin kuljettajaa, kantajaa ja huonesiivoojaa on tapana muistaa palvelurahalla.

Kansalliset vapaapäivät

 • uudenvuodenpäivä, 1. tammikuuta 
 • loppiainen, 6. tammikuuta
 • pitkäperjantai (evankelisilla)
 • pääsiäispäivä
 • 2. pääsiäispäivä
 • vapunpäivä, 1. toukokuuta
 • helatorstai
 • helluntai
 • Fronleichnam, pyhän ruumiin pyhäpäivä
 • Marian taivaaseen astumisen päivä, 15.elokuuta
 • kansallispäivä, 26. lokakuuta  
 • pyhäinpäivä, 1. marraskuuta  
 • synnittömän sikiämisen päivä, 8. joulukuuta  
 • joulupäivä, 25. joulukuuta
 • tapaninpäivä, 26. joulukuuta 

Majoitus

Itävalta on matkailumaa ja majoitusmahdollisuuksia on tarjolla runsaasti. Laskettelukohteissa on mahdollista vuokrata myös huoneistoja, joiden hintataso kuitenkin vaihtelee paikkakunnasta riippuen.

Mitat ja painot

Itävallassa on käytössä eurooppalainen mitta- ja painojärjestelmä. Elintarvikeliikkeissä käytetään puhekielessä dekagrammoja (100 g = 10 deka).

Pankit

Itävallan pankkipalvelujen taso on hyvä. Pankkien aukioloajat ovat yleensä kello 8.30–15, torstaisin 17.30. Pankissa asioidessa kannattaa olla mukana passi, sillä esimerkiksi suomalainen ajokortti ei käy virallisesti henkilöllisyystodistuksesta. Itävallassa on runsaasti pankkiautomaatteja. Kansainvälisillä luottokorteilla maksaminen on melko turvallista.

Posti

Itävallan postiyhteydet ovat hyvää eurooppalaista tasoa. Postin hoitaa Itävallan postilaitos (Post Austria). Ykkösluokan kirjeen toimitus Suomeen kestää noin kolme työpäivää.

Puhelimet

Itävallan maatunnus on + 43.

Ravinto

Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta ovat voineet vuodesta 2010 rekisteröidä parisuhteensa Itävallassa.

Sosiaaliturva

Suomen ja Itävallan välillä on säädetty sopimus sosiaaliturvasta vuonna 1987.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on 220 V, 50 Hz, eli sama kuin Suomessa.

Terveydenhuolto

Julkinen terveydenhuolto on laadukasta ja luotettavaa ja vastaa vähintään suomalaista tasoa.
Wienissä on runsaasti sekä yleis- että erikoisalojen lääkäreitä. Myös englanninkielistä palvelua on saatavilla. Hampaiden erikoishoito on kalliimpaa kuin Suomessa. Lääkäri- tai poliklinikkakäynnillä on esitettävä sairaanhoitokortti, todistettava henkilöllisyys sekä täytettävä erillinen lomake.
Euroopan Unionissa matkustavan EU-kansalaisen kannattaa hankkia Kansaneläkelaitoksen eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka on yleensä voimassa kaksi vuotta. Tämä oikeuttaa samaan lääkärinhoitoon kuin maassa pysyvästi asuvat.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Itävaltaa sitovat Euroopan Unionin tuonti- ja vientirajoitukset.

Valuutta

Euro

Hyvä tietää